Foto: STANISLAV MOSHKOV
Mitmesugust
26. mai 2016, 14:19

Eksootiline ürt ja maitsev imerohi – basiilik

Kellele ei maitseks basiilik? See krõmpsuvalt värske väljanägemisega taim lausa meelitab end ostma, kui poeriiulil silma jääb. 

Egiptusest pärit ja Vahemeremaade köögis kõrgelt hinnatud taim on ka eestlaste südamed võitnud. Basiilik on universaalne maitsetaim - seda saab kasutada nii värskelt kui kuivatatult, liha või kala, juustu või pasta juures.

Seda on mõnus võtta nii suvel peenralt kui muul ajal potist aknalaualt. Samas nõuab maitsetaim õigeid kasvutingimusi: basiilik on ebamugavuste suhtes kaunis pirtsakas ja oma lõunamaise päritolu tõttu ka külmakartlik. Näiteks väljas kasvatamiseks tuleb ära oodata aeg, mil öine temperatuur ei lange alla viie soojakraadi.

Kindlasti tasub meelde jätta, et kui basiilik panna külmkappi või jahedasse ruumi, ilmuvad õige pea tema lehtedele mustade laikudena külmakahjustused või närtsib taim hoopis. Külmal ajal basiilikupoissi poest koju tuues peaks ta lausa soojakotti pistma, et vaeseke tee peal otsa ei saaks!

Poest ostetud basiilikutaime peab kilekotist välja võtma ja osaliselt veega täidetud klaasi panema. Varrelt nopitud basiilikulehed närtsivad kiiresti, sellepärast näpista lehed alles siis, kui tekib plaan neid süüa.

Kui aga tahad suvel kasvatatud basiilikut sügavkülmutada, siis tee seda kindlasti – sügavkülmas säilivad basiiliku head omadused hästi.

Püha abiline!

Kas teadsid, et Indias ja mujal Aasias on basiilik püha taim? Ka Euroopas oli basiilik kaugetel aegadel vaid templitaim, mille omamise privileeg anti vähestele.

Pole ime, et basiilikut pühaks peeti, sest tal on lugematult häid omadusi, mida kõike on osatud ammustest aegadest kasutada. Näiteks sisaldab basiilik tugevat antiseptilist eeterlikku õli, mis toimib hästi lihaskrampide puhul, tugevdab südametegevust ja vähendab seedimisprobleeme, isegi soolepõletikke. Basiilikust saab abi ka ärevuse, unetuse, migreeni ja ka kroonilise nohu puhul! Rahvatarkus ütleb, et basiilik kergendab pahaloomuliste kasvajatega kaasnevaid vaevusi. Keskajal oli see püha taim laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu.

Nüüd aga jagame sinuga üht imemaitsva maiuse retsepti. Head katsetamist! 

Maasika-basiiliku magusroog

l 300 g maasikaid

l 1 kuhjaga spl fariinsuhkrut

l 10 lehte basiilikut

l vanillikastet

Poolita maasikad ja sega fariinsuhkruga, kuni suhkur on maasikatesse imendunud. Sega juurde hakitud basiilikulehed. Pane kaheks tunniks külmkappi. Serveeri vanillikastmega.