Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
3. juuni 2016, 11:27

Marss ja Veenus ehk kuidas armuvad mehed ja kuidas naised

Ask Men toob välja viis peamist erinevust selles, kuidas armuvad mehed ja kuidas naised.

"Mehed on Marsilt, naised on Veenuselt" oli 1990-ndatel üks müüdumaid raamatuid ja seda mitte põhjuseta. Suhte algfaas, voogavad endorfiinid ja hull-pöörane seks – kõigi nende puhul on naiste ja meeste kogemused väga erinevad.

Miks? Armumine pole sinu jaoks sama, mis see on naise jaoks. Ning mitte ainult selles, kui kiiresti sa temakese puhul sulad või kui kaua sul aega võtab, et tunda temaga sidet. 

"Mehed ja naised on erinevalt kaabeldatud. Naised on emotsionaalsemad ja võtavad armastust intellektuaalsemalt. Naised võivad õppida armastama kedagi, kellest nad äsja huvitatud polnud, kui nad teda tundma õpivad. Mehed vajavad vastandit," ütleb psühholoog Nikki Martinez. "Mehed vajavad selleks esmast veetlust, et olla avatud selle inimese tundmaõppimisele, kellesse nad ülepeakaela armuvad. Kuna naised võtavad asju mõistusega, siis on nad armastuse mõttes osas lootusrikkad, samas kui mehed võivad kiiresti ja täielikult armuda kohe, kui neil need mõtted tekivad."

Millised on erinevate sugude puhul suurimad erinevused kahe momendi – just-kohtusime ja olen-sinusse-armunud – vahel?

Mehed on märksa füüsilisemad

Medicis Aesthetics'i tellitud uuringus küsiti tuhandelt mehelt ja naiselt hulk suhtealaseid küsimusi – abielust ja lahutusest füüsilise veetluseni. Leiti, et kui välimus on oluline mõlema soo puhul, siis füüsiline veetlus oli meeste jaoks märksa olulisem. "Mehed tunnevad esmast veetlust naiste vastu füüsilise ühenduse põhjal ja sellest kasvab armastus isiku vastu," ütleb Martinez. "Nad ei mõtle, et keegi on kena ja siis hakkab veetlus kasvama." Muidugi on võimalik, et naine muutub mehe jaoks teda tundma õppides ilusamaks, aga kõige esimene asi, mis mehe tähelepanu pälvib, on ikkagi see, kuidas temake välja näeb.

Mehed on impulsiivsemad

Kui mehe jaoks on naised midagi erilist, siis kiirustab ta suhtega edasi liikuma. Kui mees on otsustanud abielluda, siis öeldakse tema kohta "tal läks peas tuli põlema". Kui ta on ära otsustanud, et naine on õige või et ta on jõudnud elus sellisesse faasi, kus ta on valmis millekski tõsiseks, siis on ta selles kohe täielikult sees. Kõik seisneb ajastuses. Naised on kõige osas veidi analüütilisemad ja mõtlevad sageli suhte kestlikkuse üle põhjalikumalt kui sina. "Mehed võivad loomu poolest käituda impulsiivsemalt, kui nad midagi tunnevad, aga naised tahavad olla rohkem kindlad ja ettevaatlikult," räägib Martinez. "Meeste jaoks on OK hüpata sisse ja proovida uut suhet, kui nad tunnevad õiget sidet, aga naised eelistavad olla pigem ettevaatlikud ja oodata, kuni nad on kindlad."

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Mehed keskenduvad rohkem kirele

Kuigi su tüdruk võib saata sulle mõnikord ulakaid tekstsõnumeid, kui ta on seksitujus, siis sinu puhul on tugevad pean-sind-saama tunded alati peas esiplaanil. "Uuringud näitavad, et mehe nägemus armastusest keskendub tugevasti armastuse kirglikele aspektidele, rohkem kui emotsionaalsele stabiilsusele ja teineteisele toeks olemisele," märgib abielu- ja pereterapeut Esther Boykin. "On lihtne mõista seda hukka kui mehelikku kiimalisust, aga armastus on mitmenäoline asi ja kirest mõjutatud olemine ei muuda meeste armastust vähem tähendusrikkaks või tõeliseks."

Mehed väärtustavad lõbu rohkem

On tõsi, et kui mees suudab naise naerma ajada, siis on tõenäolisem, et naine temast huvitub. Samas on naised ka armastuse osas loogilisemad: nii nagu nad tahavad olla kindlad, et suudavad magamistoas selle püsti hoida, tahavad nad ka olla veendunud, et teisel poolel on õlgadel väärt pea. Teisalt, Martinezi sõnul tahavad mehed partnerit, kes suudab olla lõdvestunud, selili ja nendega lõbutseda, ilma liiga sageli detailide üle mõtlemata või neid analüüsimata. Kui mehel on keegi, kellega on lihtne läbi käia, siis on tal ka pikema suhte puhul mugavam oma tundeid jagada ja end avada.

Suhte alguses on mehed kitsimad oma tundeid jagama

Kui miski ei hirmuta sind rohkem kui "Tahtsin sulle rääkida" või "Ma pean sinuga millestki rääkima", siis pole sa üksi ja sa oled täiesti normaalne. Armumise esimestes faasides võid sa mõelda kõikvõimalike asjade üle – näiteks, et ta võiks ühel päeval isegi su abikaasaks saada – aga sa pole veel valmis neid tundeid jagama. Martinezi sõnul vajavad mehed rohkem aega, et hakata end partnerile suuliselt ja emotsionaalselt väljendama. Sageli ootab mees sellega seni, kuni ta on suhtes väga kindel, isegi kui ta on armusuhtesse pea ees sisse hüpanud. Siiski, sa võid samamoodi näidata oma tundeid ka puudutusega. "Mehed kalduvad väljendama oma armastust kiindumuse läbi, algatades partneriga lõbusaid tegevusi, ja, muidugi seksi," selgitab Boykin. "Naised kalduvad väljendama oma kiindumust teistel viisidel."    

Mehed ütlevad esimesena "Ma armastan sind"

Boykini sõnul ütlevad 70% juhtudest mehed need kolm olulist sõna esimesena. "Mehed näevad oma partneri seksuaalset kirge kui viidet nii füüsilisele kui emotsionaalsele meeldivusele, mis teeb nende teadaande armastuse kohta natuke vähem riskantseks emotsionaalsest vaatenurgast," ütleb Boykin.