Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
3. juuni 2016, 06:00

Kuidas alustas eestikeelne Ameerika Hääl (4)

"Täna on erakordse sündmuse päev. Milline sensatsioon! See teeb hinge tagakambri nii valgeks ja soojaks. Tänasest päevast peale hakkas Ühendriikide valitsuse korraldusel ja kulul Ameerika Hääl eestikeelset raadiosaadet andma ja veel kolm korda päevas. See peab midagi tähendama. Midagi on nüüd meie suhtes otsustumas ja tulemas. Kui meid oleks saatuse hooleks jäetud, siis ei tehtaks seda. Esimene saade oli täna kell 18.30. Sisse juhatava kõnega esines Eesti konsul Ameerikas (Johannes) Kaiv. Ta ütles muu seas: Ameerika Ühendriigid ei ole iialgi tunnistanud Eesti liitumist Nõukogude Liiduga ega tunnista seda kunagi. Selle asemel on nüüd Ameerika valitsus teatanud, et see aeg ei ole kaugel, mil Eesti maa ja rahvas vabanevad Vene julmast ikkest ja saavad jälle vabaks," kirjutab oma päevikus 3. juunil 1951. aastal ennast võimude eest peitnud bibliofiil Jaan Roos.

Esimene eestikeelsete saadete toimetus pandi kokku New Yorgis. Peakonsulaat ja eesti haridusselts andsid vaid nõu. Stockholmi Eesti Teataja kirjutab augustis 1951: "Eesti hääl Ameerikas sai jõudusid juurde. Eestikeelsete saadete juhatajaks on USA armeest tulnud

Kaarel Pusta, tööle on asunud kirjanik Pedro Krusten ja neil päevil tuleb toimetaja Jaan Kitzberg." Eesti inimeste tulek pikendas programmi edaspidi poole tunnini.