Blogid

Katrin Lust: maavarade mitte uurimine on poliitikute kuritegu rahva vastu (117)

LISA KOMMENTAAR

Robi20. märts 2016, 11:14
mind paneb imestama,kuidas selle suhteliselt pealiskaudse ja rumala naisterahva jutt ajab inimesed kihevile. kord on ta pagulaste poolt,siis vastu,pidi tooma eestise selle tõlgi jne. tegelikult ma ei usu tema jutust 75% ja ülejäänud 25% ei ole lugemist väärt. mine tööle!
insenre18. märts 2016, 15:16
Tore ju et nõudlust on... Mõni meist saab rikkaks. Puistame siis oma miljonite aastate jooksul talletunud maavara saja aasta jooksul maailma põldudele, elame sada aastat veidi jõukamalt. Ja mis me siis sellega saavutame? Aitame kaasa mitmesaja miljoni inimese sünnile, kes maailma järjest enam kurnavad.
kkk9. märts 2016, 06:26
Täiesti Ilmselt oodatakse Putinit, et fosforiiti kaevandada. Rohelised ju lõugavad või vaikivad vastavalt Venemaa huvidele Eestis. Ja ilmselt on ka nende tegevus sealtpoolt rahastatud:
1. Kihelkonna Vallavalitsusega käidi Saaremaa süvasadama pärast 2 aastat kohut. Kelle huvides ja kelle raha eest?
2. Gaasitoru merrepanekul oldi vait kui sukk. Kelle huvides ja kelle raha eest?
3. EV poolt Leedu tuumajaama ehituse tingimustega tutvumisel tõsteti kisa taevani. Kelle huvides ja kelle raha eest?
4.EV poolt Fosforiidi kaevandamise uuringute algatamise soovi puhul.............. jne. jne.........
Nii, et jõudu teile Eesti rohelised mehikesed - Putini trubaduurid, kuni Venemaal naftat jätkub, seni rahastatakse ka teid !
ma sain8. märts 2016, 18:29
aru ,et ida-virumaal on võimalik luua rohkem töökohti ja riigile rohkem raha aga lihtsalt keegi ei taha raha maast korjata?
Yzma6. märts 2016, 19:40
Kuidas see rikkus EV kodanikuni jõuab, kas kodaniku palgana läbi Riigile kuuluvate kaevanduste või kuidas? Vastasel juhul on see heal juhul läbi keskkonna maksude laekumiste ja muude maksude laekumine riigieelarvess,e mille ümberjagamise tulemus jääb tavakodaniku jaoks kättesaamatuks. Ma ei laseks dzinni pudelist välja ehk et enne kaevandamist tahaks nüüd küll näha selget arusaamist ja regulatsiooni, kuidas mina, tavakodanik, läbi selle rikkamaks saan ja minu lapsed ja lapselapsed ka.
leo6. märts 2016, 16:38
Miks räägitakse ainult fosforiidist. Soovitaksin lugeda Rahvusliku Teataja 2015. aasta oktoobrikuises väljaandes Heiki Kortspärna artiklit " Eesti on rikas pruut". Lisaksin - mõningate andmete kohaselt on ka Eesti uraanivarud ( asuvad kogu Põhja - Eesti diktüoneemakildas ) maailma suurimad. Nii et Põhja - Eestis on natuke ebaterve elada - uraanist eraldub radioaktiivne gaas radoon, mis imbub elamutesse
universaal-nahhaalne lust5. märts 2016, 13:11
vaatasin äriregistrist infot lusti firma kohta. oü tulistavad kastanid. tähelepanu äratas, et meili aadress oli firmal meelise-nimeline. no selge. lust poleks lust kui ta poleks ka siin tankist. kuuldavasti on tal üks südamesõber tartus, kellel oma nime all äri ajamine on raskendatud. vb pole tal mõttekas ka oma nime all artikleid toota. nii ilmuvadki lusti nime all kirjatükid matso teemadel, millest tal endal aimugi pole. näiteks autokütustest. siin ongi vahel vaieldud teemal, kas lustil on üldse õigus autot juhtida või juhilubasid saada.
tõlk Omarile mõeldud annetuste saatus4. märts 2016, 16:06
kui kaua Lust juba mängib lolli ja ei esita ammu lubatud ülevaadet kogutud annetustest ning nende kasutamisest? kas tõesti peavad annetajad hakkama politseile avaldusi tegema kelmuse kahtluse alusel?
kats, kas 90-date ajakirjanduse ülevaade on juba valmis4. märts 2016, 15:35
hiljuti kuulutas lust siin, et on võtnud kätte tõsise uurimistöö -90-date aastate ajakirjanduse ülevaate koostamise. sissejuhatuseks jutustas siin lookesi kohutavast defitsiidist ja valitsuse jõhkratest meetoditest. sissejuhatusele järgnevaid peatükke pole ta senini avaldanud. aga nüüd on ta käsilevõtnud juba uue põhjapaneva uurimistöö - maavarade uurimise. ja nagu alati on tal olemas õilis missioon -eesti rahvale õnnetoomine. sellelesamale rahvale, keda ta üleolevalt siin aastaid on sõimanud pidades ennast juba peaaegu inglise aristokraadiks.
kollektiivne looming4. märts 2016, 13:56
hiljuti juhtisin ma tähelepanu sellele, et propagandistid, kes astuvad siin üles lusti nime all, ei vaevu usutavuse nimel teksti lisama lustile iseloomulikke kirjavigasid ja kehva sõnastust. nüüd on siis püütud seda viga parandada. kirjatüki 2 esimest lõiku on lust oma tuntud headuses. sealt edasi läheb juba palgatud suhtekorraldaja tekst.
parim nali on see, et lust ütleb, et kuna ta oli fosforiidisõja ajal 5-aastane, siis polnud tal senini aimugi, milliseid varasid eesti maapõu peidab. ja nüüd tegeleb ta juba maavarade uurijana ning suure spetsialistina.
Kas te, lugupeetud ajakirjanik, uurisite ka seoseid põhjaveega?4. märts 2016, 04:38
Kui ei, siis soovitan.
Samuti soovitan uurida Nauru praktikat.
Muide, olen veendunud, et RB tuleb ära hoida!
pragma3. märts 2016, 21:32
...Viimasel ajal olen uurinud Eesti maavarasid. ...
ohhhohh, ahhahh, ... appi.. andke õhku..
ettepanek Lustile3. märts 2016, 21:03
Pole mõtet suuga lurinal suuri linnu teha. Asuta MTÜ Eesti Rahva Kärbsepesa ja hakka aga uurimise,puurimise ja kaevandamisega pihta. Vähemalt teed midagi.
Katrin ! Tee endale asi kõige pealt selgeks....3. märts 2016, 19:49
Rahalises ekvivalendis keskmise fosforiifi tonni hinnaga 190 dollarit tonnist (hetkel on aga 300-400 vahel see hind) saaks eesti riik ainult fosforiidi kaevandamisest 1,14 triljonit (!!!) dollarit,lisada võiks keemiatööstuse arenedes ,väetist ennast tootes ja muu kaevandamisega kõrvalprodukte tootes (pinnas jms.) saaks veel mitusada miljonit dollarit ja enamgi. See tähendab ,et õife majandamise korral ,saaks eesti riik omada,salvestada ja varuda kõrvalt õhe aasta eelarve jagu finantse ja seda siis ca 170-200 aasta jooksel. Kuid on ka miinuseid,suur investeerimise maht, ekoloogilised puhtad tehnoloogiad on väga kallid ,arvatavasti aastat nii 50 pärast on leitud kõige loodussäästvam ja odavaim kaevandamise ning tootmis lõpetamisefaasi ,kaevanduste konserveerimise ja dahtide muu otstarbe leidmise tehnoloogiad.
Võiks veel lisada,et NATO-le oleks vaja ka seda objekti ,siis mida kaitsta ja ka sõjaväetööstuses kasutatakse fosforiiti ja väetiseid lõhkeainete valmistamisel. Ka meditsiinis,kosmosetehnoloogiates jms. teemad
tuhajuhan7. märts 2016, 14:48
Sellise summa juures saaks eesti omale luua investeerimis fondi nagu Norrakad 200-300 miljardit eur! Sellelt intresside pealt elada saaks terve Eesti rahvas! Kodaniku palk on küll ka variant aga on ka muid mooduseid inimeste elu paremaks teha! Variante on palju kuidas ! Ainuke asi mida ei tahaks oleks see kui poliitikud ja nende perekonnad kõik selle raha omastavad läbi erastamiste ja nii edasi sahkerdamiste!
msi3. märts 2016, 14:40
lusti huvitavad kõige rohkem kuulsus ja raha. nüüd on tema kuulsus jõudnud arvatavasti uuele tasandile - temast tehakse juttu lausa vikerraadios, kollasevõitu tv3 uudiseid on vaevunud vaatama arvamusliider mihkel kunnus ise. ja nii nagu minagi näeb kunnus suhtekorraldajate karvast kätt klipikeste valmimise taga.
hiljuti tõstis lust siin kisa, et mis siis küll saab, kui maksuamet hakkab jälgima firmade pangaarveid. mida kõike kõrvalised silmad võivad näha ja kes kõik seda näevad...
lustil on nüüd ka oma firma. millised summad sinna küll võivad laekunud olla kas suhtekorraldusfirmalt või vähi firmadelt...
poliitikute elujärjel hoiab uuriv ajakirjandus hoolega silma peal - ega juhuslikult väljaminekud ei ületa seaduslikke sissetulekuid.
lusti puht tööalased sissetulekud ei saa olla kuigi suured, ta lihtsalt pole tasemel ajakirjanik, kellele tuleks maksta keskmisest suuremat palka. aga mitte ammu soetas ta aasta jooksul korteri tartusse raekoja platsile ja tallinna vanalinna sauna tänavale. teoreetiliselt võiks ju mängus olla mõni rikas sponsor, aga eesti on väike, kui see nii oleks, oleks kollane ajakirjandus sellest aimu saanud.
Ehh3. märts 2016, 12:46
Kuritegelik on hoopis nii rumal olla või äraostatav nagu lust on
jaa7. märts 2016, 14:45
Miks minna isiklikuks? On sul midagi teemasse ka lisada või niisama solgid siin?
Kes3. märts 2016, 11:58
on Katrin Lustilt sellise propaganda tellinud ja palju talle selle eest makstakse? VKG? Nende ilmne huvi fosforiidi vastu kerkis esile juba paari aasta eest. Nüüd, kus põlevkiviäri on põhjas, tahaks uut äri hakata üles ehitama. Ja trubaduuriks valiti Katrin Lust.
matsu2. märts 2016, 22:25
Milleks uurida, kui me ei taha oma väikest maad muuta elamiskõlbmatuks?
Pole uuringuid, siis pole ka kaevandamist. On uuringud, siis tuleb ka kaevandamine.
Mitte Eesti ei saa sellest rikkaks vaid mõned inimesed.. Kuid suure osa Eestist jätavad jälle eestlased maha, sest see pole enam meie ilus kodu.
Kuulge, mis uuringud?3. märts 2016, 20:45
Teadja pakkus ju mitmeid lahendusi välja, näiteks:
"Kuid arvestades seda, et fosforiiti on meil hõredalt asustatud aladel, ja tuues paralleeli põlevkiviga, on võimalik korraldada sealne veevarustus näiteks sügavate puurkaevudega."
.....jms...
2. märts 2016, 20:47
Kats ju eluaeg kullakaevur olnud, seega talle teema tuttav.
Heh2. märts 2016, 18:43
Nõukogude Liit panustas vägagi oma maavarade uurimisse ja arendamisse, meie "valitsus" tegeleb peenhäälestamisega.
Abdul2. märts 2016, 18:13
Nauru saarel oli kah sita puuga fosforiiti ja mis sellest nyyd järgi on?
no2. märts 2016, 15:34
uurida ju võiks. Venemaa poole peal uuriti NL aegu üle piiri jäävat fosforiidimaardlat ja leiti, et see fosforiit ei lahustu vees piisaval määral. Seega ei olnud ka erilist mõtet teda kaevandada. Siiski kaevandati ja ka müüdi ja kasutati oma tarbeks. Kas tõusis sellest põluumaale kasu või tuli kahju, sellest ajalugu vaikib. Need vanad uuringud tuleks kõigepealt käsile võtta. Siis ei peaks jalgratast hakkama leiutama.
lusti talent2. märts 2016, 15:27
ei väljendu kindlasti mitte kirjalikus eneseväljenduses. tema enda poolt kirjapandud lood kubisevad kirjavigadest, on halvasti sõnastatud ja argumenteeritud.
ainus oskus on välja mõelda provokatiivseid pealkirju, mis meelitavad kohale klikkijate massi. tihtilugu ei klapi kirjatüki sisu pealkirjaga.
lustikatrinile2. märts 2016, 14:24
kuritegu on ennast/oma oskuseid ja talenti niimoodi müüa, nagu teie seda teete. isikliku vorstijupi nimel müüte maha kodumaa ja rahva stiilis pärast mind tulgu või veeuputus. muidugi saan aru, et tegu võib olla ka lihtsakujulise lollusega, kuid ei lollus ega ahnus kumbki ei kaunista inimest, seda enam ajakirjanikku, kelle juttu lihtsameelsed kergesti uskuma võivad jääda. mina ei ähvarda kedagi, aga selline käitumine võib kaasa tuua suured karmavõlad, millede klaarimine võib ulatuda välja teie lastelasteni. võtke mõistus pähe ja ärge arvestage kõike ümber rahaks. see ei ole inimvääriline.
lustikatrinile2. märts 2016, 14:23
kuritegu on ennast/oma oskuseid ja talenti niimoodi müüa, nagu teie seda teete. isikliku vorstijupi nimel müüte maha kodumaa ja rahva stiilis pärast mind tulgu või veeuputus. muidugi saan aru, et tegu võib olla ka lihtsakujulise lollusega, kuid ei lollus ega ahnus kumbki ei kaunista inimest, seda enam ajakirjanikku, kelle juttu lihtsameelsed kergesti uskuma võivad jääda. mina ei ähvarda kedagi, aga selline käitumine võib kaasa tuua suured karmavõlad, millede klaarimine võib ulatuda välja teie lastelasteni. võtke mõistus pähe ja ärge arvestage kõike ümber rahaks. see ei ole inimvääriline.
Nauru edulugu2. märts 2016, 12:16
Nauru: tõelisest fosforiidimullist paarikümne aastaga pankrotistunud riigiks (57)
31. jaanuar 2013 13:30
0
Heiki Suurkask
Heiki Suurkask, toimetaja
www.FORTE.ee
Nauru: tõelisest fosforiidimullist paarikümne aastaga pankrotistunud riigiks
NauruWikimedia commons
Täna, 45 aastat tagasi astus maailmakaardile uus riik - keset Vaikset ookeani asuv, meie Naissaarest vaid veidi suurem Nauru. Õnne ja jõukust tõi see iseseisvus küll, nimelt miljoneid fosforiididollareid, kuid nüüd on end liiga rasva söönud naurulaste pidu otsa saamas.
Kui vaadata Austraalia võimu aluseid kaadreid Naurust enne 1968. aastat, näeme lõbusaid ja saledaid inimesi. Juba 20. sajandi alguses oli saarel hakatud kaevandama fosfaate, ning majanduslik sissetulek oli saare ligi 7000 elanikule seega garanteeritud, tööjõudu tuli väljast sissegi tuua.
Iseseisvus anti saarele kätte, sest koloniaalvaldused tuli ära kaotada, ka Austraalia hooldusõigused saare üle said otsa. 1970. aastal ostis Nauru valitsus ka Austraalialt kaevandusõigused tagasi, ning sellest ajast peale nägid saare elanikud üht suuremat sisemajanduse kogutoodangut elaniku kohta kogu maailmas.
Naurulased arvasid, et nende varud on lõputud, pidades end Vaikse ookeani Kuveidiks. Iga kodanik sai garanteeritud sissetuleku fosforiidifondist, riigi palgale võeti järest rohkem ametnikke, mustema töö tegid ära aga sisse toodud võõrtöölised. Melbourne'i on ehitatud ka 52-korruseline pilvelõhkuja Nauru House. Ja naurulased kaotasid tegelikult vajaduse tööd teha. Tagajärjed on näha - Nauru elanikud on ühed kõige ülekaalulisemad maailmas. 97 protsenti meestest ja 93 protsenti naistest.
Loe veel:
Kohanimed 22. Washington - Yaren 27. jaanuar 2013
Tallinn ja Minsk on Euroopa mõrvapealinnad (119) 01. detsember 2012
Pidu läbi, argipäev kainestab.
http://forte.delfi.ee/news/varia/nauru-toelisest-fosforiidimullist-paarikumne-aastaga-pankrotistunud...
Paraku kaevati saar oma peamisest maavarast tühjaks ja 2000. aastaks olid fosforiidivarud sisuliselt otsas. Nüüd on naurulastest 90 protsenti töötud, olles harjunudki elama riigi ülalpidamisel, nii fosforiidifond kui ka riigieelarve on tõsistes raskustes, tagajärjeks muidugi ka poliitiline kriis. Kui Austraalia poleks sinna oma immigratsioonilaagrit ehitanud, oleks see tühjaks kaevatud riik üldse kasutuks osutunud.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/austraalia-saadab-esimesed-asuulitaotlejad-nauru-kesk...
valdek2. märts 2016, 12:15
hetkeprobleem on selles et kasumi paneksid taskusse üksikud ärimehed ja valitsev oravate klikk,
rahva hüvanguks - selleks peaks norrakad valitsema kutsuma
Noh3. märts 2016, 18:24
Siis peab norrale sõja kuulutama ja alistuma
msi2. märts 2016, 11:49
teleintervjuus esineb vähi tõelise eesti patrioodina, kellel öösiti röövib une muretsemine eesti rahva kehva elujärje pärast.
no selle liigutava jutu on talle suhu pannud seesama pr tegelane, kes sellegi kirjatüki tegelik autor on. tehnokraadist sulil võib küll vahel uni kaduda, aga tema mureks pole mitte rahva heaolu.
haista!2. märts 2016, 12:26
tegelikult on koer maetud siia:
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/vaata-millised-faktid-eesti-suurimate-maaomanike-kohta-jaid-pea...
Endise peaministri Tiit Vähiga seotud Sillamäe Sadam ASi omandis on suur tükk linna pindalast. 38 katastriüksust kokku 516 hektari ulatuses, sh eraraudtee lõik Tapa-Narva raudteeni, mis jookseb läbi linna.
Katrin Lust2. märts 2016, 11:26
Akadeemik (geoloog) Anto Raukas kes oli kaheksakümnendatel aastatel fosforiidi kaevandamise vastu ütleb nüüd:Kui me kunagi tahame tõepoolest rikkaks saada, siis fosforiit on üks võimalusi, ja mida kiiremini me tasemelisi uurimistöid alustame, seda parem. Täna akadeemik Raukas selgitab põhjuseid miks fosforiidi teema on ebapopulaarne. http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/arvamus/anto-raukas-taas-tuhast-tousnud-fosforiit?id=73510817
Katrin Lust2. märts 2016, 11:26
Akadeemik (geoloog) Anto Raukas kes oli kaheksakümnendatel aastatel fosforiidi kaevandamise vastu ütleb nüüd:Kui me kunagi tahame tõepoolest rikkaks saada, siis fosforiit on üks võimalusi, ja mida kiiremini me tasemelisi uurimistöid alustame, seda parem. Täna akadeemik Raukas selgitab põhjuseid miks fosforiidi teema on ebapopulaarne. http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/arvamus/anto-raukas-taas-tuhast-tousnud-fosforiit?id=73510817
Katrin Lust2. märts 2016, 11:25
Akadeemik (geoloog) Anto Raukas kes oli kaheksakümnendatel aastatel fosforiidi kaevandamise vastu ütleb nüüd:Kui me kunagi tahame tõepoolest rikkaks saada, siis fosforiit on üks võimalusi, ja mida kiiremini me tasemelisi uurimistöid alustame, seda parem. Täna akadeemik Raukas selgitab põhjuseid miks fosforiidi teema on ebapopulaarne. http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/arvamus/anto-raukas-taas-tuhast-tousnud-fosforiit?id=73510817
fosforiit - surmavari üle Eesti2. märts 2016, 09:10
Ja-jah, kaevandame fosforiiti - rikkus käputäie ärimeeste taskusse, lagastatud-elamiskõlbmatu maa, eesti rahvas maata ja sarnane soovimatute pagulastega, kes koduta-töötud, õnnetu rändlane, kel pole asu mitte kusagil!
Aidu Karjäär2. märts 2016, 09:00
Kui tahate näha, missugune näeb välja fosforiidi kaevandamisega alustamise korral suurem osa Lääne-Virumaast, tulge vaadake, kuidas suleti Aidu Karjäär. Piisab vaid hea fantaasiaga projektikirjutajast- visionäärist, kes juhuslikult kuulub nn otsustajate hulka ja tänasel tasemel keskkonnamõjude hindamisest.
naiv2. märts 2016, 08:51
keegi räägib siin arenenud tehnikast ,mis ei tee meie maad mülkaks, ma olen aru saanud et Utah-s oli samuti arenenud tehnika
random2. märts 2016, 08:49
Tore kui maalased ka sellest otsest kasu saavad.Pahatihti tehakse vangerdus ja läheb välismaa firmade kätte.Ja muidugi nende taskusse kes pumba juures JOKK igal juhul.
rosimanna 2. märts 2016, 08:09
Matsid kasige mulle raha teenima.Kaevan palju vaja ja kusttahan.kui mul millid käes oigate teie õhtulehes all pimedas nurgas ikka oma nauru pärast.
:)2. märts 2016, 07:18
Edaspidi oleks mõistlik kui uuriksite ka hüdrogeoloogide ( rõhutan hüdrogeoloogide mitte geoloog Erik Puura käest ) käest mida fosforiidi kaevandamine meie igapäevaseks eluks vajalikule joogiveele teeb ja miks on see kaevandamine veel veel hullem kui põlevkivi kaevandamine. Ja kui te seda juba uurinud olete siis miks te manipuleerite inimestega selliseid artikleid ja pealkirju kirjutades ilma kõiki fakte välja toomata? Raha versus joogivesi. Kas tõesti valime raha?
;)4. märts 2016, 10:37
Erik Puura on pädev asjast rääkima.
Erik Puura (sündinud 14. mail 1964 Tartus) on eesti geoloog (keskkonnageoloogia ja hüdrogeokeemia valdkonnas), keskkonnateadlane (keskkonnakaitse MSc 1993, kaitstud Manchesteri Ülikoolis), tehnikadoktor (Ph.D 1999 keemiatehnika erialal, kaitstud Stockholmi Kuninglikus Tehnikaülikoolis).
2007. aastast on Puura olnud Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi direktor, 2009. aastast Tartu ülikooli ettevõtlussuhete ja innovatsiooni juht. Alates 1. septembrist 2012 on ta Tartu Ülikooli arendusprorektor.
nimi2. märts 2016, 07:00
Ohh seda sinisilmsust. Kui kunagi peakski hakatama seda fosforiiti kaevandama, siis tehakse seda erilepingute alusel ning ei riigile ega rahvale ei jääks sellest kaevandamisest mitte sentigi. Küll aga tuleks hilisemate kaevandamise käigus loodusele tekitatud kahjude taastamiseks võtta riigieelarvest mõnedsajad miljonid. Fosforiidiäriga läheks samal ajal vaid käputäis poliitikuid rasva.
tõll2. märts 2016, 07:34
Aga eks sa paku lahendus 1000 töötule keemikule ja 1000 töötule kaevurile. Kui nad kõik hakkaksid vitspunutisi tegema, siis tuleks virumaa metsast lagedaks raiuda.
2. märts 2016, 08:52
Riigi käes on piisavad hoovad põlevkivi edasiseks töötlemiseks ja kasutamiseks, aga mingil põhjusel ei soovita neid kasutada, miks? Kas see on ühiskonnale surve avaldamiseks, et fosforiidi röövkaevandamine läbi suruda? Kaevureid vaevalt huvitab oma järglaste elu võimatuks tegemine, nii lollid nad ka ei ole. Seda valitsust ei tohi mingil juhul fosforiiti sonkima lasta, nad ei tööta siinse rahva huve silmas pidades ja edasi mõelge ise, mis tulemuseks oleks. See oleks meile ja meie lastele surmaotsus.
Õige2. märts 2016, 07:36
Seni on Eesti kodanikud kah üht-teist teeninud aga valitsuse poliitika on lubanud kogu meie produkti kaduda välspankadesse. Riik elab seetõttu võlgu, mille suurus on kasvanud 24,8 miljardini!
Selliste reformide puhul ei olegi mõtet pingutada.
puurija2. märts 2016, 06:41
Kui meil niipalju pappi on, siis ei peaks Sinisokk enam lennukit rentima, saaks endale oma Emiratesi teha. Lahe!
Oksendada tahaks2. märts 2016, 02:19
Midagi nii lolli ja idiootset on isegi raske kommenteerida. See maa on tihedalt läbi puuritud ja uuritud juba. Kes asjasse vähegi viitsiks süveneda saab aru, et fosfoiiti pole võimalik sealt kätte saada muudmoodi kui sisuliselt seda osa riigist täielikult hävitades ning sellega ühtlasi likvideeritaks või saastataks ka ülejäänud Eesti põhjaveevarud sest võimalik kaevandusala on veehaare muuhulgas Tallinnale. Mingu ja vaadaku Nauru saarel kuidas see lõpptulemus hakkaks välja nägema! Tellimusartikkel mõnelt autorollolt..
See plika on lustiline ja yllitis on tellimusartikkel loomulikult!2. märts 2016, 07:19
Kui isegi need kahjud oleksid pisemad ja kaevandamine toimuks, kas siis oma rahvas ka paremini elatuks? (Pan)Tiit arvas, et vaest rahvast ei tahetagi aidata. Kas ei taheta, ehk ei osata ka. Palju on meil tegelikult aruga poliitikuid, kes on ka riigimehed/naised? Muidugi napilt ja needki on kui valged varesed valitsuspoiste silmis. Praegu juba tehakse vargsi ettevalmistusi kaevandamise alustamiseks, aga enne peavad kindlasti (raha, raha, rahaaa...) need relsid maha saama. Ja kui siis investorid kaugemalt meie "kavalpeadega" ristuvad, on rahvas ikka Buratino ninaga -brekk,brekk ja viis kuldnat ongi lollidemaal mullas, ainult kasta ning oota imet.
Poloogna prohhvessor2. märts 2016, 01:26
Tagamaid teadmata ei tasu kohe valitsust süüdistama kukkuda. Tänapäevaseid tehnoloogiaid kasutades on võimalik...... ja et on võimalik, tehti juutahhis kaevandamise õppepolügoon, et mitte meile kallist Maarjamaad selleks raisata. Proovikaevandajate kõrvad aga paistavad kaugele:
http://majandus24.postimees.ee/739762/fosforiidist-huvitub-salaparane-seltskond
„Kui homme ilmuvad vihjed millegi kohta, mis ei ole tõsi, ja Te olete eelnevalt teadlik, et need vihjed ei ole tõesed, on tegu teadliku laimuga. Juhin tähelepanu, et Te olete mu elukaaslasele öelnud, et teete lugu homseks, aga minu käest ei ole Te siiani midagi küsinud,” sellise kirja saatis Äripäeva ajakirjanikule keskkonnaminister Keit Pentuse elukaaslane Rain Rosimannus.
Rosimannus võttis toimetusega ise ühendust kaks tundi pärast seda, kui Äripäev oli saatnud minister Pentusele küsimused. Keskkonnaministrile esitatud ja Rosimannust ärritanud küsimused puudutasid vandeadvokaat Siim Roodet ning tema juhitud firmat Valguskandja OÜ.
Tänane Äripäev kirjutas, et jaanuaris saatis tundmatu, äsja asutatud ettevõte Valguskandja OÜ keskkonnaministeeriumisse taotluse, mille eesmärgiks oli saada uuringuluba Lääne-Virumaa fosforiidimaardlatesse. Keskkonnaminister Pentus vastas kirjale välkkiirelt - eitav vastus ministri allkirjaga laekus taotlejale samal päeval.
Taotlus ise on ministeeriumi dokumendiregistris salastatud. Taotleja, Valguskandja OÜ juhatuse esimees Siim Roode keeldus ütlemast, kelle heaks ta töötab. Ka Pentus ei nõustunud taotleja tausta selgitama, sest see pole tema sõnul oluline.
Hiljem saatis Pentus veel ühe e-kirja, milles teatas, et tema jaoks on taotleja taust teadmata.
Rosimannus seotud salapärase fosforiidihuvilisega
Rosimannuse ärrituse põhjuseks on fakt, et Rosimannus on olnud Siim Roode äripartner, mehi seob ettevõte Meedia OÜ, mille juhatusse kuulub Rosimannus ja mille osanikuks sai eelmise aasta lõpus Siim Roode firma Roode ja Partnerid OÜ. Roode ja Partnerid kätte liikus Meedia OÜs Rosimannuse firmale Väädi kuulunud osalus. Äriregistri andmetel said Roode ja Partnerid Väädi asemel Meedia OÜ omanikuks 29. detsembril. Päev varem ehk 28. detsembril asutas aga Siim Roode salapärase firma Valguskandja OÜ, kes üritab saada keskkonnaministeeriumilt luba fosforiidimaardla uuringuteks.
See ei ole aga ainus huvitav kokkusattumus minister Pentuse ja Roode vahel. Advokaat Roode firma Roode ja Partnerid OÜ on pankrotistunud Autorollo OÜ osanik. Selle ettevõtte asutaja on Keit Pentuse isa Väino Pentus, kes pole enam ettevõtluses tegev.
Saabküll2. märts 2016, 02:35
Lapsvalitsust saab süüdistada naiivsuses ja teovõimetuses.
2. märts 2016, 08:40
Süüdista milles iganes, vastutust neil ei ole mingisugust ja süütunnet ammugi mitte. Rahvas maksab kõik kinni, oma eludega.
Võtke aru pähe ometigi ta vaa korruptandid, kilekotimehed, jne. 2. märts 2016, 01:24
Eesti Riik ei kuulu teile, vaid tema Rahvale !
2. märts 2016, 00:54
Jaa millised suured summad jälle riigivarastel ja välismaistel sündikaatidel rotti panna.
Aleksander Laane2. märts 2016, 00:18
Õhtulehes kirjutab Katrin Lust meile, et fosforiit on täitsa taastuv loodusvara, erinevalt põlevkivist! Nobeli preemia paistab juba! Kui veel selle mereveest kogumise meetodi välja mõtleks...
Ja et fosforiidi kaevandamine teeb meid rikkaks. Naurulastele lubati sama - aga välja tuli nagu alati - nagu reformikatel ja Vähil VEBfondiga; UTahi, Jordaania ja Auverega. Pidu kestis vaevalt 10 aastat ja nüüd elatakse Austraalia abirahast ja Vene maffia visatavatest sentidest - riiki enam pole - pankrotis, fosforiit jalge alt ära kaevatud, raha ära varastatud.
Roheliste veendumus on, et kuniks fosforit mõistlikult kasutada ei osata ja ohutut kaevandamistehnoloogiat ka pole, ei tohi igasuguseid "ärilisi" asja näppima lasta. Enne raudpoltkindel tehnoloogia, siis hakkame uurima. https://www.facebook.com/eestimaa.rohelised ja
http://kultuur.postimees.ee/1583115/peeter-laurits-arge-laastage-eestit-nauru-kombel
--.,2. märts 2016, 00:14
N.Järvi ütles juba mitu aastat tagasi,et tegemist on hirmuvalitsusega.Järjekordne näide kuritegelikust klikist.
mõtlik1. märts 2016, 23:39
aga Eesti riigil läheb niigi hästi. Oleme euroala vilgas tiigrikutsu ja unikaalse E-riigi looja.Miks peaksime siis veel selle fosforiidiga jandama (?)
1. märts 2016, 23:51
süües kasvab isu... 5 rikka riigi sekka on vähe juba neile !
IME2. märts 2016, 08:34
Tänu 30 protsendi Euroliidu abirahadele.
Nikolai1. märts 2016, 23:28
Pesueht omakasu uudissõna. Rumalad naiivitarid ja endine peaministritst ärihai arvavad tõesti, et rahvas on eile sündinud ja et pärast aastakümnete pikkust riisumist järsku rahvas hakkab uskuma, et pärast kaevamist, hakatakse kasumit rahvaga jagama. Kuid äkki on see hoopis tagamõte et kaevata MUID maavarasi, mille olemasolu erakonnad varjavad? Kõik on nende valetajate puhul võimalik. Maavarad seal las rahulikult pikutavad maas, vajadusel kasvõi sajandeid või kauemgi kuni ükski erakond ei saa oma kuradi küüsi sellele krabada.
msi1. märts 2016, 23:17
lust on poolkirjaoskamatu müüdav hing. tihtilugu on nii, et ärimehed palkavad oma huve esindama pr tegelased, kelle kirjaoskus ja erialased teadmised ületavad lusti omasid mäekõrguselt. aga kirjatüki autorina neid näidata ei taheta, sest siis on lugejatel selge, et tegemist on kellegi poolt tellitud artikliga, kinnimakstud looga. nii võetaksegi appi tuntud tankist lust. näiteks neinar seli huvides on lugusid kirjutanud janek mäggi, ilmunud on need aga lusti nime all.
võidakse vastu väita, et lust rääkis samast asjast ka telekas. rääkis tõesti, aga oli teksti pähe õppinud või luges selle mõnelt ekraanilt maha.
käesolev lugu ei ole lusti enda kirjutatud, sest ta lihtsalt pole suuteline nii pikka juttu grammatiliselt õigesti kirja panema.
to msi2. märts 2016, 17:42
Katrin Lust k. 11.25 kommentaarides annabki lingi, kust ta "teadmised" pärit:
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/arvamus/anto-raukas-taas-tuhast-tousnud-fosforiit?id=73510817
Raukas on saanud omale abilise!
Autorollo Keit1. märts 2016, 23:07
1. märts 2016, 23:24
raha rahvalt huugama pandud, vaja maa ka panna !
Issand jumal1. märts 2016, 23:03
Kas te koolis olete käinud Katrin Lust ja teised Eesti rahvas&Ohtuleht. Fosforiid kaevandamine peatati kuna see on mürgine ning lisaks ka just nimelt kaevud kuivavad ära. Teeme iga eestlase rikkaks, saavutame mida tahtsime, oleme 5 rikkama riigi hulgas ja siis sureme lihtsalt vee puudusesse ja mürki ära?
1. märts 2016, 23:16
diktüoneemakilt on blondiini jaoks suurem müstika, kui ufod. radioaktiivsust pole näha, seda pole olemas, jne.
Armunud elektrik2. märts 2016, 01:13
Radiaktiivsusega on täpselt sama lugu, mis on elektri ja ka armastusega !
Ühtegi neist nähtustest ei ole võimalik inimsilmaga vaadelda, kuid nende nähtamatute nähtustega kokkupuutel võivad olla lausa traagilised tagajärjed.
mine kooli1. märts 2016, 23:25
Peatati veerand sajandit tagasi.Tehnika ju areneb ja praegu on juba selliseid meetodeid,mis ei ole ohtlikud.
1. märts 2016, 23:34
mine pse, su debiilikut koolis sonimised pole veel haridus, mitte kuyskil pole võimalik mitte kuidagi sõelaga vett kanda, ega rikutud looduse tasakaalu enam elamisväärseks saada kunagi... minge marsile üheotsapiletitega, seal saate kõik rikkaks, kus on varasi, ja ei mingeid inimesi jalus - kes lihtsalt elada tahavad seal. olgu muuga kuidas on aga...
karl1. märts 2016, 23:46
Maardus kus kaevandati fosforiiti võib vaatama minna mis on saanud endistest karjääridest ja kaevandustest. 30 aastaga on loodus oma töö teinud ja on kena männimetsaga kohalikke soositud puhkeala.
1. märts 2016, 23:53
mine vahi naurut, igal pool on erinevad maapinnad, ja seal maardus pole elu siiski soovitatav oma headele ...
2. märts 2016, 08:51
Ei saa me Eesti riigi rikkamaks osanikuks.Kui näiteks hakkaksime kaevandama ja kasumit saama siis müüakse see kiiremas korras välismaalastele maha nagu kõigi selliste firmadega on läinud
lollile Lustile1. märts 2016, 22:46
Pangad riisuvad koore. Bossid saavad kasumi ja kolivad minema. Rahvale jääb saastatud keskkond.
Tõeliselt helge fosforiiditulevik.
Pol2. märts 2016, 07:41
Kas koorib, on ju valitsuse poliitikute juhtida!?
lugeja1. märts 2016, 22:44
juhm1. märts 2016, 22:36
Eks ole tõesti dilemma, kas põhjavesi või fosforiit,
järeltulevatelepõlvedele rikutud pinnas või fosforiit.
Aga vaat saaksime elada 100 aastat töötamata, aga kus, see jäi teadlasel täpsustamata.
1. märts 2016, 22:54
Ei saaks sa muffigi, kõik see raha liigub sinu taskust mööda kaevandajale ja riigivarstele laiali loopida. Praeguse kampaania eesmärk on rahvalt ressursi kasutamise luba välja petta. Pärast pole teist kedagi enam tarvis.
juhm1. märts 2016, 23:24
No nii naiivne ma ka ei ole.
Eriti kui googeldamine Pentus-Rosimannuse nimega annab uudise:
2012. aasta veebruaris kirjutas Äripäev, et keskkonnaministeeriumile esitas taotluse Lääne-Virumaa fosforiidimaardlatesse uuringuloa saamiseks ministri elukaaslase Rain Rosimannuse endine äripartner Siim Roode. Kelle huvides, keeldus ta vastamast.
Lisada veel Vähja Tiit ja muud poliitilised kasvandikud.
Lisada saab ainult lause - Jumal kaitse Eestimaad.
Poloogna prohhvessor2. märts 2016, 01:16
** Keskkonnaministeerium sai erafirmalt fosforiidi uurimise taotluse, kuid taotleja keeldus oma huvisid ja tausta selgitamast, kirjutab tänane Äripäev.
Taotluse esitas möödunud aasta viimastel päevadel registreeritud ettevõte Valguskandja OÜ, mille juhatuse liige on vandeadvokaat Siim Roode.
«Selle ühinguga seotud inimesed on minu kliendid, kelle isikut ma avaldada ei saa. Minu käest te ühtegi kommentaari selles asjas ei saa,» kõlas Roode kindlasõnaline vastus päringule.**
see on ainus vara mis sealt maast välja tuleb.1. märts 2016, 22:27
Seda värki on siin uuritud, igat pidi ja tegelikult neil on vaja kaevandus kuidagi uurimise nime all rahvale kaela määrida, et saab uusi keskonna trahve neile pähe määrida.
1. märts 2016, 23:14
nii on, lääne viru on risti rästi nõuka ajal läbi puuritud, uuritud geoloogilistel lurjustel, inimestel veed seal seetõttu kaevudest kadunud, niigi saastatus ja aina sügavamate, kallimate puurkaevude tegemised. millegipärast surevad inimesed massiliselt suht vara ja puha vähkidesse. blondiin võiks oma liistude juurde jääda, kohalikud, kes on ränka elu hinda maksnud oma maade, kodude eest siin väljasurevas pätistanis, pole mingil juhul nõus oma maa hävitamisega. mingi kinni plekitud loll võiks häbeneda, mingu oma kalleid pagulasi kuskil rahuldama parem.
Tegelikult1. märts 2016, 22:26
hiilib järjekordset saagivõimalust Vähja Tiit. Oskab ta ju kõige paremini noosi kätte saada. See, et eestlased saaksid rikkaks, on temasuguste ulmejutt, rikkus jaguneb ikka ainult neile, kes pumba juurde saavad ja head mahhinatsioonid välja mõtlevad. Ei anta sealt eesti inimestele midagi.
1. märts 2016, 23:23
koolitatud kommunismiehitaja ju vist kunagine. omal ajal pidi kohe komminism tulema, nagu nüüd nende välja valetatud 5 rikka riigi ette vaat juba saamine ja nende "arust " oleminegi. rahvas tapetatakse, kui mitte vaesuse ega elukeskkonna võimatuks muutmisega, moslemimõrtsukate siia nuumale toomisega jne. kunagi osteti indiaanlastelt klaasikildude eest kulda... siin käivad valed ka ?
lible1. märts 2016, 22:23
karta on,et rahvas ei saa midagi sellest. Eesti elektrivärk on etaloniks,ta nagu on ja teda nagu pole ka.Arvet saades on tunne,et särtsu toodetakse vargamäel oravarattaga ja seda oravate abil.
kilk1. märts 2016, 22:16
pangapealsel rääkis lustyle
Lauri1. märts 2016, 22:15
Alanud on ärimeeste rünnak. Rahvas, olege valvel! Meie saame sellest rikkusest vaid sügelised.
Marx1. märts 2016, 22:33
Rägavere vallas on punt ärikaid massiliselt põllumaad soetanud. Algul ei saanud aru, milleks selline tegevus. Täna siis pilt selge, kohe kui kaevandusluba käes, võib Kabala ja muud lähialad kaevata fosforiidist tühjaks. Suurema tulu saab muidugi maaomanik
Karl1. märts 2016, 23:41
Eestis on maavarad põhiseaduse järgi riigi omand. Maaomanik ei puutu asjasse. Juhul kui kui otsustatakse riiklikult tähtsas maardlas mõnda maavara kaevandama hakata siis on võimalik maa riigi kasuks sundvõõrandada tasu eest. Juhul kui saadav tasu ei rahulda maaomanikku siis on võimalik kohtus tasu suurust vaidlustada aga mitte sundvõõrandamist. Sarnane olukord on kõigi avalikuks otstarbeks vajalikke kinnistutega, näit maanteede alused maad.
pontius2. märts 2016, 04:54
huvitav, milline on see nii nimetatud uus tehnoloogia ??? jälle kopp maasse põhjaveed tuksi, ümbruskonna kaevud tühjaks jne jne
pontius2. märts 2016, 04:54
huvitav, milline on see nii nimetatud uus tehnoloogia ??? jälle kopp maasse põhjaveed tuksi, ümbruskonna kaevud tühjaks jne jne
Jüri Kukk1. märts 2016, 22:07
Vaatasin ka Seitsmeseid ja mis meelde jäi: teadlane Avar Soesoo pakkus, et me võiksime sada aastat töötamata elada, siis oli juttu aasta otsa töötavatest lumekahuritest, ühesõnaga, me võiksime püstirikkaks saada, aga kuritegelik valitsus ei julge fosforiidivarusid uurima hakata, Tuhala kaevu kaitstes oleme nõiariik ja nii edasi. Ka kõige optimistlikuma mõtteviisi juures ajab see jutt judinad peale. Vähemalt oli see serveering nii räige, et mind peletab see küll kaevandamise mõttest eemale. Usun pigem, et valitsust süüdistades mängitakse talle trumbid kätte: näete, rahvas tahab kaevandamist ja rikastumist. Lisan ka lõigu fosforiidisaare Nauru kohta: Fosforiidi kaevandamine on mõjunud loodusele laastavalt. 70 protsendil saare territooriumist on pinnas koos taimestikuga ning selle all asunud fosforiit eemaldatud. Tekkinud maastikku nimetatakse sageli kuumaastikuks. See on hävitanud ka võimalikku põllumaad. Probleemiks on ka joogivee nappus ja ranna erosioon (Vikipeedia)
Urrr1. märts 2016, 22:04
Seni kiidavad, et istuvad kullaaugu otsas. Niipea kui luba käes muutub olukord. Rahvas saab lagastatud ja tühjaks pumbatud maa - valitud joped aga selle kullaaugu ise....
Vaata, Lust...1. märts 2016, 21:59
...tegelikult on kõige suurem probleem sellest, et inimesed ei usalda valitsust ja kardavad endiselt, et lõviosa saadavast tulust ei lähe mitte Eesti riigile, vaid mõnekümne oportunisti taskusse - seda ei ole meil Eestis veel suudetud mitte üheski valdkonnas vältida.
1. märts 2016, 23:29
olen riigiametist sule sappa saanud ja tean teisigi, kes pole tahtnud diresi keppida, lisaks kohutavatele varastamistele ja korruptsioonile kõige kõrgemate tasemeteni, kuna makstakse kõik kinni.
h3. märts 2016, 08:22
Jah, pole mingit põhjust arvata ,et see suur rikkus inimesteni jõuaks.
jajah1. märts 2016, 21:49
hobused, seltskonnasuhted, staaride elu, polo, UK, esmaklassiline valetamine, pagulased, riided, vaesed, kodutud loomad, kirjanikuks olemine, liiklus, päevapoliitika, maavarad....esimesed teemad, mis pähe tulevad seoses Lustiga. Milles ta veel pädev on?
1. märts 2016, 23:38
pole laste saamises, tal puudub elu mõte, saaks vaid raha mistahes hinnaga, teiste elu hävitades.
olen....1. märts 2016, 21:48
Olen kusagilt lugenud, et välismaised majandusspetsialistid on öelnud, et eesti rahvas istub kullahunniku otsas, kuid ikkagi on rahvas vaene ja näljas.
1. märts 2016, 22:58
Kui riigivargad manu lasta siis saab rahvas rikkaks? Proovi veel kord mõelda.
1. märts 2016, 23:49
korruptiivses e. -isehakanute diktatuuris sul rahvast keegi rohkem hoolib kui vaid saaks oma taskuid rohkem töita !
1. märts 2016, 23:47
näljas on pideva nende turjal parasiteeruvate masside nuumamistest. rikkad aga oleme me oma puhta vee ja ilusa looduse tõttu . meie mahetoodang oleks maailmas kulda väärt, kui me tootjad saaks võrdseid toetusi konkurentidega võrreldes, ja üldine rahva vaesus nii suur poleks. see on genotsiid. mingid odavad idikad olgu tõesti parem vait, näiksid talutavamad.
San Pellegrino mineraalvesi...???1. märts 2016, 21:36
Päriselt ka või? Rohkem nagu sukkpüksid olid!?
iir2. märts 2016, 17:49
Mine vaata poodi, vesi on ka täiesti olemas.
axe1. märts 2016, 21:36
Enne oleks raha läinud NSVL ja nüüd läheks EU-SL, eestlasele ei jääks midagi, ennem tuleks liidust välja astuda.
rehepapp1. märts 2016, 21:24
Sai just Lusti kiidetud, et hea teema esitanud (kuigi kõrvaltvaatajad plagiaadiks tunnistasid), siis see siin on POMMIAUK.
Kahju1. märts 2016, 21:20
Miks küll kirjutavad inimesed asjast, millest nad midagi aru ei saa?
h1. märts 2016, 21:47
Selleks,et neile on tõenäoliselt hästi makstud.
nojah1. märts 2016, 21:20
Egas rahvani see raha kunagi ei jõuaks, heal juhul ostetaks tanke ja lennukeid, mis varsti läbi roostetavad....
uudi1. märts 2016, 21:25
mmis tanke, l6unameresaari ja superjahte ostetakse, sa ei näe udujutti ka sellest
1. märts 2016, 23:58
jah, ostetakse kõike, kuid eesti rahvalt kooritakse kõik.
kiiker1. märts 2016, 21:17
Seekord on sellest kirjaneitsist geoloog saanud. Tubli tüdruk, ilma tema juhenditeta ei oska valitsus midagi teha .
2. märts 2016, 00:00
igas pulmas pruut ja matustel kadunuke.
mall1. märts 2016, 21:11
See artikkel on nii võhiklik, et valus hakkab.
Püha püss1. märts 2016, 21:09
Katrin Lust kuningas, Katrin Lust mõisavalitseja. Kas on midagi mida tea ja millest ei oska kirjutada`???