Foto: Vida Press
Suhted
27. mai 2016, 06:00

Mida teha 30aastasena, et end 50aastaselt hästi tunda (5)

Kui 50aastastelt küsiti, milliseid reegleid nad soovitaksid 30aastastel õnneliku tuleviku nimel järgida, osutusid soovitused väga lihtsateks. Veebi­külg Bright Side jagab elunäinute rusika­reegleid.

1. Ära suitseta.

Kui suitsetad, tee sellega kohe lõpparve. Suitsetamine on kallis, hais on hirmus ning terviseprobleemid on garanteeritud.

2. Kasuta päikesekaitsekreemi.

Päikesepruun jume on kena küll, kuid end päikese käes praadides riskid nahavähiga. Pealegi soodustab päike kortsude teket.

3. Hakka raha säästma.

Jah, see on igav ettepanek, kuid tõsi. 30aastane inimene teenib tavaliselt päris kenasti ning selle asemel et vaba raha lõbustustele kulutada, pane vähemalt väike osa sellest iga kuu kõrvale. See kulub tulevikus marjaks ära. See, kes 30aastaselt säästab, on kokkuhoidlik ka 50aastaselt.

4. Hoia häid suhteid õdede-vendade ja vanematega.

Isegi kui sul on pereliikmetega keerulised suhted ja sa ei talu neid vahel silmaotsaski, tasub nendega hästi läbi saada. Mida aasta edasi, seda olulisemad on peresidemed.

5. Kogu asjade asemel mälestusi.

Sa oled oma kogemuste summa. Kurb on 50aastaselt äkki taibata, et oled raisanud oma elu asjade kokkuajamise peale. Mälestused ei hävi.

6. Tee heategusid.

Tee teistele heategusid. Ent kui sa midagi annad või teed, siis kogu südamest. Ära oota midagi vastu.

7. Hakka sportima.

Kui sa pole veel aktiivse eluviisiga alustanud, on selleks tagumine aeg. Siis oled 50aastaselt heas vormis. Ära lase liigkilodel ligi hiilida ja tee korrapäraselt trenni.

Foto: Vida Press

8. Ole rahul sellega, mis sul on.

Õnn on tähtsam kui edu. Kui oled rahul sellega, mis sul on, ei pruugi sa miljonäriks saada, kuid sinu elu kujuneb õnnelikuks.

9. Ära lükka sihtide poole püüdlemist edasi.

Tahad maja osta? Lapsi saada? Raamatut kirjutada? Karjääripööret teha? Uut pilli õppida? Hakka kohe pihta. Lihtne on asju edasi lükata. Ent pea meeles: 30. eluaastates hakkab aeg ootamatult kiiresti lendama. Kraba seega unistustel natist kinni.

10. Maga end välja.

Kanna hoolt, et saaksid igal ööl välja magatud. Kui vaja, soeta pimendavad kardinad või tuduprillid. Paar tundi enne magamaminekut hoidu arvuti- ja moblaekraanidest.

11. Hoolitse hammaste eest.

Millal sa viimati hambaarsti juures käisid? Erinevalt paljudest ihuhädadest pole hammaste puhul lootust, et need ise ära paraneksid. Väikestest hädadest kujunevad suured ning suurte ravi on juba väga kallis.

12. Ole uudishimulik.

Ära konuta koduseinte vahel, vaid mine seiklema. Võta sõber kampa ja ära pelga riski – seikle nii, et pärast oleks, mida meenutada.

13. Ära söö rämpsu.

Võid teenida palju raha, et kõikvõimalikke asju osta, aga tervist ei saa osta. Kui kipud rämpstoiduga liialdama, tee sellele juba praegu lõpp.

14. Loe iga kuu vähemalt üks raamat läbi.

Sinu ees avanevad uued põnevad maailmad – ja su aju saab trenni.

15. Õpi mediteerima.

Mediteerimine on tasuta ja võtab vähe aega, kuid võib sind ning seega su elu ja suhteid lähedastega tohutult muuta.

16. Reisi nii palju kui võimalik.

Reisimine muudab inimest, õpetab riskima, usaldama, elu mitte kartma. Ning see inspireerib teisigi.

17. Ära võrdle end teistega.

50aastasena on sul üsna ükskõik, mis mulje sa jätad teistele inimestele. Leia oma tee. Ole tugev.

18. Pea päevikut.

Sa ei suuda kõiki võrratuid mälestusi meeles pidada. Parem tähenda need üles. Päevikut on hiljem armas ja lõbus lugeda. Võid niisama päevaraamatut pidada või mälestusi ja pilte mälupulgale salvestada. See kõik on alles ka siis, kui sind enam pole.

19. Hoolitse sõprade eest.

Vali sõpradeks inimesed, kelle seltsis tunned end hästi, kes innustavad sind oma eeskujuga ega tekita sinus alaväärsust. Hellita neid. Naera koos nendega. Tembuta kah. Aita kaasa, et nad tunneksid elust rõõmu. Ole nendega iga nädal ühenduses.

20. Soeta endale päris kodu.

Pahatihti on seda kergem öelda kui teha. Ent kanna hoolt, et sul oleks omaenda paigake, kuhu õhtul minna ja kus lõõgastuda. Selleks ajaks, kui saad 50, peaks pangalaen juba peaaegu makstud olema.