Roman BaskinFoto: Daisy Lappard
Mitmesugust
13. september 2018, 23:06

Taasavaldame aastal 2015. Naistelehes ilmunud loo Roman Baskiniga. Andekas näitleja ja lavastaja suri neljapäeval pikaajalise haiguse järel. Naisteleht avaldab lähedastele sügavat kaastunnet.

Roman Baskin: soovin, et inimestes oleks rohkem julgust küsida

See aasta on olnud teistsugune, täis kaotusi, mõtiskleb Eesti teatri üks suurkujusid Roman Baskin (60), Jah, sekka mõni võitki. "Ma olen tegelikult vist juba nii vana, et ega ma mingeid plusse ja miinuseid oma elus aastate kaupa vea," ütleb Roman mõtlikult talvepühade ja oma sünnipäeva eel. Üks on aga kindel – uuele aastale on pandud suured lootused. 

Ka meie kohtumise meeleolu on vägisi veidi pühalik, täis sumedat küünlavalgust, kuigi akna taga kallab jäist vihma. Roman on väsinud, sest tõttab otse proovist, kuid positiivselt meelestatud. Uued algused on olnud ennekõike lavastaja, režissööri ja näitleja elus tööga seotud. Perekond Maimikute filmis “Minu näoga onu” on tal mängida üks peaosadest. Algamas on ka Romani enda filmi "Meeste tants" võtted. Mehe projektiteater Kell Kümme on toonud välja uusi lavastusi. Draamateatris etendub veebruari alguses Romani lavastus "Finaal", mis lahkab keerulisi peresuhteid. Üks kandvamaid osi seal on Ita Everil, Eesti teatri grand old lady’l, aga Romani jaoks eeskätt armastatud emal, tema elu ühel tähtsamal naisel.

"Loomulikult on olnud ka lõppe. Lahkus minu isa," lausub mees mõtlikult. "Surm on elu loomulik osa ja mul jääb vaid olla tänulik, et kõik teised on alles. Samas ei proovi ma kuidagi teha nägu, et isa kaotus pole mind muutnud." Romani sõnul muudab see last alati, sest oma vanematele jääd sa alati lasteks ja just nemad on need, kes annavad tõuke sinu tulevases elukäigus. "Olgu nad siis millised tahes. Vanemate tunnustus ja toetus on see, mis teeb meist need inimesed, kes me oleme."