Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
18. märts 2016, 14:38

Millised elutõed on Jüri Aarmal oma isa õpetusest meelde jäänud?

Näitleja Jüri Aarma (65) vahedast meelest sünnib elegantseid mõttekäike mis tahes teemal. Elu on tema jaoks tulvil paradokse, sporti kuulsa tervendaja poeg vihkab ja naissugu peab aruka mehena targemaks.

Isa tsiteeris vahel ka piiblit, kuigi see ei olnud tema lemmikalbum. Sealt on jäänud meelde lause: “Mees jätab maha oma vanemad ja hoiab oma naise poole.” Lääne kultuuris on ju hoopis mees A ja O. Veel on meelde jäänud, et oleme see, mida sööme.

Kasutan nippi, mida ta õpetas nohu vastu. Selleks tuleb tõmmata hommikuti kolm korda külma vett ninna ja sa ei ole iial nohus. Samuti ütles ta, et jäta nägu kuivatamata ja sul ei ole kunagi hambavalu. Unetuse puhul soovitas isa lasta vann külma vett täis ja korraks sinna sisse minna, seejärel kuivatamata ennast linasse mähkida ja voodisse pugeda. Magad nagu õnnis põrsake. Uni on tähtis, eriti vanemas eas. Joogast õpetas ta lõviasendit, mis aitab kurguvalu puhul. Isa rääkis ka seda, et haige inimene on kurjategija. Lääne kultuuris on tavaks inimesele, kes on haigestunud angiini või kopsupõletikku, kaasa tunda ja minna teda apelsinidega haiglasse vaatama, aga ida meditsiin sellele nii ei vaata. See on sama, nagu tunda kaasa mehele, kes on tripperi saanud. Ise oleme oma hädades süüdi.

Loe edasi värskest ajakirjast Naised!