Foto: freeimages
Mitmesugust
29. märts 2016, 07:46

Koolikiusamine saab alguse kodust

Kodus armastust ja headust kogenud laps ei tule selle pealegi, et kedagi koolis kiusata. Sellise käitumise juured peituvadki kiusajate kodudes. Kui kodu kiusamist ei tauni, viiakse julmad käitumisviisid edasi ka tööellu ja kogu ühiskonda. Lapsevanem saab lapse hoiakute kujunemisel palju ära teha, ütleb psühhoterapeut ja koolitaja Merit Lage.

Vanem on oma lapsele eeskuju. Meenuta, kas oled teinud kunagi teiste kulul oma lapse ees pahatahtlikku nalja. Kas oled kunagi restoranis teenindajaga ebaviisakalt rääkinud või sõimanud mõnda kassapidajat? Isegi kui arvad, et laps selliseid asju ei märka, õpib ta alateadlikult käituma vanema eeskujul. Koolikiusamise ohvriks võib langeda igaüks. Täiskasvanu abi ja toetust vajab aktsepteeritavate käitumisviiside leidmiseks aga nii kiusatav kui ka kiusaja.

Klassis õpitakse suhtlust kogu eluks
Kooliga seostuvad igal täiskasvanul oma kogemused. Kõik praegused emad ja isad on olnud kord lapsed ja käinud koolis. Seetõttu on kooliga seotud probleemid tundliku loomuga, igaühel on mälestused ja oma arvamus.
Ühte klassi satuvad lapsed, kes neid ümbritsevate täiskasvunute abiga võiksid moodustada hästi toimiva üksuse, meeskonna, grupi, kus igaühel on oma koht ja kuhu igaüks on oodatud. Klass on üks esimesi suhete keskkondi, kus laps õpib, kuidas tulla kaaslastega toime liidrina, meeskonnaliikmena, konkurentsiolukorras, kuidas tulla toime õnnestumiste ja ebaõnnestumistega. Nende kogemuste kaudu kogutud oskusi ja teadmisi kasutab ta hiljem täiskasvanuna meeskondades.

Loe edasi värskest ajakirjast Naised!