Politseinikud Kölni rongijaama ees.Foto: AFP / Scanpix
Blogid
8. jaanuar 2016, 20:21

Ave Ameerikas: erinevate kultuuride lõimumine käis Kölnis nihukese vardiga, et kohalikel näitsikutel vuplid ribadeks (84)

Olen harjunud, et minu loogilisest ja kainest mõistusest juhinduvat ning ajaloolistele seostele tuginevat mõtteviisi peavad paljud väga vanamoeliseks. Konservatiiv! Vandenõu teoreetik! Nats! Sallimatu! Heal lapsel mitu nime.

Kölnis, Zürichis ja Salzburgis uusaastaööl toimununud sündmuste kontekstis tahaksin nüüd küsida kõigi progressiivsete, liberaalsete ja muidu väga rebelite käest, et miks te vaikite? Kas kiidate massirünnaku heaks? Olete ehk sunnitud mõningaid oma seisukohtasid ümber hindama? Eks muidugi ole oma vigu piinlik tunnistada. Palju lihtsam on vaikselt nurgas häbeneda.

Aga noh, eks aastavahetusel peabki ju ikka actionit saama. Erinevate kultuuride lõimumine käis nihukese vardiga, et kohalikel näitsikutel vuplid ribadeks. Eesti naistel peaks hea meel olema, kui sellised IT-spetsialistid suuremal hulgal Maarjamaale saabuvad. Kogu aeg ju kurdetakse, kui jobud Eesti mehed on. Varsti saabuvad keevaverelised seltskonnalõvid!

Paradoksaallselt langevad ohvriteks paljud progeressiivid, kes on avanud oma südame "sõjapõgenikele". See meenutab poolearulisi, kes poevad puuri tiigrit kallistama. Armastus ei võida kahjuks kõike. Piibel on küll ilus muinaslugu, aga see patsifistlik teise põse ette keeramine lõppeb vahel natukene nutuselt.

Kuna olen Ameerikas elanud kauem kui kodumaal, tunnen vahel vajadust jänkide kaitseks sõna võtta. Näiteks kui läheb üheülbaseks lõõpimiseks, et miks teil redneckidel neid püsse nii palju vaja on.

Siis tuletan meelde taas ajalugu. Näiteks seda, et relvakandmisõiguse poolt on olnud Ameerika Ühendriikide esiisad George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Abraham Lincoln ja muidu mõistlikud mehed nagu Mahatma Gandhi ja Martin Luther King Jr. Relvakandmisõiguse vastu on olnud aga näiteks Adolf Hitler, Josef Stalin, Mao Zedong ja Kim Jong Il (il).

Ütleb ju armastatud laulgi, et ühel seikleval priiuserüütlil olgu pistoda alati vööl. Selline tööriist nagu relv on vaba inimese tunnus. Orjadel on relvakandmine keelatud. Mis puutub seadusesse ja keelamistesse-käskimistesse, siis kui sind ei takista selline elementaarne käsk nagu "sina ei pea mitte tapma", siis ma ei mõista, kuidas praeguses USA seadusandluses üle 21000 erineva relva pargagrahvi midagi muudaks ning miks neid oleks vaja juurde treida.

Aga ma mõistan, see on taas sihuke jube vanamoodne arusaam. Palju popim on pedepromo ja pehmoväärtused, näiteks hipsteritel habemetesse lillede toppimine või sootuks munad maha võtta ja neid kõrvarõngastena kanda.

Kas sel trendil mingit seost on oma pere ja maa kaistevõimetuks tegemisel, jätan sinu otsustada, hea lugeja!

Head uut aastat!