Foto: ARDO KALJUVEE
Inimesed
22. märts 2016, 07:55

Martin Algus: Nalja taustal harime ka patsiente

TV3 ekraanil jookseb uus ja pöörane kodumaine komöödiasari “Doktor Silva”, mille autorid on Ergo Kuld ja Martin Algus.

Martin, kust tuli idee sellist sarja teha?
Tahtsime luua uue tugeva naiskarakteri, kes jääks televaatajale meelde justkui omaette suurusena, muutuks sümboliks. Silme ette kerkiski ülipeen daam Tallinnast, kes pole maal pea kunagi käinud. Olude sunnil satub ta ehedasse maakeskkonda, mis teda oma lihvimatusega šokeerib – ja tema ise šokeerib samas oma pepside kommetega ka maainimesi. Idee sai lõpliku lihvi, kui leppisime TV3ga kohtudes kokku, et kogu sündmustik toimub perearstikeskuses, kus peen pealinnast tulnud tegelane peab hakkama maainimeste probleeme lahendama.

“Naabriplika” tegelaskuju läks ka maale. Kas see on uus tendents?
Ei ütleks, et see on tendents. “Naabriplika” käivitav kolimisteema on juba ammu unustusse vajunud ja telemaastikul enam kordusena ei mõju. Meil on esiplaanil töö perearstikeskuses ehk siis maale tööle sattumine, mis loob oma erisuse. Tegelikult keskendub enamik Eesti sarju ikkagi linnaelule. “Naabriplika” oli seni ainuke päriselt maal toimuv komöödiasari ja tundub, et ehedale maa­komöödiale on meil ruumi küll. Minu arust toimub maal väga palju põnevat. Kui kasvõi enda lapsepõlvele mõelda, on see ikkagi väga rikas ja tore keskkond, kust tegelasi ja teemasid ammutada, ja teatav ehedus on maateemadesse justkui sisse kirjutatud. Lisaks tundub, et Eestis on linna- ja maainimesed natuke liiga eraldi elama jäänud ja tore oleks neid kasvõi teleekraanil kuidagi lähendada.

Kui palju tegite koostööd päris perearstidega?
Suhtlesin mitme inimesega, kes on selles valdkonnas töötanud, lisaks haige­kassaga. Sain vestlustest teada, mis on selles vallas peamised probleemid ja valestimõistmised, millega nalja taustal natuke ka patsienti harida.
Perearst Madis Veskimägi
rääkis oma kogemusest ja teemadest, mis puudutavad patsientide ja arstide vahelist suhtlust, lisaks teemadest, mis puudutavad riigi ja perearstikeskuse vahelist suhtlust. Tema elus toimunud juhtumitest on saanud inspiratsiooni mõned meie sarja veidrad haiguslood, millele on muidugi veel tugev vint peale keeratud. Palju on abi olnud ka koostööst Katrin Pautsiga, kes on sarja kujunemisel ning tegelaste ja tegevuste väljamõtlemisel suureks abiks olnud. Oleme saanud inspiratsiooni päriselust ja eks meie lood ja seiklused selles sarjas peavadki peegeldama elu praeguses Eestis, seda muidugi läbi oma naljaka prisma. Võibki öelda, et “Doktor Silva” annab võimaluse natuke stressi maandada ja iseendale läbi kõverpeegli otsa vaadata. See on ka tervisele kasulik.

Kui hästi inimestele üle võlli naljad sobivad?
Mina nimetaksin seda rahvalikuks huumoriks, mis võiks küll väga hästi laiemale vaatajaskonnale sobida. Sarja luues on meie eesmärk hoida ehedust ja üllatada vaatajat julgete rollilahenduste ja naljakate olukordadega. Teeme otsekohest komöödiat, kus mängitakse avatud kaartidega. “Sordiini all” olukordi on vähem kui draamakomöödias, mida oleme seni rohkem viljelenud. Võib öelda, et see on julgelt tehtud komöödia, kus tegijate enda lust peaks nakatama ka televaatajaid. Kui vaadata “Naabriplika” senist edu, siis tundub, et valmisolek sellist sarja vastu võtta on igati olemas.