Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
31. märts 2016, 13:00

Artikkel avaldati esmakordselt 2010. aasta detsembrikuu Tervis Plussis.

Juuksehooldus: kuidas valida õigeid tooteid?

Milline šampoon ja palsam võiksid mulle sobida? Kas kasutada kreemi või hoopis õli? Juuksetüüp ja peanahk ütlevad.

“Lihtne reegel on, et vali šampoon peanaha (juuksetüübi) järgi ning palsam juuste hetkeolukorra järgi,” sõnab juuksur Kairi Katmann. Et leida õige vahend tuhandete eri nime, ilme ja koostisega toodete hulgast, tuleb silmas pidada ka seda, et juuste tüüp ja struktuur võivad muutuda nagu paljud teisedki asjad, mis on igasuguste mõjutuste meelevallas.  

Kuivad ja kahjustatud juuksed

Tunnused: tuhmid, lähevad kergesti pusasse, juuksekarvad on otstest õhemad, otsad lõhenevad. Juuksed on karedad ja neid on raske kammida.

Sobivad tooted: vali niisutav ja toitev šampoon. Selgele läbipaistvale šampoonile eelista tema kreemist sõpra, mida on rikastatud oluliste rasvhapetega. Head toimeained on oliivi- ja mandliõli, mesi ja kummel. Kasuta intensiivset süvaniisutavat tiheda konsistentsiga palsamit ja vali tooted, mis suurendavad juuste elastsust ning lisavad läiget (maski, juukseotsaseerumit, -õli või -kreemi). Proovi, milline võlujõud võib kuivadele otstele olla kookos- ja avokaadoõlil või sheavõil. Hoidu föönitamisest, kui aga tõesti vaja, tarvita kuumakaitsevahendeid.

Õhukesed juuksed

Tunnused: hoiavad pead ligi, lähevad kergesti elektrit täis, muutuvad kiiresti rasuseks.

Sobivad tooted: vali kerge, läbipaistev ja mahe kohevusšampoon ja -palsam, mis sisaldavad juuksekarva tugevdavaid proteiine. Abiks võivad olla pantenooliga tooted, mis lisavad volüümi ja tihedust. Palsamit pole vaja kuigi kaua peas hoida. Kui juuksed muutuvad kiiresti väga rasuseks, võid proovida teepuuõliekstraktiga palsamit. Väldi intensiivseid, ülitoitvaid, vitamiinidega rikastatud “raskeid” juuksemaske ja -kreeme, mis vajutavad juuksed veel rohkem longu ning võivad õrnad juuksed üle toita.

Rasused juuksed

Tunnused: pulksirged, puudub kohevus, ei hoia hästi. Liigne rasu tõmbab kergesti mustust ligi ning juuksed vajavad igapäevast pesu.

Sobivad tooted: vali tõhusalt puhastav, kuid mahedate toimeainetega šampoon, mis liialt ei kuivata ega ärrita peanahka (rasunäärmetel pole siis põhjust veelgi intensiivsemalt tööle hakata). Katseta näiteks mündiekstraktiga šampooni. Šampoon võiks lisada ka juustele mahtu. Vali kerge koostisega palsam, millesse pole kuhjatud ülemäära õlisid. Kui võimalik, tee pesuvabu päevi, sest liiga sage pesemine uhub peanahalt ära kaitsva kihi.

“Üleviimistletud” juuksed

Tunnused: kui juuksed on tuhmid ja elutud, neid on raske kammida, võivad juustesse olla kuhjunud viimistlusvahendite jäägid.

Sobivad tooted: kasuta kord kuus koorivat või sügavpuhastavat šampooni. Hoidu hooldus- ja viimistlustoodetest, mis sisaldavad silikoone (soodsamatest laiatarbetoodetest). Eelista kergema koostisega (piimad, spreid) viimistlustooteid tihedatele (želee, vaha), need ei tõmba saastet nii kergesti ligi.

Karedad, lokkis juuksed

Tunnused: alati kuivad, sest peanaha toodetud rasu ei jõua nii kergesti piki juuksekarva otsani kui sirgete juuste puhul.

Sobivad tooted: vali kreemjas niisutav šampoon, mille koostises on näiteks pähkliõli või sheavõi, mis aitab lukustada niiskust juuksekarva. Lokkis juukseid ei tohiks pesta iga päev, sest see muudab need raskemini käsitsetavaks. Vali süvaniisutav palsam. Vahel võid juukseid ainult loputada ning kasutada seejärel palsamit. Kord nädalas turguta juukseid toitva ja niisutava maskiga. Hästi mõjub sooja õli protseduur kord kuus. Ära föönita!

Töödeldud juuksed

Tunnused: sage mure on rasused juuksejuured, kuid kuivad ja katkevad juukseotsad.

Sobivad tooted: põhiline on niisutus! Kasuta normaalsete juuste šampooni. Näiteks aaloega šampoon aitab taastada peanaha pH-taset. Otsi tooteid, mis kaitsevad UV-kiirguse eest, et säilitada värvi ning hoida kahjustuste eest. Intensiivpalsamit või -maski pane ainult juukseotstele. Hoidu silikooniga palsamist, mis võib värvi rikkuda. Et juukseotsad oleksid niisutatud ega saaks edasi lõheneda, kanna neile iga päev õli või kreemi. Need siluvad ja varjavad ära ka juba harali otsad. Kord kuus võiksid võtta ette põhjalikuma juuksehoolduse salongis.