Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
12. aprill 2016, 15:54

SUHTED: mida tähendab tänapäeval truudusetus? (26)

"Kui üheöösuhe pole enam petmine, siis mis üldse on?" küsib uk.askmen.com. Truudusetus pole kunagi olnud kiiduväärt käitumisviis, aga vanasti oli nii, et vähemalt sa teadsid, kui olid petnud. Kui suudlesid (keelega) peale jõulupidu kellegagi, kui ärkasid tööreisil hotellitoas, hoides kedagi rohkem kui lihtsalt sõbralikult kaisus. Aga tänapäeval näib petmise piir olevat igaühe enda mõistatada.  Värskest enam kui 2000 britti hõlmanud uuringust selgus, et 10% neist ei pea üheöösuhet truudusetuseks. Samas tunneb 51% end partneri poolt reedetuna, kui too saadab sotsiaalmeedias mingeid isiklikke sõnumeid ja 26% mõistab hukka sobimatut laikimist. Niisiis: pole aimugi, millal astud üle piiri? Otsisime abi ekspertidelt, et koostada tänapäevane truudusetuse meelespea.

Oot: niisiis on mõne jaoks OK, kui partner magab kellegi teisega?

Nii ütleb statistika, aga me ei soovitaks sul seda proovida, et ise veenduda. Kui miski petmise hukkamõistuskaalal allapoole langeb, siis pole see tingimata võrdeline alastuse tasemega. Partnereid vahetavaid paare võib küll huvitada selle nägemine, kuidas nende kaaslane kellegi teisega seksib, aga samas võivad nad tunda end reedetuna, kui partner kellegi teisega suudleb – kui on kokku lepitud, et ei suudelda.

Petmine ei seisne niivõrd toimingus – vaid selles, kas on olemas luba lasta sel toimuda. Seksterapeut dr Tammy Nelson ("Uue monogaamia" autor) soovitab paaridel teineteisele otse välja käia suuline "monogaamialeping" – kindlad reeglid selle kohta, mis on vastuvõetamatu ja mis mitte. Me kaldume eeldama, et oleme partneri seisukohtadega selles vallas kursis, aga otsene väljaütlemine teeb hallid alad selgeks. Näiteks: kas porno vaatamine on okei, kas purjuspäi suudlemine on andestatav, kas lähedane suhe naissoost sõbraga võib olla emotsionaalne petmine?    

Mis häda on süütul netis flirtimisel?

Kui psühholoogid dr Naomi Moller ja dr Andreas Vossler uurisid internetitruudusetust, avastasid nad, et e-truudusetus on sama valus kui reaalne abielurikkumine. See on ka palju kahemõttelisem (ühe inimese jaoks tavaline silmapilgutav emotikon võib teise jaoks tähendada petmist), kergem käima lükata ja sõltuvusttekitavam kui näost näkku kohtumised. Üks küsitletuist samastas seda kiirtoiduga: "valmis kui oleme valmis, ulakas, odav, sageli söödud üksinda, ilma sotsiaalsete nüansside vaevusteta". Veel üks kainestav mõte: uuringufirma Global Web Index andmetest nähtus, et 12% "vallalistest" Tinderi kasutajatest olid tegelikult suhtes ja ootamatult 30% lausa abielus.    

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Miks mõned petavad ja teised mitte?

USAs tehtud uuringust selgus, et 25% abielus inimestest mõtisklevad: kui vaid suudaks välimuse järgi ära arvata, kes inimestest raudselt on valmis "keeli ristama". Molleri ja Vossleri teatel tõstavad järgnevad asjaolud riski, et su püksikumm osutub lõdvaks: rohkem seksuaalseid kogemusi (partnerite arv, vabaabielu ja lahutuse kogemus), sobivad juhused (rohkem võimalusi kellegagi kohtuda ja sealjuures salaja), stress (põhjusteks näiteks madal enesehinnang ja erinevad asjaolud nagu töö ja väikesed lapsed). Vanus teeb meid rohkem truuks. Oma osa mängivad ka geneetilised ja hormonaalsed tegurid. 

Mehed või naised: kes on hullemad?

Selliste tuntud meeste nagu Bill Clinton (meenutagem Valge Maja "Oraalkabineti" skandaali – toim) ja Ben Affleck (pettis elukaaslast lapsehoidjaga – toim) kahtlased "õppekavavälised tegevused" ei tule meesoole selle küsimuse puhul just kasuks. Aga see, kui kellelgi on peenis, ei tee temast veel abielurikkujat – ja on veel tegureid, mis moonutavad seda soolist stereotüüpi.

"Probleem on selles, et hukkamõistu määrad truudusetuse puhul on kõrged: kui küsid uuringu käigus inimestelt selle kohta, siis nad kalduvad mitte tõtt rääkima, sest häbenevad. Ja truudusetuse tabu on suurem naiste puhul – meile on sooga koos antud erinev suhtumine sellesse, milline on "normaalne" seksuaalkäitumine – niisiis kalduvad naised uuringus rohkem valetama," selgitab Vossler. Tagasiside paariterapeutidelt võib anda veidi täpsema pildi – nende praktikute teatel on meeste ja naiste puhul afääri algatamise vahekord umbes 50:50.  

Kas petmine tähendab, et mu praegune suhe on tuksis?

Mitte tingimata. Psühhoterapeut Esther Pereli eksperdiloeng "Mõtleme truudusetuse puhul ümber" kogus veebis viis miljonit vaatamist. Perel usub, et partneri kaotamise oht võib inimestevahelist tõmmet suurendada ("Miski kaotamise hirmus taaselustab kirge," ütleb ta), aga järgima peaks kaht reeglit: teo toimepanija tunnistab oma valestikäitumist ja otsib andetust, ning haavatud pool hoidub sonkimast räpastes detailides (kus, kui tihti, kas ta oli minust voodis parem?).

Kas satun lõpuks suhtesse sellega, kellega petan?

Sotsiaalpsühholoog Joshua Fosteri 2014. aasta uuringust selgus, et 63% meestest ning 54% naistest olid langenud eduka "salaküttimise" ohvriks – ehk olid ahvatletud oma olemasoleva partneri juurest uude pikaajalisse suhtesse. Kui kui sõnasse "edukas" siinkohal lähemalt süveneda, siis polnud need uued suhted just sellised, nagu võiks paista: "salakütitud" partnerid olid vähem rahul, panustasid uude suhtesse vähem ja kaldusid rohkem olema truudusetud.

"Pärast afääri" autori Janis Abrahms Springi uuringust selgus, et 10% afääridest lõppevad ühe päevaga ja 10% venitavad kuu välja. Mis tähendab, et suhteruleti mängimisel – kuidas iganes sa seda ei teeks – on mitmeid üsna nõrku külgi.