Poola uuel välisministril Witold Waszczykowskil on pagulaste suhtes karm ja värske vaade. Foto: AFP / Scanpix
Maailm
17. november 2015, 14:07

Poola välisministri ettepanek: Euroopasse saabunud süürlastest moodustada sõjavägi ja saata see kodumaale võitlema (82)

Poola uuel välisministril Witold Waszczykowskil on idee koguda Euroopasse pagenud süürlased kokku, formeerida neist sõjavägi ja saata Süüriasse vabaduse eest võitlema.

Poola ei ole nõus saatma sõdureid Lähis-Ida sõjakoldesse. Esmaspäevast välisministri ametis olev Witold Waszczykowski sõnas, et pigem saata Ees-Aasiasse sõdima süürlasi, kui et Poola vägesid, kui neid vajatakse kodus oma piiride kaitsel, vahendas The Telegraph. 

"Kui sajad tuhanded noored süürlased tulevad Euroopasse, siis võime me luua sõjaväe," rääkis Poola välisminister intervjuus Poola riiklikule telekanalile TVP. "Kas te kujutate ette olukorda, et me saadame sõjaväe Süüriasse võitlema, kui sajad tuhanded süürlased istuvad Berliinis Unter den Lindenil ja joovad kohvi ning jälgivad, kuidas meie nende turvalisuse eest võitleme?"

Poola minister jätkas: "Nad võivad minna võitlema ja oma maa vabastada meie abiga."

Minister sõnas, et Poolal on oma sõjaväge vaja idapiiri valvamiseks Ukrainaga, kui seal sõda puhkeb, ning see kujutab endast ohtu riiklikule julgeolekule. Poliitik kritiseeris lisaks, et "noored mehed kargavad oma kummipaatidest välja iPadid käes ning selle asemel, et küsida juua või süüa, küsivad nad, kus nad saaksid oma mobiiltelefone laadida".

Reedese Pariisi terrorirünnaku taustal sõnas Waszczykowski, et julgeolekuohu tõttu kontrollib Poola nüüd hoolikalt kõiki varjupaigataotlejaid ning "iga vari nende CV-s" lõpeb nõudmisega nad maalt välja saata.