Foto: Õhtuleht
Mitmesugust
24. aprill 2016, 07:00

Ivo Linna esimesest armastusest sai poja kaaslane

Laulja Ivo Linna räägib loo sellest, kuidas ta pärandas oma muusikust pojale Robertile enda nooruspõlve pilli.

Tänapäeval, kui pillide valik on suur ja neid on lihtsam soetada, vahetavad ansamblid laval instrumente, et lugudele erinev kõlavärv anda. Omal ajal see nii ei olnud, pill oli hinnas ja kui midagi said, hoidsid seda elu hinnaga ning püüdsid selle eest hoolitseda, nagu oleks tegemist millegi sellisega, mida ei saa iial asendada.

See oli nagu esimene armastus või midagi sellist.

Minul on mõningad pillid olnud ja mõned neist olen ma kinkinud ka Robertile, aga olen tähele pannud, et üht pool­akustilist Höfneri kitarri mängib Robert esinedes sagedamini kui teisi pille. Sellel pillil on oma väikene lugu ja selle ma kavatsengi nüüd jutustada.
Ma tõin selle kitarri vist veidi rohkem kui 20 aastat tagasi Saksamaalt. Kohtusin
seal ühe eestlasega, saime jutule ja selgus, et tal oli tol ajal kodus kaks üsna kehvas seisus 60ndatest pärit Höfneri kitarri. Imelised pillid, kui need korda teha ja neid ise oma kätega mängida. Ta andis need pillid mulle nii, et neil ei olnud
keeligi peal.

Ikka tõelised luukered olid need siis, kui mina nad enda kätte sain.

Kitarrimeister Kuldar Kalluste puhus pillidele aga täiesti imeväel elu sisse. Nii uskumatu kui see ka ei olnud, said neist täiesti korralikud muusikariistad.
Mulle tundub, et Robertile meeldivad vanad kitarrid ja lampvõimendid, mis teevad paremat häält kui vahepealsed tehnikaimed. Eks see ole n-ö vintage-põlvkondade vanade aegade ihalus ja mulle see iseenesest väga meeldib. Robert on ka ise öelnud, et see vana Höfner on tõesti tema lemmik. Selle konkreetse pilli vastu oli poisil terve lapsepõlv suur aukartus.

Kui otsustasin pilli lõpuks temale anda, sai sellest pojale asendamatu kaaslane ja talisman.

Kummaline on see, et kuigi me armastame samu pille ja teeme koos ja eraldi väga head muusikat, on meie muusikamaitse väga erinev. Mina arvan, et Roberti lemmiklugu minu repertuaarist on “Aeg ei peatu”. Ise on poiss aga öelnud, et talle meeldivad rohkem need lood, kus Rock Hotel kasutas ka puhkpille. No aga kitarre armastame me küll mõlemad.