Otto Frederick Warmbier Põhja-Korea kohtusFoto: Reuters / Scanpix
Blogid
20. märts 2016, 12:51

Põhja-Korea lood 13. osa: kas Põhja-Korea ikka on turisti jaoks maailma kõige ohutum paik? (22)

Kirjutasin hiljuti Õhtulehe reisiküljele artikli Põhja-Koreasse reisimisest ning ütlesin seal otse välja, et Põhja-Korea on turisti jaoks maailma kõige ohutum paik. Nüüd ma mõtlen sellele lausele tagasi ja… võib-olla ikkagi ei oleks pidanud kirjutama seda artiklisse.

Tõsi, turist on Põhja-Koreas nii suure valve all, et keegi ei saa talt midagi röövida või kuidagi kurja teha. Ometi sai maailmas väga palju kõlapinda lugu sellest, et USA turist mõisteti Põhja-Koreas riigi vastu sooritatud väärteo pärast 15 aastaks sunnitöölaagrisse. Kui teema sai maailmas suurt kõlapinda, siis enda kohta ütleksin, et uudis šokeeris mind tõsiselt. Olen juba ühes blogipostituses kirjutanud, et mina käisin Põhja-Koreas täpselt üks reis pärast ameeriklase arreteerimist sellesama firma ja isegi sama giidiga. Nii et see lugu läks minust väga lähedalt mööda, ma oleksin võinud seda õnnetut noormeest isiklikult tunda.

Kui ameeriklase arreteerimisest viimati oma blogis kirjutasin, ei olnud täpselt teada, mida kurja ta teinud oli ning ma oletasin, et see võis olla näiteks valitseja pildi põletamine või tappa ähvardamine. Nüüd on aga selgunud, et ta tahtis vaid mingit propagandaplakatit varastada.

Vahetult enne Põhja-Koreasse minekut oli meil Pekingi raudteejaama lähedal kokkusaamine oma grupiga ning seal rääkisid giidid meile, kuidas tuleb käituda. Üks Young Pioneer Toursi giididest ütles nii: "Ma tean, et see kõlab küll naljakat, aga palun, ärge püüdke hotellist midagi varastada."

Ruumitäis inimesi puhkes naerma. Äkki me poleks naernud, kui oleksime teadnud, et mõni nädal varem varguse tõttu keegi arreteeriti.

Jah, meile loeti kohe algul sõnad peale, et Põhja-Koreas tuleb käituda kohalike reeglite järgi. Kui neist üle astuda, siis võib jama majas olla. Aga et sedavõrd suur jama, et 21-aastane noormees mõistetakse ühe varguse pärast 15 aastaks sunnitööle? Kurb, väga kurb.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!