Korsett tõmbab pekid küll koomale, kuid korseti kandmine võib olla valus ja põhjustada hingamisraskuseid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. aprill 2016, 14:50

Neli moeröögatust, mis röövivad su tervise (5)

Mood võib olla lustakas ja nägus, kuid see võib võtta ka tervise. Veebikülg Motto toob välja neli põhilist moeröögatust, mille kasutamine võib tervisele kahjulikuks osutuda.

1. Kitsad teksad.

Ajakirjas Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry avaldati kurb lugu 35-aastasest naisest, kelle jalalabad muutusid kitsaid teksasid kandes tuimaks. Tema jalad ja pahkluud paistetasid nii üles, et traumapunkti töötajad pidid talt teksad jalast lõikama. Tema pahkluud ja varbad olid nõrgad, ülevalt poolt töötasid jalad normaalselt. Kitsaste pükste sündroomi on kirjeldatud juba 1993. aastal, mil Wall Street Journal kirjutas meestest, kes kandsid liiga kitsaid pükse ning tundsid seepärast kõhus ebamugavustunnet.

2. Kõrged kontsad.

2014. aastal läbi viidud uurimus kinnitab, et kõrge kontsaga kingad muudavad labajala ja hüppeliigese loomulikku asendit ning see toob kaasa ahelreaktsiooni alates põlvede kuni selja kahjustuseni. New York Times kirjutas hiljaaegu, et madalaid kontsi kandvaid naisi ähvardab hüppeliigese vigastus harvem.

3. Korsett.

Korsett tõmbab pekid küll koomale, kuid korseti kandmine võib olla valus, põhjustada hingamisraskuseid ning meditsiinitöötajate sõnul põhjustada ka ribikahjustusi.

4. Augustamine.

2012. aastal Northwesterni ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt said mõne bakteriaalse nakkuse umbes 20% end augustada lasknuist. Samuti võib see kaasa tuua erinevate allergiate ilmnemist.