Spioon. Illustreeriv pilt.Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
17. märts 2016, 17:25

8 AASTAKS VANGI: Saksa luuraja spioneeris nii USA kui ka Venemaa kasuks (3)

Saksamaal mõistis Müncheni kohus täna kaheksaks aastaks vanglasse endise Saksa luureagendi, kes spioneeris nii USA luureteenistuse CIA kui ka Vene luureteenistuse FSB heaks, teatas Saksa meedia.

Endine Saksa Föderalluureteenistuse BNd luuraja Markus Reichel edastas CIAle dokumente BND agentide nimede ja aadressidega, kirjutas The Local. Tasuks sai Reichel selle eest 95 000 eurot. Ka Vene luureteenistusele andis ta kolm salastatud dokumenti, seisis süüdistuses.

Reichel invaliidistus osaliselt pärast lapsepõlves tehtud ebaõnnestunud vaktsineerimist. Kohtus märkis Reichel oma konarlikus kõnes, et ta spioneeris välisteenistuste jaoks rahulolematusest tööga BNDs. "Mitte keegi ei usaldanud BND-s mulle mitte midagi. CIA-s oli asi teisiti,“ rääkis nuhk eelmisel aasta novembris kohtule.

Ameeriklased ei pakkunud mehele üksnes seiklust, vaid ka ihaldatud tunnustust. "Ma valetaksin, kui ütleksin, et mulle see ei meeldinud,“ tunnistas Reichel.

Reichel astus BNDsse 2007. aastal. Tema kuupalk oli seal 1200 eurot, mis oli liikmeskonna madalaim. CIA ei maksnud talle märkimisväärselt rohkem: ta sai aastas sularahas 10 000 kuni 20 000 eurot, mis anti üle kohtumispunktis Austrias.

Reichel töötas BNDs kuni eelmise aasta 2. juulini, mil ta arreteeriti.

FOTOT vt SIIT.