Võid panna end kenasti riidesse ja broneerida laua kallis restoranis, aga kui sa kaaslasega midagi rääkida ei oska, siis ei saa kohtingust asja.Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
26. aprill 2016, 15:21

MILLEST RÄÄKIDA: turvalised vestlusteemad esimesel kohtingul (1)

Uk.askmen.com on toonud lugejateni 10 turvalist esimese kohtamise teemat, millel võib rahulikult terve õhtu järjest lobiseda. 

Esimesed kohtamised on miiniväli. On nii palju, millele mõelda, ja on palju asju, mis võivad valesti minna: kuhu minna, mida selga panna ja millest rääkida, kui te viimaks kahekesi laua taga istute. Teame kõik seda vana tarkust, et rääkida ei tohiks usust ja poliitikast, aga samas ei saa ju kogu aja arutleda ilma üle? Siinkohal kümme teemat, mis jäävad igavate ja vastuolusid tekitavate vahele.

1. Tee temakese väljanägemise kohta kompliment

On üsna tõenäoline, et su kohtingukaaslane on teie kohtumise eel omajagu enda väljanägemisega vaeva näinud. Sellest ei saa küll pikema jutu teemat, aga on viisakas teha temakese väljanägemise kohta kompliment. Kindlusta, et see ei kõlaks võltsilt või judinaid tekitavalt: proovi midagi sellist nagu "sa näed täna armas välja" või "see on tõesti ilus kleit". Sisuliselt igaüks meist on ehtsate ja õigesti ajastatud komplimentide teemal kehv, niisiis alusta vestlust õige jalaga ja pane see varakult maha. 

2. Raamatud, TV ja muusika

Tee avalöök küsimusega "Niisiis, mida sa oled viimasel ajal lugenud/vaadanud/kuulanud?" (vali üks neist teemadest ja liigu hiljem edasi järgmistele). See on huvitavam kui küsida standardne avaküsimus "Nii, millega sa tegeled?" ja see laseb tal süveneda oma lemmik-telesaadetesse, muusikutesse ja kirjanikesse. See on lihtne viis saada teada, kas teil on ühiseid huvisid, see võimaldab teil mõlemal vestlusse panustada – ja sa võid isegi saada lisapunkte, soovitades talle midagi hiljutist, millest ta pole veel kuulnud!

3. Hobid

Kui su kaaslane armastab uisutamist, haidega koos sukeldumist või tassikookide küpsetamist, siis on see väärtuslik informatsioon, mida temalt saada. "Mida sa tavaliselt nädalavahetustel teed?" on pehmem ja vähem veider küsimus kui "Kas sul on mingeid hobisid?" ning võimaldab vastata laiemalt. Enamik inimesi vaatab või tegeleb mingit sorti spordiga, teeb vähemalt mõnd oma firmarooga ja omab mõnd loomingualast püüdlust, niisiis katsu need temalt välja meelitada loomulikul ja sõbralikul moel.

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

4. Perekond

Lihtne stardipunkt on uurida, kas tal on vendi ja õdesid. Sealt edasi saab vestlust juhtida laiemalt tema perekondlikule taustale, näiteks kus ta üles kasvas ja kas ta vanemad on veel koos. See kõik on vajalik selleks, et teha kindlaks teie võimalikku sobivust. Aga pea meeles, et küsid neid asju kergelt – mitte nii, et ta tunneb end su ohtrate puurivate küsimuste käes nagu psühholoogi kabinetis.

5. Töö

Ühel hetkel tahad sa rääkida sellest, mida su kohtingukaaslane enda elatamiseks teeb. Nagu eelnevalt öeldud, ära küsi seda esimese asjana, kuna riskid endast madala ja staatuse alase kinnisideega inimese mulje jätmisega. Mingil edasisel hetkel on seda sobilik küsida, näiteks laiendades seda teemast, millist tööd ta kõige meelsamini teeks. Kui näiteks su kaaslane on kinni hingemuserdavas raamatupidajaametis, siis saab ta nii rääkida oma kirest lastele näpuvärvide kasutamist õpetada – ja muidugi saad ka sina jagada temaga oma unistusi.  

6. Päevakajalised teemad

Sel teemal on oht pöörduda poliitikast rääkimise alale, aga kui oled piisavalt ettevaatlik, siis suudad seda hoida kerge ning elavana. Lood kuulsustest ja veidratest juhtumistest on igati aus mäng ("Oled sa kuulnud sellest kaheksajalast, kes Uus-Meremaal oma basseinist põgenes? Räägitakse, et nad on sama taibukad kui inimlapsed..."). Heida pilk sotsiaalmeediale, leidmaks sealt midaiganes, enne kui tõeliselt teemadest ammendununa uksest välja suundud.   

7. Reisimine

Reisimine on miski, millest enamik inimesi on huvitatud ja isegi siis, kui nad pole sellega veel eriti tegelenud. Lükka pall veerema, küsides temalt, mis on parim koht, kus ta on käinud, ja siis uuri, millistesse kohtadesse ta tahaks võimalusel minna. Kaaslanna lähenemine reisimuse teemale annab sulle väärt infot selle kohta, milline ta inimesena on – näiteks kas ta on seiklushimuline (seljakotiga Costa Ricas), stiilne (latte limpsimine Milanos) või keskkonnasõdalane (puude istutamine Borneol).

8. Eesmärgid

Ühel hetkel tahad juba natuke sügavamalt kaevata ja võtta üles natuke tõsisemaid teemasid. Täiesti sobilik on küsida temalt tema lähituleviku plaanide kohta, näiteks, et kus ta näeb end olevat viie aasta pärast. See on koht, kus saate arutada oma lähiaastate plaane perekonna, karjääri ja elukohtade vallas. 

9. Suhete ajalugu

Kuigi sel on oht tekitada piinlikku vaikust, on vastuvõetav küsida, kui kaua su kaaslase pikim suhe on kestnud või kas ta on viimase aasta jooksul kohtamas käinud. Sul on kasulik teada, kas ta on tõsine monogaam või on tal pühendumise suhtes foobia. Püüa seda hinnata ilma, et see tunduks, nagu sa püüaksid temalt välja pressida tervet ta suhete ajalugu.

10. Mis järgmisel nädalal toimub

Kohtingu lõpupoole on õhtule punkti panemiseks hea variant küsida temalt, mida ta kavatseb teha nädala pärast. Sel teemal on hea rääkida siis, kui jalutate tema auto või maa poole, ja kui kohting on läinud hästi, siis on see hea võimalus leppida kokku järgmine.