Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
15. aprill 2016, 11:30

TÄHELEPANU, MEHED: abielu targa naisega tagab pikema eluea (16)

Ajudega tipsid võivad osutuda paremaks kui ilusad. Abiellumine targa naisega aitab võidelda Alzheimeri tõvega, sest ekspertide hinnangul hoiab selline suhe aju aktiivsemana, kirjutab uk.askmen.com

Targemate naistega mehed elavad pikema ja õnnelikuma elu ning neil on väiksem tõenäosus haigestuda Alzheimeri tõppe ja dementsusse, väidavad vaimse tervise eksperdid.

Taibukad inimesed pakuvad oma partneritele intellektuaalset ergutust, mis aitab ennetada erinevaid sümptomeid, nagu näiteks mälukaotus.

"Asi, mida poisile kunagi ei öelda, aga mida ta peaks teadma, kui ta tahab elada pikema elu – tuleks abielluda intelligentse naisega," ütles Oxfordis peetud dementsuse teemalisel konverentsil Aberdeeni ülikooli professor Lawrence Whalley, vastava uuringu juht.

Naine, kes paneb oma mehe mõtlema ja pakub talle hea vestlusega väljakutset, mõjub oma abikaasale justkui dementsuse vastase "puhvrina", hoides tema aju aktiivsena, väidab vaimse tervise professor. "Pole paremat puhvrit kui intelligents," ütles Whalley.

Teadlased uurisid kahe kaksiku tervist ja leidsid, et mehe elukeskkond, sealhulgas ka abikaasa, mõjutab seda, kas tal võib areneda dementsus.

"Mehed, kel ajuuuring näitas dementsuse märke, aga kellele vastavaid sümptomeid polnud veel avaldunud, olid reeglina kõrge intelligentsustasemega," ütles professor uuringule viidates.

Mõned tegurid kalduvad tekitama meestes rohkem vastavaid sümptomeid, näiteks perekonnaliikme surm varajases lapsepõlves.

Üksiklapsed, kes kaovad varajases lapsepõlves perekonnaliikme, kalduvad 80 aastat hiljem rohkem dementsusele, sõnas Whalley.

"Uuringud on näidanud, et ema kaotamine enne viiendat eluaastat tekitab tõsise riski hilisemale dementsusele. Aga normaalsed lapsevanemad, pikem aeg haridussüsteemis ja hea keskkond lapsepõlves – need kõik moodustavad dementsuse vastase puhvri," ütles ta.

Aju arendavad tegevused nagu näiteks ristsõnade lahendamine, lugemine ja muuseumide külastamine aitavad uuringute kohaselt samuti vastavat riski vähendada.

Aga "intrigeeriv" ehk huvitav partner võib olla veelgi olulisem, ütles Whalley konverentsil pealkirjaga "Dementsus: kuidas saame end kaitsta?"

Dementsus puudutab üle maailma 35 miljonit inimest ja igal aastal lisandub 7,7 miljonit uut juhtumit.