Foto: Teet Malsroos
Blogid
26. november 2015, 19:29

Sipsik ujub rentslis ehk lugu sellest, mis võib olla Keskerakonna juhi valimiste taga (56)

Kas mäletate Sipsiku lastejuttu? Seal oli selline vahejuhtum, kus Sipsik (kaltsunukk) sai märjaks ja hiljem pandi ta nööri peale kuivama ja kõik sai jälle korda. Kujutan nüüd ette, kuidas esmaspäeval hakatakse nööri peal kuivatama Keskerakonna kaotajaid.

Mulle tundub, et Keskerakonna uue juhi valimised on avanud poliitilised lavatagused. Nii palju igasugust jama Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni suunas pole ammu kuulda olnud. Tegelikult pole ju enam vahet, kumb neist saab ihaldatud erakonna juhiks pühapäeval, sest Keskerakond ise on juba lõhki rebenemas. Nüüd tekib ainult küsimus, kellel võib sellest olukorrast kasu olla?

Kindlasti ei võida sellest olukorrast Keskerakond ega kumbki esimehe kandidaat. Ühest küljest on ju selge, et Keskerakonnal on Edgar Savisaare näol esimees olemas - on ju teada, et tal on täielik erakonnaliikmete ja valijate suur toetus. Tegin Savisaarega hiljuti intervjuu, milles ta mainis, et iga neljas tallinlane on tema valija. Savisaar ei valeta. Kontrollisin järgi, et 218 000 Tallinna valijast 2013. aastal hääletas tema poolt umbes 40 000 inimest. Samas on ka selge, et Savisaar oma häälte saagiga veab valimiste järel kompensatsiooni mandaadiga riigikokku paar- kolm saadikut.

Kadri Simsonil sellist häälte enamust ette näidata aga pole. Seetõttu ongi huvitav lugeda statistikat, kus selgub, et teiste erakondade toetajad soovivad näha Keskerakonna esimehena just Simsonit. Sellist tulemust nähes tekib tahest tahtmata küsimus, kas koalitsiooni parteid on lubanud Simsonile võidu või ka kaotuse puhul mingit diili?

Kahtlemata on täna sotsid ja IRL kehvas olukorras. Ja mis võiks ollagi loomulikum, kui kaks valimisi võitnud parteid, Reformierakond ja Keskerakond, moodustaksid koos valitsust. Ehk minu küsimus on see, kas Kadri Simsoni võitu kardetakse kõige rohkem just Sotside ja IRL ridades.

Mäletame ju, et alles hiljuti (Ansipi valituses 2007. aastal) oli Edgar Savisaar majandusminister ehk Reformierakonna ja Keskerakonna koostöö on olnud varasemalt võimalik. Nüüd ongi pigem küsimus selles, kas Simsonit upitatakse erakonna juhi kohale, et teha koostööd või kasutatakse seda mängu ära, et näidata kätte koht IRL-ile ja Sotsidele või lasta hoopiski kogu Keskerakond põhja.

Mulle tundub, et kogu selle asja taga on tegelikult palju selgeks rääkimata detaile või vähemalt avalikkuse eest varjatud nüansse.

On ju ennegi juhtunud seda, et Keskerakonnast lahkub ustavaid parlamendisaadikuid. Eriti hämmastav oli seda fakti arvestades vaadata eile ETV kanalilt saadet "Foorum", kus Reformierakonda esindas endine Keskerakonnast üle jooksnud Deniss Boroditš. Muidu ei kuule temast eriti kippu ega kõppugi, aga eile ta lausa esindas Reformierakonda. Mis ajast tema nüüd rindele saadetakse?


Samal ajal on Reformierakonna juhid aga Savisaare osas täiesti vait.

Savisaar ütles hiljaaegu välja, et Simsoni kampaaniat juhib selline mees nagu Ott Lumi. Kes ta on?

Ott Lumi on olnud tihedalt seotud Res Publica erakonnaga. Ta oli peaminister Partsi nõunik, Res Publica ja IRL peasekretär ja samuti oli ta valitud mingi aeg isegi Riigikogusse. Huvitav valik Simsoni poolt? Palgata kampaaniat tegema mees, kes on nii tihedalt seotud IRL erakonnaga.

Arvatavasti on siin kuskil mängus kavalamad võtted. Mina lihtsalt ei usu, et kaks Keskerakonda vedavat vankrit on nõus selle pauguga lõhki laskma ja selle nimel ühisest, peaaegu perekondlikust, tandemist loobuma. Midagi peab olema seal taga...

Spekuleerida on raske, aga pärast valimisi tulevad need kokkulepped nagunii välja. Täna tunduvad asjad minevat Simsoni kasuks - Toobali skandaal, Savisaare korruptsiooni jamad jne. Seetõttu tundubki, et kui Keskerakonna esimeest saaksid valida mitte selle partei liikmed, vaid teised erakonnad, siis oleks Simson kindel võitja. Kuid kahjuks või õnneks otsustavad seekord siiski tulemuse Keskerakonna liikmed.