Foto: Krõõt Tarkmeel
Inimesed
5. aprill 2016, 07:02

Ženja Fokin: oma igapäevatöös ei saa ma endale fopaasid lubada

Stilist ja moegurmaan Ženja Fokin räägib loo, kuidas üks pisike muutus võib viia inimese õnnetunde kogemiseni.

Oma igapäevatöös ei saa ma endale fopaasid lubada. Töös peab olema alati laitmatu. Olen selles suhtes suur kontrollifriik ja kindlate reeglitega. Eraelus siiski juhtub, et olen valel ajal vales kohas ja hilinen.
Inimesed, kellega ma personaalselt šoppan või kellele teen nõustamist ja stilistikat, on alguses tihtipeale kompleksides ja raamides. Mulle meeldib neid raame nihutada ja komplekse murda ning anda kogeda häid emotsioone.
Näiteks oli minu üks viimaseid toredaid kliente 60aastane naine, kellele lapsed tegid üllatuskingituse, mis tähendab, et ta saab šopata koos minuga. Neile, kel kõik juba olemas, kingitaksegi tavaliselt emotsioone. Naine ise arvas, et tal pole eelarvamusi, aga tegelikult oli. Lapsed juba mõtlesid, miks neil oli vaja sellist kinki teha. Ta küsis tihti, kas ma selle jaoks vana ei ole.

Ei ole vaja tõmmata kaant peale ja arvata, et nüüd on “parim enne” möödas, tšau pakaa…

Me leidsime daamile väga lahedaid komplekte ja mängisime värvidega, saime pluuse, seelikuid ja kleite orhideelillast kuni klementiinioranžini. Siis ta saigi aru, et vanus on ainult passis. Šoppama minnes keegi poes passi ei küsi. Inimesed võivad ilkuda, palju tahavad, et mida vanem eit, seda roosam kleit. Tegelikult on see iganenud heietus.

Joogid praktiseerivad aastaid selle nimel, et kirgastumiseni jõuda. Nad käivad koopas ja mediteerivad. Kellel võtab see kaheksa, kellel 20 aastat, kellel veel rohkem. Pane aga naisele ilus, hästi istuv kostüüm või kleit selga, saabub õnn hetkega. Või siis loetud minutitega. Siis on neil tänupisarad silmas.
Kui sul on seljas ilus ja mugav asi, tunned sa end hästi, väärikalt ja enesekindlalt. Kuraasi ja enesekindlust on vaja aga kõigile ja igas vanuses. Tegelikult on riietusel palju suurem võim ja roll meie heaolus, kui me tihti arvatagi oskame.

Kõige-kõige vanem proua, kellega me šoppasime, oli 74aastane. Ka talle panin selga moodsaid ja modernseid asju.

Komplektis, mis polnud üdini klassika, pigem pooleldi sportlik, andis daam mu meelest heal juhul välja 60. Alati tasub meeles pidada, et oled täpselt nii vana, kuidas end seesmiselt tunned.

Murdkem müüt, et roosa vanemale daamile ei sobi. Sobib küll – annab särtsu ja sära. Kui kogu aeg mustas ringi käid, on ka meeleolu vastav. Proovi! Inimkatsed on lubatud.