Pärast traagilist juhtumit toimus Kolumbia pealinnas Bogotas meeleavalus naistevastase vägivalla vastu. Foto: AFP / Scanpix
Blogid
10. märts 2016, 17:57

Reisid üksinda – tapmine või ärakasutamine on õigustatud!? (30)

Lugesin täna lugu, kuidas kaks argentiinlannast seljakotirändurit Ecuadoris mõrvati ning kuidas sellele järgnenud vastukaja oli (peaaegu sama) šokeeriv nagu mõrv ise.

Kes ei ole lugu kuulnud, siis veebruari lõpus tapeti Ecuadoris kaks seljakotirändurit. Tüdrukud olid langenud varguse ohvriks ning selleks, et mitte jääda tänavale, läksid kaasa kahe mehega. Mehed tapsid neiud ning jätsid surnukehad mustadesse prügikottidesse vedelema.

Pärast juhtumi avalikuks tulemist hakkas laviinina tulema kommentaare, kus süüdistati neiusid selles, mis nendega juhtus. Targad kommentaatorid küsisid, et miks nad üldse üksi reisid. Missugune naine ilma meessoost saatjata reisib? Miks nad läksid nende meestega kaasa? Miks nad usaldasid? Ja oli neil äkki liiga paljastav riietus?

Tüdrukute kaitseks astus välja üks Paraguay neiu, kes kirjutas tapetud tüdrukute nimel südantlõhestava kirja. "Eile mind tapeti,“ algas kiri šokeerivate sõnadega. Tüdruk kirjutas sellest, kui ebaõiglane on see, kuidas tapetute üle hakati kohut mõistma – nagu oleks mingil moel nende tapmine õigustatud. Mul on isegi raske ühte lausesse kirjutada sõnad "tapmine" ja "õigustatud".

Mind puudutas kiri ja kogu see juhtum, sest 11 kuud tagasi reisisin ka mina üksinda Ecuadoris. Tõsi küll, selles linnas, kus kõnealune juhtum aset leidis (La Montanita), ma ei käinud. Küll aga tean, et see on turistide hulgas populaarne sihtkoht.

Ja kui keegi kommenteerib sellise juhtumi peale, et tüdrukud ise kutsusid kurja välja sellega, et reisid üksinda või kandsid lühikesi pükse – no halloo, mis mõttes!? Kes üldse sellist asja ütlevad, peaksid enne teadma, et maailm on täis noori (ka naisi), kes üksinda reisivad. Üksinda reisimine ei peaks olema ohtlik ja üldiselt ei olegi, kui just ei tikuta üliohtlikku piirkonda. Et sa reisid üksi, ei tähenda, et see on kindlalt surma minemine. Ainus, milles tüdrukuid saab süüdistada (?), on see, et nad läksid mõrvaritega kaasa. Kurb, et heausklikkus nii traagiliselt lõppes.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!