Nokia rehvFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
26. veebruar 2016, 18:07

PETTUS: Nokia rehvitehas saatis testidele spetsiaalselt valmistatud rehvid (38)

Nokian Renkaat OY rehvitehas Soomes on börsiettevõte ja üks maailma tuntumaid ning usaldusväärsemaid talverehvide valmistajaid. Kuigi ettevõte teenis aastaid suurt kasumit, on nüüd rehvitehas sattunud sarnasesse skandaali nagu autotootja Volkswagen.

Nimelt saatis tehas testimiseks spetsiaalselt valmistatud rehve, mis erinesid müügil olevatest rehvidest oluliselt oma omaduste poolest, kirjutab Soome ajakiri Tekniikka&Talous.

Ehk siis testiti superrehvi, kuid tarbija sai sama nimelist toodet osta hoopis teistsuguste omadustega. Sellega saavutas Nokia maailmas hulgaliselt erinevaid rehvi testivõite ning sai endale olulise konkurentsieelise teiste tootjate ja markide ees. Muidugi teenis see firmale ka suure kasumi.

Täna on selgunud ka see, et maailma üks kasumlikumaid rehvitootjaid Nokian Renkaat OY juhatus oli pettusest teadlik ning otseselt pettusega seotud. Nimelt kirjutati juhtkonnale aktsia optsioone kui rehvid saavutasid testides kõrgeid kohti. Nokian Renkaat OY on maksnud sadu miljoneid eurosid dividende ja ainuüksi 2015. aastal tõusis selle firma aktsia kurss umbes 60 protsenti.

Nokian Renkaat OY aktsia väärtus on neljateistkümne aastaga kümnekordistunud, nüüd aga ootavad firmat ees suured probleemid võltsitud tulemuste pärast. Siiani on rehvitehas end reklaaminud just Premium brändina ning läbi testitulemuste võitude.

Enne, kui 1980ndatel hakkas Nokia valmistama mobiiltelefone, valmistas firma algselt kummisaapaid ja hiljem talverehve.