Foto: Presidendi kanstelei / Annika Haas
Mitmesugust
18. veebruar 2016, 06:00

Valmistudes Ieva Ilvese esimeseks balliks

Presidendi vastuvõtt on olnud kõik need kaks taasiseseisvumisaja järgset aastakümmet kriitika turmtules – mõttetu glamuuritsemine, võõrandunud eliidi pidu, kus tegelikult ei tunnustata väärt inimesi. Ent kõigest hoolimata on see aasta tippsündmus: keda kutsuti, kes kellega kohale tuli – ja mis siin salata, kõige kõmulisem – mis neil kõigil seljas oli? 

Tänavu on presidendi vastuvõtt erilise tähelepanu all, sest enne balli on toimunud ootamatult perenaisevahetus. Võib ju mõelda, et riigis, kus pooled abielud lahutatakse, pole oma kooselu lõpetav riigipea mingi haruldus. Kuid mitte kunagi varem pole ametis olev riigipea uuesti peret heitnud. Märkimisväärne on seegi, et vähem kui aasta sisse mahtus lahutus, uue armastuse leidmine, Eestile tutvustamine, kihlus ja küllaltki avalik pulm. Seetõttu on osa konservatiivsemaid poliitikategelasi öelnud, et jäävad tänavustelt pidustustelt protesti märgiks kõrvale. 

24. veebruari õhtul aset leidev pidulik vastuvõtt on Eesti ühiskonnaelu kõige tähtsam pidustus, kuhu on kutsutud kõige väljapaistvamad tegelased. Vastsele esileedile on see omamoodi avaliku elu tegelaseks saamise valuvorm, kus seni varju hoidnud naine astub rambivalgusesse oma abikaasa kõrvale ning kätleb enam kui 700 elitaarsele üritusele kutse saanud kätepaari. Just tema on kõigi pilkude risttules. Kuigi esimene abikaasa ei räägi üritusel sõnagi – see on reserveeritud riigipeale –, on tema välimus muutunud märgiks omaette. 

Loe edasi värskest ajakirjast Naised!