Blogid

Miks võrdleb Eesti end hõimurahvaga, kes tiriti Kihnu-suurusel saarel ürgajast tänapäeva? (31)

LISA KOMMENTAAR

xMees27. märts 2016, 11:42
"Mind isiklikult küll huvitab teada saada, kas ja millistel tingimustel oleks võimalik selline varandus kätte saada...kui üldse!?"
--------
Jah, ja kellele see varandus läheks?
Euroopa ühisfondi lepingu vahendusel teiste riikide võlgade "tagamiseks" tagantjärgi pärast hapuksminemist. Leping on tähtajatult siduv.
hõimurahvas22. märts 2016, 16:55
Hõimurahvale tahab ka juba negatiivse tähenduse anda. Need on ju tegelikult meie sugulasrahvad, keelesugulased: soomlased, karjalased, vadjalased, liivlased ja kaugemad.
Uurida tahetakse ju kaevandamist, selleks et kaevandamist ette valmistada. Kuigi enne valimisi öeldi, et fosforiiti kaevandama ei hakata. Ei ole õige rikastuda kohalike arvel, kelle kodukoht, maa ja vesi ära rikutaks.
Üldse ei saa kõike mõõta rahas, kui iga kuu 80 miljardit € juurde 'trükitakse'. Kogu aeg rohkem toota ja tarbida on vaja praeguse rahasüsteemi ja võimu jaoks, mitte tavalisele inimesele.
asd21. märts 2016, 11:37
need sajad miljardid liiguvad välismaale, meile jääb ainult kaevurite palk.
Naiivsele tütarlapsele11. märts 2016, 00:58
Meid on ammu ära müüdud ja seega mingid Nauru tegelased olid ehk meist targemadki.
RB on meie endi raha eest ehitatav meie paljaksvarastamise instrument.
Tütarlaps näeb varsti, kuidas hakkab massiline raie, puidu hind langeb ja metsaomanikusd ja töötlehjad lähevad järjest pankrotti, võidavad muidugi vahendajad. Järgmisena müüakse viljakandev pinnas, siis paekivi ja käes ongi ärikate Nirvana.
Selleks ajaks on rahvas täiesti tuimaks tehtud, lolliks joonud. lolliks süstinud ja välja rännanud.
Kogu jant selle nimel toimubki ju!
Ah, et maavarad on rahva omad?
Ei ole! Rahva OMA on õigus vaadata kahe sõrme vahelt näidatavat pöialt.
is küsin, ise vastan10. märts 2016, 19:48
Miks meid võrreldaks hõimurahvaga? Vastuse leiab artikli algusest. - Estonian Air läheb maksumaksjale maksma üle 100 miljoni ja Utah´ põlevkiviprojekti tarvis oli vaja 50 miljonit...
JA SEE VAENE INIMENE -----PÕGENEB16. märts 2016, 07:17
HULLUNUD ---REFORMI ERAKONNA JA UUS ÄRIKATE RÕHUMISE PÄRAST::
VIST --OLEME 2050 ..""" PUNASES RAAMATUS
Rahvamees10. märts 2016, 17:40
Eestis fosforiidi kaevandamise ohtudest on kirjutatud eelmise sajandi lõpukümnenditel terveid raamatuid. Looduse taastumatu häving, põhjavete totaalne reostus, kilda isesüttimisest tulenevad hoomamatud tagajärjed... Kõike seda on uuritud ja nende kohta sadu ja sadu hoiatavaid artikleid kirjutatud. No ei muutu loodusseadused sellest, et reformivalitsejatele on aina rohkem ja rohkem raha vaja.
aga18. märts 2016, 19:38
ega asi ikka pole ainult fosforiidiis miks ikka üldse geoloogias uuringuid ei ole tehtud kui vaadata siis vaid geoloogia on teinud rikkaks norra näiteks ja ka soome ning rootsi .
AB10. märts 2016, 12:17
MIKSräägitakse et 70 protsenti on nõus RAIL-BALCTIKUGA, kes minult küsis ja teistelt minusugustelt.Renoveerige TALLINN-TARTU- VALGA-RIIA ja ongi asi korras.Jääb see raudtee niisama seisma nagu MEGA-KOIDULA kuhu kühveldati suured summad. mida see juut baltikumi trassil vedamahakkab. MEIL on nii teeme valmis siis teostame uuringuid, ka teiste asjdega kas või seesama valdade liitmine.olid ääremaad ja jäävad ääremaadeks ei aita see ühendamine töökohti juurde ei tule, need mis on ka hääbuvad. ongi polügonid olemas kümnete aastate pärast, kus usa ja vene relvi katsetavad.
Väike selgitus11. märts 2016, 09:29
Olemasolevad mulded, sillad, ülesõidud jms ei talu kaevandusi teenindama hakkavate raskeveeremite koormust välja. Kas ikka veel keegi usub naiivselt, et ehitatakse raudteed reisirongidele?
Selgitus11. märts 2016, 10:28
Arvan, et isegi kui läheb maavarade ja näit väetiste ekspordiks siis on mõttekas selliseid mahukaid ja raskeid kaupu vedada sadamatest. Siin tulebki Vähi ja Sillamäe mängu. Täna veetakse Sillamäe sadama kaudu Narva küljeall olevast Kingissepa fosforiidi kaevandusest ja väetise tehasest kaupa.
Katrin10. märts 2016, 09:14
on minu lemmikajakirjanik. Seni tundub ainus, kes julgeb puudutada teemasid, millest teised kaugele hoiduvad. Julgeb välja öelda arvamusi ja ei tõlgi mingeid lollakaid võõramaa nilbuslugusid. Tubli tüdruk! Anna tuld!
Tõsi, Katrin on tubli,17. märts 2016, 17:20
aga aru ma ei saa, mis valu tal nüüd selle fosforiidiga on?!
Ta ütleb, et tuleb uurida, aga seda on ju uuritud ja VASTUS ON OLEMAS: kuna kaevandamine rikuks tõsiselt ja pöördumatult looduse, eelkõige põhjavee, võeti kaevandamise teema päevakorrast maha. Ja uusi tehnoloogiaid pole vahepeal tulnud. Nii et ... mis siin veel uurida on?
rOMULUS10. märts 2016, 07:41
Tänast riiklikku mentaliteeti arvestades on enam kui kindel, et kui alustatakse fosforiidi kaevandamist , siis igatsorti Jannid ja Taskud hakkavad seda ettevõtmist ka taskupõhiselt juhtima. Sellest on rahvas, 20 aastast kogemust järgides, väga hästi aru saanud.
miks ma ei usu10. märts 2016, 00:20
et lust ise selle loo kirjutas. praegu on ta egiptuses puhkusel, loodetavasti koos mõne meeldiva kaaslasega. miks peaks puhkuselolev inimene hommikul vara üles tõusma ja hakkama treima järjekordset fosforiiditeemalist kirjatükki? ja otsima selle jaoks andmebaasidest arvandmeid. pole just eriti lustiline puhkus.
p.s. miks eelmine kahtlev kommentaar kustutati, tsensorid?
naine hõimurahvast9. märts 2016, 15:32
Hõimurahvad (hõimlased) on meie jaoks soomlased, vadjalased jm sugulasrahvad.
Artiklis mainitu on aga hõim, mitte hõimurahvas.
msi9. märts 2016, 14:28
ja milles kõiges lust pole ennast asjatundjaks kuulutanud! lisaks geoloogiale ja keemiale nüüd ka sotsioloogias. 82 protsenti eestlastest soovib fosforiidi uurimist, sest just niisuguse tulemuse andis tv3 saatesse helistanute võrdlus. mitu protsenti eestlastest üldse vaatab tv3 uudiseid? ja kui mängus on suhtekorraldajad, siis on võimalik ka saatesse helistamist korraldada ja tulemust kallutada.
aga loomulikult läheb siinne maavara9. märts 2016, 12:58
ÕIGETELE OMANIKELE nii kui kõik muu.
Mida teab määgiv mats peale isanda pee ja talla lakkumist .naabrite sõimamist ja mõistuse mõnitamist ?
temal,orjal,pole muud vajagi. Tema eest otsustab Valge Maja.
Üldiselt on kena,et endise Eesti Vabariigi president Ilves on jänki
Eesti Panga president Hansson on ameeriklane,Chicagos sündinud ja kasvanud.
See räägib palju.
Elts9. märts 2016, 11:36
Oo Kukutze, Kukutze Kunge,
Sulle ütlen ma neid sõnu hästi hellalt.
anti sots9. märts 2016, 10:27
80-datel oli suurim oht mitte kaevandamisega kaasnev looduslik saastatus vaid fosforiiti kaevandama saabuvate vene võõrtööliste plahvatuslik ja kontrollimatu immigratsioon Eestisse.
Immigratsioon muidugi,17. märts 2016, 17:22
aga loodus keeratakse ikka ka PÕHJALIKULT peesse. Eelkõige põhjavesi.
Eestlane9. märts 2016, 10:10
Ma ei usu, et maapõues on viimase kolmekümne aastaga toimunud mingeid muutusi fosforiidi osas. Seega abstraktne jutt uurimise vajalikkusest on täielik möga.
Palun täpsemalt, mida on vaja uurida ja millises osas senised uuringud on puudulikud?
piiks ja puuks9. märts 2016, 10:09
kui kusagil on tegemist Tiit Vähiga,on karta suuremat sulitegu! Ja fosforiidi kaevandamisel ei saa Eesti sellest midagi muud kasu kui kaevandustasu, muu läheb ärimeeste peesse
arvamus9. märts 2016, 09:59
Katrin Lust ajab keskerakonna poliitikat.Käib ka Tallinna TV-s niuksumas.Eks eestlaste hulgas ole
alati selliseid,kes millegi ega kellegagi rahul ei ole nagu haug,luik ja vähk.Palju kisa,vähe villa.
A"9. märts 2016, 13:12
Kuidas keskerakondlik poliitika? Savisaar ja tema jüngrid Lepp, Aare on vastu fosforiidi uurimisele.
vanamemm9. märts 2016, 09:59
arvasin juba, et sa plika oled saanud veidi targemaks aga ei
mäletan küll, et kiitsid kui armsakesed need pagulased on aga peale nende nägemist said natuke targemaks
aga nüüd uus lollus! jäta endale meelde - kui teised miskit arvavad aga SINA EI MÕIKA siis mitte sina pole see tark ja teised rumalad
meie valetajatest poliitikute juures tähendab uurimine juba kaevandamise algust ja see tähendab, et puhas joogivesi kaob poolel Eestist, näiteks isegi selline kauge koht nagu Norra allikad saab oma vee sellest kaevamise kohast
meie ei näe mingit varandust nagu naurulased, meie osa on mürgine vesi ja paljas pesse
ja siis selgub, et just see puhas vesi oleks olnud palju kallim kui fosforiit
559. märts 2016, 09:45
teadlaste esindaja????? hihhii
vaat9. märts 2016, 09:42
kus ''teadlaste esindaja'' tuli lagedale tarkusega, kui keegi teine oleks rääkinud seda juttu, pooldaksin, kuid Lust, kas oma '' tarkusest'', vaevalt, selleks et mõelda peab olema aju.
niinii10. märts 2016, 16:15
Kas Sa oled sünnist saadik tark? Kindlasti keegi rääkis ja õpetas Sind kaa lugema ja kirjutama. See lugu näitab et tegu Lusti puhul on õppimis- ja analüüsivõimega inimesega. Mitte et ma Lusti kõiki arvamusi fosforiidi asjus jagaks, aga oma provokatiivse stiiliga on ta juhitinud tähelepanu teemale.
Jüri Kukk9. märts 2016, 09:36
Katrin järjekordselt lahmib. Nauru rahvast ei kistud džunglist välja, neil olid ennemgi rängad kogemused, kui jaapanlased saarerahva II maailmasõja ajal küüditasid. Hijem inimesed naasesid saarele. Naurul oli oma riiklik Nauruan Air lennukompanii, Melbourne`s Nauruan House nimeline hotell, kuhu oleks mahtunud kogu saare elanikkond, nad ise arutlesid selle üle, mida fosforiidi lõppedes teha, kas vedada saarele kaevandustealusele maale mulda ja hakata põldu harima või osta Austraaliasse maad — asi toimis tänapäevaselt, aga nad ISE lõid oma raha enne laiaks. Noored ei käinud enam koolis, värskete puuviljade asemele söödi rämpstoitu — see rahvas mandus oma rikkuses ja meie geoloogiaprofessor lubab sada aastat tööta elu eestlastelegi. Aga ökoloogiliselt on Nauru hävinenud, on kitsas palmidega rannariba ja fosforiidist vabastatud siseosa, kus pole peale punaste kaljude midagi. Nauru on Vene rahapesu koht — nad tunnustasid Kremli abipaketi eest ka Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat.
mees metsast9. märts 2016, 09:22