Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. veebruar 2016, 12:40

Kuidas tuhmid juuksed taas särama saada? (1)

Juuksed ei taha kasvada ja on kuidagi tuhmid. Millega saaksin nende kasvu ergutada?

Vastab Triinu Entsik-Grünberg, Südameapteegi peaproviisor:

"Juuksed on eelkõige seotud meie organismi üldise seisukorra, eluviiside ja toitumisharjumustega. Samas võivad ka õigete toitumisharjumuste korral meie juuksed saada rikutud ja näida elutud.

Õige ravi elututele juustele on nii seespidine ravi juuste vitamiinidega kui ka välispidine ravi juuste seerumitega, maskidega, šampoonidega ja palsamitega.

Seespidine ravi

Olulisemad toimeained juuste vitamiinide puhul on:

- Keratiin - stressi või pikemaajalise üleväsimuse tulemusel pidurdub organismis keratiini tootmine, mille tõttu muutuvad hapraks nii küüned kui juuksed. Apteegis müüdavad keratiini sisaldavad kapslid mõjuvad hästi nii juustele, küüntele, nahale kui ka liigestele. Keratiin tugevdab juukseid, vähendades nende katkemist pesemisel ja kammimisel, andes juustele elujõudu ning läiget.

- Biotiin on oluline aine tervete juuste ja naha tagamiseks ning halliksminemise ja kiilaspäisuse ärahoidmiseks

- B-vitamiinid - naha, küünte ja juuste arenguks ning nägemise tugevdamiseks on olulisim vitamiin B2. Koos vitamiinide B1, B3, B6 ning fool- ja askorbiinhappega võiks teda lisakomponendina kasutada akne, diabeedi, artriidi, alkoholismi, kasvupeetuse, juuste väljalangemise ja kanapimeduse korral.

- Tsink lisab juustele niiskust ja võitleb juuste väljalangemise vastu

- Seleen on tugev antioksüdant, mis soodustab juuste kasvu ja annab neile vajaliku tugevuse.

- Vitamiin A  soodustab juuste kasvu, annab neile läike ja vähendab kõõma teket

Välispidine ravi

Juuste kasvu kiirendamiseks, väljalangemise vastu ja juustele sära andmiseks on apteegis müügil erineva koostisega šampoone, palsameid, juuste- ning peanaha hooldusvedelikke.

Enimtuntud neist on kofeiini sisaldav šampoon, palsam ja juuksevedelik. Kofeiin soodustab juuksekasvu, stimuleerib nõrke juuksejuuri ja aeglustab juuste väljalangemist. Kofeiini sisaldavad juuksetooteid on nii naistele kui meestele vastavalt probleemi olemusele.

Juuste väljalangemise puhul ja kasvu soodustamiseks soovitame teha näiteks kuur Platsenta ekstrakti ampullidega. Pakendis on 12 ampulli. Ampull kantakse pesujärgselt niisketesse juustesse ja peanahale, välja ei loputata. Parema tulemuse saamiseks tuleks esialgu kasutamisintensiivus olla 1 ampull iga 2 päeva tagant, edaspidi 1 ampull nädalas.

Takjaõli ja takjaõli ravimtaimedega. Õlimaske soovitatakse kasutada peanaha ja juuste hooldamiseks. Kehatemperatuurini soojendatud õli kantaks peanahale ja juustele, kaetakse kilemütsiga ning käterätikuga kinni ja hoitakse peas 30-40 minutit. Takjaõli mask tugevdab juuksejuuri, parandab juuste kasvu ja aitab vältida juuste väljalangemist

Looduslikud vahendid juustele sära ja elujõu andmiseks on ka näiteks riitsinusõli-munakollase ja meemask, samuti on hea juustele avokaado-oliivõli mask."