Puidust lips Foto: Alar Truu
Ilu ja mood
1. aprill 2016, 11:00

Trenditeadlik puitlips: suurepärane vestluse algataja (7)

Mullu panid kolm Pirita Majandusgümnaasiumi noormeest aluse õpilasfirmale Pu:lips, mis hakkas edasi arendama menukate puidust kikilipsude ideed. Pikka puidust lipsu saab tänaseks juba näha isegi suure lombi taga Ameerikas ja noored ärimehed kinnitavad eestlastelegi: see väikese kiiksuga aksessuaar ei ole kaelas sugugi kohmakam või raskem kui tavaline riidest kaelaehe.

Õpilasettevõtte Pu:lips kole usina noormehe – Fred Mühlsi, Oliver Nurmiku ja Roland Osa – tegemistest kirjutas Õhtuleht viimati jaanuaris. Toona tuli tõdeda, et vähem kui pool aastat tegutsenud ettevõttel läheb lausa nii hästi, et juba on lipsude vastu huvi tuntud Ameerikas ja ­Itaaliaski, kuhu hakatakse oma tooteid varsti e-poe kaudu müüma. Täna kinnitavad noorukid, et esimene puust lips on Ameerikasse müüdud ja kohe-kohe läheb lahti aktiivsem turundustöö välismaa suunal. Ent Eestiski on huvi püsiv ja näiteks jõulude ajal oli õpilasfirma meestel isegi raske tellimuste täitmisega hakkama saada. 

"Firma kasum praeguseks on juba täitsa arvestatav, kolme koolipoisi taskurahaks on ta enam kui piisav," märgivad noorukid täna majandusliku poole kohta.

Ent veel aasta tagasi ei teatud Eestis ega väljaspool pikkadest puust lipsudest – mida täna tehakse tammepuust, punasest Lõuna-Ameerika puidust ja pähklipuust – midagi. Uuele trendile andsid muide tõukeidee hipsterid, kes juba mõnd aega harrastanud nii tunnustavaid kui naervaid pilke põhjustavate puust kikilipsude kandmist.

"Me olime teadlikud puidust kikilipsude edust ja menust ja seetõttu otsustasimegi kolmekesi hakata tootma just pikki puidust lipse," räägivad Fred, Oliver ja Roland. "Lähemalt uurides saime ka teada, et on ka Eestis keegi, kes neid tasapisi valmistab, ning otsustasime seda tõsisemalt tegema hakata."

Ehk siis: too vanem mees, keda noorukid nägid puulipse põlve otsas nokitsemas, on mastaapide ja turundamise mõttes tänaseks teismelistest poistest kaugel maas.

Kellele selline puust lips eeskätt sobida võiks?

"Selline lips sobib eestkätt Eesti ja puidutöö patriootidele," hindavad noorukid peamist sihtrühma. "Ta on suurepärane vestluse alustaja ja väikese kiiksuga aksessuaar, mis kohustuslik ülikonna või triiksärgi kõrvale." 

Pilti vaadates tunneb ilmselt nii mõnigi stiilist ja trendist lugupidav mees, et selline lips võiks olla kandmiseks täitsa põnev. Samas tekib aga paratamatult kõhklus – kas see kaelaehe pole ehk veidi ebamugav. Selle kahtluse kummutavad tootjad kindlalt.

"Enamik inimesi, kes pole meie puidust lipsu ette proovinud, arvavad, et see on kole-kohmakas ja raske," märgivad nad. "Tegelikult see nii ei ole. Puidust lips istub kaelas nagu tavaline lips ja oma kerge ehituse ning painduvate lülidega on ta kaelas sama kerge ning mugav kui tavaline riidest lips."

Tänavu Pirita kooli noormehed presidendi vastuvõttu jälgides veel ühel külalisel enda toodet kaelas ei näinud. Nad on aga täiesti kindlad, et puust lipsuga sobib sellele üritusele minna küll.