ROHKEM KOOS: Anni Rahula ütleb, et nad on abikaasa Tomiga harjunud töötama ja tegutsema enamasti külg-külje kõrval ning päeva esimese poole alati koos veetma. Kui Anni raadios töötas jäi seda väärtuslikku aega väheseks. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
30. mai 2016, 17:33

Anni Rahula: raadios töötada oli tore, kuid ühist aega abikaasaga jäi väheseks (5)

Neli kuud tagasi asus jalgpallikohtunik Anni Rahula raadio Ring FM stuudiosse hommikuprogrammi tegema ja kuulajaid äratama. Nüüd on see periood tema elust aga selja taha jäänud. “Sel on väga lihtne põhjus – meil oli algusest peale kokkulepe, et olen seal 27. maini,” ütleb Anni.

Tänaseks on kokkulepitud aeg täis tiksunud ja Anni teeb taas omi toimetusi. Praegu puhkab ta lauljatar Gertu Pabboga suvepealinnas Pärnus. “Tomi on paar päeva salvestusteol ja tulime selleks ajaks puhkama,” ütleb Anni. “Gertu käis ühel nädalal meiega viis päeva järjest hommikuprogrammi tegemas ja mõistis, mida selline ärkamine ja töö tähendab. Seetõttu võtsime koos ka väikese nii-öelda taastumise ette.”

Rahula kinnitab, et muidugi on tal kahju raadiost lahkuda. “Ring FM sai mulle väga armsaks. Seda raadiot tehakse südame ja suure pühendumusega,” ütleb Anni. “Samuti elasid kuulajad mulle kogu eetrisoleku aja väga kaasa ja kirjutasid toredaid asju. See oli väga armas ja ma olen tänulik – see kõik tekitaski minu jaoks raadios väga positiivse energia.” Rahula ütleb, et kui ta eile hommikul kella 9 ajal ärkas, hõiskas ta: “Oi, täna on esmaspäev, ma oleks pidanud juba kolm tundi üleval olema!” Viimasel tööpäeval sõi Anni kolleegidega kooki ja puhus juttu. “Teiste saadete tegijad olid väga vahvad ja kutsusid mind juba samal õhtul eetrisse külla, aga jätsin sel korral veel vahele.”

Raadiotöö ei ole lihtne

Anni tunnistab, et raadiotöö ei ole lihtne. “See on kindlasti keerulisem, kui inimestele kipub tunduma. Samas – mulle meeldivadki katsumused ning asjad, mis arendavad ja viivad sind oma mugavustsoonist välja.” Algus oli Anni sõnul keeruline, kuid mida aeg edasi, seda mõnusamalt tal töö välja tuli. “Kokkuvõttes meeldis töö mulle väga ning loomulikult austan raadiotegijaid nüüd veelgi rohkem kui enne.” Hommikuprogrammide juhid ärkavad enne kukke ja koitu. Anni ütleb, et sai varase ärkamisega hakkama küll. “Viimased paar kuud magasin lõunast und, et jaksaks ka teisi asju teha. Pärast kella kümmet õhtul polnud aga minuga enam üldse mõtet arvestada.”

Nagu igas ametis, on ka raadiotöös omad plussid ja miinused. “Põnev on see, et pead hetkega olema valmis millestki rääkima või teise saatejuhi jutule reageerima. Isegi siis, kui tavaliselt otsustaksid antud teemal mitte kaasa rääkima.” Anni sõnul oli lahe ka hommikuti esimese asjana värsked ajalehed lahti teha ja uudised läbi lapata. “Olin justkui kõigega kursis – ka nende asjadega, mida ma tavaliselt üldse uurinud poleks.” Miinusena toob Anni välja selle, et päeva esimene pool on neil seni abikaasa Tomiga olnud kodus kahekesi olemiseks. “Teeme samas toas mõlemad tööd, aga selle kõrvalt vestleme hommikulauas, teeme trenni ja sööme koos lõunat.” Õhtune aeg on neil jalgpallimängudeks ja erinevateks tegemisteks. “Nüüd kadus suur osa sellest väärtuslikust ajast ära, sest tihti magasin ma ka lõunal koju jõudes. Oleme harjunud Tomiga mõnusalt palju koos olema ja töid tehes tihti ikka kõrvuti tegutsema.”

Põgenevad abikaasaga suveks linnast

Anni usub, et oleks ka tulevikus valmis raadios töötama, kuid siis peab see kõigi muude tegemistega täpselt klappima. “Suvel kindlasti mitte, sest sel ajal valime töö jaoks kodukontori koha Tomi esinemiste järgi,” ütleb ta. “Praeguste tegemiste juures ei oleks ma lihtsalt seda teha jaksanud ja teised asjad oleksid kannatama hakanud. Olen niigi üllatunud, et oleme Tomiga selle aja jooksul mitmetele erinevatele artistidele ka lugusid salvestanud, kuigi tegelikult polnud jaksu uusi asju veel juurde võtta.”

Suveks põgenevad Anni ja Tomi linnast täielikult. “Ma olen 18 aastat maal elanud ja me triivime ikka sinnapoole, et meie kodu oleks metsade, mitte tänavate vahel,” paljastab ta. “Mets ja maa hingavad meiega samas rahulikus ja rõõmsas rütmis.” Anni ütleb, et sel suvel on alanud justkui selle sammu ettevalmistusperiood. “Enamiku ajast oleme Pärnus, kuid liigume ka päris korralikult mööda Eestit ringi.”

ROHKEM KOOS: Anni Rahula ütleb, et nad on abikaasa Tomiga harjunud töötama ja tegutsema enamasti külg-külje kõrval ning päeva esimese poole alati koos veetma. Kui Anni raadios töötas jäi seda väärtuslikku aega väheseks.
Arno Saar