Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
30. november 2020, 11:42

Kuidas elada lahkuminekut üle nagu MEES? (4)

Mida teha ja kuidas käituda, kui naine jätab sind maha? Michael Etzkorn on andnud artofmaliness.com-is nõu, kuidas tulla toime selle õnnetu sündmusega. 

Lahkuminek on raske, olgu see siis kahepoolne otsus või sellisel viisil, et üks pool teeb musta töö ära. Iga tõsine suhe jätab lõppemise korral maha ühe või kaks murtud südant. Olin oma kihlatuga olnud koos ligi neli aastat, kui sellele lõpu tegime. Juba mõnd aega oli see olnud kaugsuhe ja me ei suutnud jõuda kokkuleppele selles, mida me mõlemad abielus tahaksime ja vajaksime. Meie lahkuminek oli väga tsiviliseeritud ja küps, aga ei pea vist ütlema, et see polnud valutu. Õnneks on südamevalu talutav, kui suudad olla mees. Pea kõik järgnevad nõuanded on segu sõprade antud soovitustest ja enda isiklikust kogemusest.   

Teekond lahkuminekuni

Lahkuminekule eelneb alati teatud selleni viiv periood, kus vähemalt üks eneseteadlik suhte pool märkab, et taevas pole just pilvitu. Olgu see lühike suhe või kestnud palju aastaid, alati on tee, mis viib lahkuminekuni. See võib kesta tunde või kuid. Kui oled kuulnud väljendit "teadmatus on tappev", siis saad aru, mis on lahkumineku raskeim osa. Siinkohal mõned nõuanded selleks etapiks.

Ära käitu tavapärasest erinevalt, kui seda just ei soovita. Kui püüad viia ellu muutusi, ilma täpselt teadmata, milles on probleem, siis teed asjad veelgi piinlikumaks.

Ära lõpeta suhet vaid kartusest saada muidu ise maha jäetud. See on argpükslik ja sa võid hakata kahetsema millegi lõpetamist, mida ehk oleks saanud veel päästa.

Ära hakka kohtuma teiste inimestega, teeseldes, et suhe on läbi. Kui tahad seda lõpetada, siis lõpeta. Kui teine pool suhte lõpetab, siis on see lõpetatud. Kuni selleni on sul veel kohustused.

Räägi temaga. See võib viia kiirema suhte lõpetamiseni, aga see on vaid hea. Kui see peab juhtuma, siis parem juhtugu see varem, et saaksite taas hakata paremini läbi saama.

Tegelik lahkuminek

See on koht, kus asjad lähevad inetuks. Koht, kus sa tahad esitada küsimusi. Esitada neid praegu, sest tahad küsimustest enne lahkuminekut üle saada. Tahad täpselt teada saada, mida teine pool mõtleb: mis see võiks olla, mida tema meelest sina võiksid suuta parandada. Küsi selliseid küsimusi:

Mida saaksime teha, et oma suhet tööle saada?

Mida saaksin mina teha, et asju paremaks saada?

Miks sa selle lõpetad?

Kas sul on keegi teine?

Mida ma peaksin tegema, et tulevikus suhted paremini õnnestuksid?

Lahkumineku võtmesõna on väärikus. Kui oled hale ja nuuksuv viletsake, siis sellega sa teda tagasi ei võida. Ka mitte see, kui oled raevunud ja vandesõnu pritsiv sõjamasin. Hoia pea püsti ja suhtu nii temasse kui endasse lugupidamisega.

Ole mõistlik ja põhjendatud, kui püüad teada saada, mida saaksid suhte päästmiseks teha. Sa ei peaks alluma nõudmistele ega valikutele, mida sa oma ellu ei taha. Olen suhet päästa püüdes korduvalt lubanud miskit, millega tegelikult pole rahul, aga see ei tee suhet korda – see lihtsalt nihutab piinlikkust ringi.  

Pärast

Inimesed pakuvad sulle välja valemi "nädalhaaval, kuuhaaval", aga tegelik tõde on see, et sa tunned end paremini siis, kui sa tunned end paremini. Võid nutta oma silmad välja, taguda garaažis poksikotti. Pea meeles: see on läbi. Siin mõned nipid, kuidas sel perioodil mõistust säilitada.

Ole mõistlik. Ära mine sõjaväkke ega aja pead kiilaks. Ära tee midagi ohtlikku või rumalat. Kinnitan, et sa ei võida teda tagasi, kraapides nilbeid fraase tema autouksele. Kohe kindlasti ei saa sa teda tagasi jälitades tema parimat sõpra või minnes rusikatega kallale kutile, kellega ta sinu arvates nüüd kohtamas käib.  

Su sõbrad ja perekond on sinu jaoks olemas. Ära häbene neile teada anda, et sa vajaksid veidi tujuparandamist, näiteks seltskonda kinno või matkama minekuks või kedagi, kes hängib sinu juures sel ajal, kui sa parandad koolivihikuid või teed ajaleheartiklile faktikontrolli.  

Püsi tegus! Sa ei pea leidma niipalju tegevust, et sa ei suudaks sellele mõelda, aga trenn või mingi projekti kallal töötamine annab sulle eesmärgi, mis teeb asju talutavamaks. See on aeg, et teha ära miski, mida oled mõelnud teha juba aastaid.

Väldi teda. Ära kuula inimesi, kes ütlevad, et sa ei peaks kartma tema lähedal olemist. Võta niipalju aega kui vaja, et jälle jalule saada. Tunned seda ise, kui oled jälle valmis temaga kohtuma. Aga seniks peida tema pildid ja armastuskirjad ära. Sa ei raputaks ju lahtisele haavale soola, ega ju?

Ära otsi haletsust. Peaksid teadma erinevust selle vahel, kui sul on halb päev või kaheksa nädalat sama depressiivne Facebooki olek. Sa ei hakka end sellest paremini tundma, vaid lihtsalt peletad eemale sõpru, kes sinust muidu mures hoolivad.

Ära jälita oma eksi! Väldi tema Facebooki kontot ja teisigi sotsiaalmeedia lehekülgi. Tekitab küll kiusatust, aga sa pead ennast jälle kokku panema. Püüd hoida inimest enda elus sellega, et hängid tema maja ümber, loed tema meile või logid sotsiaalmeedia kontole, ei ole mitte lihtsalt ebatervislik, vaid on privaatsuse rikkumine.  

Su elu läheb edasi. Asjad lähevad paremaks. See võtab kaua aega, suure tõenäosusega, ja vajab veidi tööd. Kõige olulisem on pidada meeles oma lugupidamist teise poole ja ka enda suhtes. Hoia pea püsti ja lepi sellega, mis on juhtunud.