Foto: PantherMedia / Scanpix / meinetapete.de
Suhted
20. mai 2016, 12:50

"Tõeline meremees seilab ka punasel merel!" MEHED, KAS JULGETE LUGEDA? 14 naise verised ülevaated menstruatsioonist (26)

Hea meeslugeja: kui sa pole juhuslikult kunagi ebaõnnestunult kruvikeerajaga õlut avades endale miinuspead kubemesse põrutanud või munandeid raseerides žiletiga sisse lõiganud, siis pole sul ilmselt õrna aimu ebamugavusest ja valust, mida naised tunnevad absoluutselt igal viljakusea kuul, rasedusaeg välja arvatud. Sa ei pruugi naisi selles osas mõista ning võid tolle kipraskulmu poetatud fraasi "päevad algasid" peale vaid mühatada. Võib-olla oled isegi kunagi naise üle naernud – päriselt ka valutab nii kõvasti või?! Püüdmaks saada aimu, kas või kui hirmus kuupuhastus naiste jaoks on, korraldasime selleteemalise küsitluse – ja Elustiil garanteerib, et nende lugude lugemise järel sa enam naise päevade üle ei naera. Siin on 14 naise (nimed on väljamõeldud) ülevaade isiklikust menstruatsioonist – mis mõnede puhul lihtsalt lühike ebamugavustunne, aga nii mõnegi puhul midagi elurütmi ja elutahet tõsiselt häirivat.  

Ieva Chärolyn, menstrueerinud elus kokku 576 päeva

PMS-i ajal (mõned päevad enne menstruatsiooni algust tekkivad kehalised ja psüühilised ilmingud, mis häirivad naise töövõimet ja elukvaliteeti – toim) läheb kõht punni, rinnad vahel hellaks. Jalad hakkavad valutama. Menstruatsiooni enda ajal on nõrk valu, enamasti tekib esimesel päeval ja siis kaob.

Päevade järel elukvaliteet kuidagi mõjutatud ei ole, ei dehüdreerunud tunnet ega tüdimust. Mingeid punaseid laienevaid laike valgetel pükstel vmt minuga juhtunud ei ole. Seks menstruatsiooni ajal on mõeldav, mis seal ikka. Hügieenivahenditele kulub päevade pärast umbes viis eurot kuus.

Minu meelest on ebaaus, et meestel päevi pole.

Jhaanika Keidi Laurabella, menstrueerinud 588 päeva

Menstruatsioonivalu esineb vahepeal ja see on nõrk. Aga nädal enne seda on kerge depressioon ja pundunud tunne. Üldiselt kuupuhastusel ma oma elukvaliteeti mõjutada ei lase, kuna see on paratamatus.

Ebameeldivaid situatsioone seoses päevadega on ikka olnud, aga eks neist on õpitud paremini ette valmistama. Seks sel ajal väga mõeldav ei ole – aga on juhtunud. Kulud tampoonidele ja muule – ma pakun, et äkki kümme eurot kuus.

Ebaaus, et meestel päevi pole? Ei, see on bioloogiline eripära ja ma ei tunne, et maailm on selletõttu ebaaus. 

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Reidika-Viile, menstrueerinud 1540 päeva

PMS-i ajal on alakõhu piirkond väga valulik, kuid see ei sega niipalju kui meeleolumuutused, higistamine ja muutused nahas (nägu eriti) ja juuksed. Päevade ajal saan vabalt elada ja voodisse ei peitu, kuid muutused meeleolus ning liigne higistamine ning juuste ja naha jube olukord segavad küll. Nahk on tundlik, ei saa isegi ühte punni pigistada, sest see tavaliselt sel perioodil hakkab alati veritsema, nahal oleks peal nagu mingi kaitsekiht. Juukseid lihtsal sel ajal puhtaks ei saa - ja mul kestab PMS umbes kaks nädalat enne päevade algust.

Kuupuhastuse järel ebamugavat enesetunnet eriti pole, vaid paar päeva. Kõik eelnev on palju hullem.

Vahel on kontoritool ootamatult pleki saanud, vahendid on sageli koju jäänud, siis on tulnud lihtsalt "loov" olla ja see on pagana ebameeldiv. Umbes sama tunne, nagu kõnniks alasti keset linna.

Menstruatsiooni ajal seksimine on mõeldamatu, sest see on nii ebaseksikas.

Sidemetele ja muule läheb maksimaalselt kümme eurot kuus. On küll ebaaus, et meie peame päevi kannatama, aga mehed mitte.

Linda Liilia, menstrueerinud 594 päeva

PMS-i ajal on meeletud kõhukrambid ja valud. Päevade enda ajal on valud nii tugevad, et selleks on välja kirjutatud retseptiravimid, ilma milleta ma voodist ei tõuse. Pärast päevi pole midagi.

Kõige tavalisem ebameeldiv situatsioon on see, et ootamatult avastad, et tampoonid on koju jäänud jms.

Aga seks päevade ajal on mõeldav, sest teinekord on kirg ja iha liialt suur.

Kulud hügieenivahenditele – u 15 eurot.

Ebaaus, et meestel pole? Lihtsalt tegemist on ebameeldiva ajaga, kahjuks ei saa valida, kas ja kellel see on

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Klaaryka, menstrueerinud 960 päeva

Paar päeva enne menstruatsiooni on peavalud, meeleolu kõikumised on ka. Päevade ajal: esimene päev-kaks on tugev valu, krambid ja kui oleks võimalik, siis oleksin kodus voodis, kõht kõveras. Järgmised päevad ei valmista enam ebameeldivusi. Elukvaliteeti päevad ikka mõjutavad, kuna mõned päevad enne ja esimesed päevad on elu häiritud.

Püksid on ikka ära määrdunud, siis olen jaki või midagi endale ümber sidunud või püksid ära vahetanud. Tampoonid on ka maha jäänud, siis olen WC-paberit kasutanud abivahendina.

Päevade ajal seksimine on vastuvõetamatu, kuna pärast oleks kõik ju verega määrdunud.

Kuus kulub karp tampoone ja selle hind on umbes kolm eurot. Elu ongi ebaaus.

Suusivesik, menstrueerinud 780 päeva

PMS – oleneb. Olen paistes rohkem kui muidu ja kuumahood käivad. Menstruatsioonivalusid õnneks ei ole, aga peale päevi ei soovi mõnd aega seksida.

On jamasid juhtunud küll, näiteks pubekana tunnist tõustes oli plekk toolil.

Seks päevade ajal? Vastuvõetamatu, mehel peaks see ka ju ebameeldiv olema?!

Hügieenivahenditele kulub umbes neli euri kuus. Ei ole naiste suhtes ebaaus, päevad ei mõjuta mu elu niipalju. 

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Liisitriin, menstrueerinud 1100 päeva

PMS-i ei esine, päevade valu on olematu ja päevade järel ei ole ka mingeid ebamugavaid tundeid. Mingeid "seiklusi" seoses päevadega ka pole olnud.

Seks? Kui mehele on see vastuvõetav, siis on ka minul okei.

Vahenditele läheb umbes kümme eurot. See ei ole ebaaus. Ma leian, et see on naisele vajalik, toimub vere uuenemine.

Aadelheide, menstrueerinud 680 päeva

PMS: magusaisu, närvilisus, ärritun kiiremini, olen väsinud ja tahan palju magada.

Menstruatsioonivalu on talutav ja kui ei ole, siis aitab valuvaigisti, koju istuma ei jää. Elu pärast päevi on tavaline, ei mõjuta kuidagi.

Eks tampoonid on maha jäänud, kuid siis on kiiresti poodi või apteeki mindud.

Seks päevade ajal on pigem vastuvõetamatu, kuna niigi on valud alaseljas ja ebamugav puhitav tunne kõhus.

Kümme eurot kuus kulub vahenditele. Lihtsam ja mugavam oleks muidugi, kui menstruatsiooni ei oleks, kuid ei pea seda ebaausaks.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Kunilda, menstrueerinud 660 päeva

PMS-i jamad on mõnikord isegi väga hullud. Kõhus hakkab ülikergelt keerama - töökeskkonnas on raske olla. Vajadus süüa pidevalt - pidev toiduvajadus. Peavalud, kehatemperatuuri kõikumised.

Päevade ajal minul isiklikult on valud väga harva ning ainult ühe päeva. Aga valud on üldiselt julmalt teravad. Päevade järgsel ajal mu elukvaliteet kuidagi mõjutatud pole – igakuine läbielamine, millega peab harjuma.

Laigud pükstel ja sellised asjad ... Laigud on olnud põhilised eriti nooremas seas, kus ise täpselt ei teadnud, kuidas toimida. Ebamugavus kui oled külas - ei saa sidemeid võtta rahumeeli, vahetada rahumeeli, samuti kui ööbimas oled, tabab sind pidev hirm, et mis siis saab, kui jääb laik kusagile. Ebamugavus avalikus tualetis - sidemed siiski on kilest materjaliga kaetud ning avalikus kohas pakendite avamine tekitab ebamugavust. Ebamugavus tööl - ei lähe käekotiga tualettruumi, pole vaja kõigil teada, et oled selles perioodis. Raske iseenesest on ka võtta hügieenisidet enda käekotist välja ilma, et keegi seda tähele paneks.

Seks sel ajal on vastuvõetamatu - voolus on ju olemas, veri voolaks mööda jalgu alla, kas seda me tahtsimegi? Muudab vahekorra väga ebameeldivaks.

Meestel on omakorda omad probleemid - enamikul on vaja üldjuhul igapäevaselt seksi või peavad rakendama alternatiivtegevust. Minu jaoks on menstruatsioon lihtsalt ebameeldiv, kuid õnneks minu elukaaslane on väga toetav ja mõistev ning teab, mis selle "toreda" perioodi ajal toimub minuga. Lisaks on menstruatsioon positiivne, sest saan alati süüa seda, mida hing ihaldab, ilma et ühtegi kaalunumbrit juurde tuleks.

Sidemed - 4 €, öösidemed - 4 €, valuvaigistid - 3 €.

Ullabella Siisika, menstrueerinud 816 päeva

PMS-i ajal söögiisu suureneb ja ajab higistama. Menstruatsioonivalu on olematu. Seksida pole kohe pärast päevi kõige mugavam.

Mul on regulaarne tsükkel, seetõttu ma tean, mis ajal päevad algavad. Samas on juhtunud, et päevad ei lõppe õigel ajal ära ja on väiksemaid määrdumisi.

Ei harrasta seksi päevade ajal. Hügieenivahendid: 2,5 € kuus. Mõnikord tundub, et see on naiste suhtes ebaaus, aga samas: kui peab nii olema, siis pole midagi teha. Ega elu polegi õiglane.

Floreida, menstrueerinud 2080 päeva

Väike meeleolu kõikumine on PMS-i ajal. Päevade ajal valu ei esine ja voolus nõrk ehk määrib ainult. Päevad elu nende järgselt mingitmoodi ei mõjuta.

Õnnetusi ei ole olnud.

Päevade ajal seksida on tavaline. Kui partnerit ei häiri, siis miks mitte. Mina oma abikaasaga olen pikalt koos juba olnud ja häbeneda pole midagi.

Umbes kuus eurot kuus läheb vahenditele. Ebaaus – kui, siis veidi.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Nääli, menstrueerinud 840 päeva

PMS – muidugi. Punnis ja valutav kõht on igakuine kaaslane.

Esimene menstratsioonipäev voodis kõveras on täitsa tore. Siis saab näiteks soojavee pudelit kaisutada – talvel eriti mõnus ju!. Kahjuks on ka selliseid kuid, kus voodi asemel on näiteks esikupõrand või WC põrand. Lisaks kohutavale kõhuvalule, mille tõttu on elus ka mitmed korrad kiirabi käinud – kui ikka päris suremisetunne peale tuleb, siis väike süst tagumikku aitab! – tekib mõnikord ka migreen või läheb süda pahaks. Ehk siis WC põrand on selline hea koht, kus on vajadusel piisavalt jahe, aga kui sinna ka tekk vedada, siis on täitsa mõnus pikutada. Jah, ma tean, et seal on bakterid ja päris rõve on vetsus magada, aga kui sa soovid kordamööda oksendada ja vetsus käia, siis magamistuba on liiga kaugel. "Täitsa mõnus pikutada" on ka iroonia aga ma olen kindel, et saite juba aru.

Menstruatsioon selle järgselt elu ei mõjuta.

Õnneks ebameeldivaid situatsioone ei ole olnud. Vajalikke asju on koju unustatud ikka, aga tänapäeval saab igalt poolt õnneks osta (pikal metsamatkal tõenäoliselt mitte, aga ma ei kujuta ettegi, et päevade ajal pikale metsamatkale üldse läheksin).

Seks on mõeldav, aga mitte hea meelega. Kes hiljem neid linu ja käterätte peseb? Kui mees ettevalmistuste ja koristamise vaeva enda kanda võtaks, siis mõtleks võib-olla parema meelestatusega sellele.

Et kas on ebaaus, et naine on sunnitud igal kuul menstrueerima, kuid mehed on sellest vaevast vabad? Muidugi on ebaaus. Mis on selles ausat, et ma iga kuu valu kätte otsi andmas olen ja meeste reaktsioon on tavaliselt umbes "päriselt ka valutab nii kõvasti või?". Ei, tead, ei valuta, niisama teesklen, et meie elu põnevamaks teha!

Vahenditele kulub kuus umbes kümme eurot.

Õnne-Daisa, menstrueerinud 600 päeva

PMS – jaa! Pea hakkab päev enne valutama ning olen hirmus loid, näen unenägusid, et ma veritsen igalt poolt ning eelkõige ikkagi on valuaistingud enne veel, kui mingit verd on näha. Tavaliselt tekib just puhastuse ajal väga palju meeleolumuutusi, mida on võimatu ohjeldada.

Esimesel päeval tavaliselt minestan valu tõttu ning eriti õudne on olla öösel, mil tavaliselt siis valu tõttu ei magagi (olgu et viis valuvaigistit sees).

Pärast päevi on dehüdratsioon ja tüdimus.

Kui ma olin kuuendas klassis, siis laienev laik tekkis teksapükstele ning loomulikult märkas seda klassi kõige populaarsem tüdruk. Kuna mina polnud just eriti ilus ja olin ka parajalt pontsakas ja breketitega, siis leidis ta järjekordse tõiga, millega mu kallal nokkida. Kuna mulle meeldib istuda, jalg n-ö põlve all, siis tihti on siiani ikka tekkinud paar laiku ka toolile. Siis korraks punastan ja teesklen, et mul oli šokolaad püksitaskus vms.

Seksi on päevade ajal tehtud, aga eelkõige on ta naisele ebamugav. Senised mehed mu elus ei ole seda väga rõvedaks pidanud - vajadused tuli täita. Aga pigem olen ikkagi ise viis päeva seksita olnud - selle nimel tasub kannatada, sest kohe pärast menstruatsiooni lõppu on seks imehea!

Ebaaus, et meestel pole? Jaa! Sest nad ei pea kunagi mõtlema selle peale, kas äkki tuleb kuskile mõni verepiisk või kas ikka on õigel hetkel vajalikud abivahendid kotis. Kuna mulle väga ei meeldi tampoone kasutada, on eriti ebameeldiv käia ka suvel ujumas – t**a küll, miks need mehed ei võiks näiteks korragi mitte minna ujuma, sest neil on sitt olla. Aga ei.

Kulu päevadele – kümme eurot.

Dorret Reene, menstrueerinud 1320 issanda päeva

PMS-i ajal läheb tuju sitaks, rinnad on valusad.

Päevade ajal valud on väga suured, aitab soojaveekott ja vähemalt kolm valuvaigistit. Lisaks on ka kõht lahti ja WC-potilt on vahest võimatu püsti tõusta.

Kaks-kolm esimest päeva on suured valud, ei taha midagi teha ega kedagi näha. Raske on ka tööl käia või midagi muud teha. Voodist välja tulla pigem ei soovi. Küll aga näiteks vaikne jalutuskäik värskes õhus on motiveeriv.

Laienev laik voodilinal on juhtunud, sest menstruatsioonivedelikku pole öösel suutnud kinni pidada ei paigaldatud kõige tugevam tampoon, seejärel hügeeniside ega ka ööriided.

Tõeline meremees seilab ka punasel merel - nagu öeldakse! Aga isiklikult oleks see mõeldamatu, sest voolus on liiga suur ja pärast näeks voodi välja kui kuriteopaik.

Muidugi on ebaaus, et meestel päevi pole! Vastik lausa. Aga mehed ei suudaks sellega toime tulla ilmselgelt.

Kulud – umbes kuus eurot.

Lõpetuseks

Linda Liilia:

Kõige ebameeldiv on see, et kui naisterahval on kehv tuju, siis mehed automaatselt arvavad, et naisel on päevad. Kamoon, kas meestel ei ole aeg-ajalt sitt tuju?