Foto: Reuters / Scanpix
Blogid
14. november 2015, 15:34

Pariisi sündmuste taustal peaks Eesti koheselt taastama piirikontrolli (79)

Kui te hakkate seda lugu lugema, siis teadke, et enne kui alustasin sissekande kirjutamist uurisin, kas mõni autoriteetne Eesti moslem on võtnud Pariisi terrorirünnakute osas sõna. Interneti otsing ei andnud tulemust ja seetõttu küsisin selle kohta ühelt moslemist tuttavalt, kes näitas mulle Eesti moslemite kogukonna kinnist foorumit internetis.

Selles foorumis ei ole terrorirünnakute kohta täna hommikul eriti midagi. Kui meedia teeb hetkel erisaateid ja sotsiaalmeedia kihab emotsioonidest, siis Eesti moslemite lehel emotsioone üleval ei ole. Arutatakse hoopis, kuidas teha kahele vennale ja õele annetusi ning et Tartus on leitud sobilik ruum, kus moselmid saavad tulevikus koguneda.

Täna ei jäta Eestis Pariisi terrorirünnakud vist mitte ühtegi inimest ükskõikseks. Kuigi Pariis asub meist paari tuhande kilomeetri kaugusel, kubiseb sotsiaalmeedia inimeste reaktsioonidest nii nagu oleks rünnak toimunud meie naaberriigis ja reaalne oht on täna ka meil.

Kui 2005. aastal olin Londonis ja kajastasin sealset terrorirünnakut, siis oli eestlase reaktsioon palju rahulikum. Loomulikult säilib kaastunne ja šokk toimuvast, kuid tänases pagulaskriisi valguses on eestaste tunded hoopis teised. Mind puudutasid Londonis toimunud kolm plahvatust metroos vägagi isiklikult, kuna plahvatus toimus peatuse kaugusel elukohast ja sõitsin iga päev sel liinil. Pariisi sündmused on võpatanud iga elanikku ka Põlvamaa metsade vahel. Nii lähedal tundub see oht täna meile.

Pariisis toimunu on kohutav ja tõepoolest tekib inimlik hirm, et pagulased võrduvad ründajatega. Me ei tea, kes nad on ja kust nad tulevad. Kordan veelkord - see on inimlik tunne.

Juba on inimesed jagunenud kahte leeri. On need, kes räägivad Eesti pagulastest terrorirünnakute taustal ning need, kes ütlevad et võrrelda pagulasi ja terroriste on rumal.

Kui mõni eestlane on käitunud halvasti USA armee mustanahalise sõduri suhtes või Gruusia üliõpilase suunas öelnud midagi kõlvatut, siis teatab president Ilves ja peaminister Rõivas kui häbi neil on kogu Eesti rahva pärast. Iga valesti käitunud eestlane on järsku kogu rahvas. Vahepeal räägitakse sellest nii, et tunnen ka ise reaalset süüd endal kui mõni värviline Transferwise töötaja jääb meie tänaval rassistliku rünnaku alla. Ühe inimese käitumises süüdistatakse järksu kõiki. Minu meelest on see ebaõiglane.

Ja kui nüüd jätkub inimeses julgust tunda inimikku hirmu inimese ees, kes on pärit riigist kus tegutseb ISIS, siis on see järsku samuti vale, rumal ja ignorantne.

Isegi Eesti Inimõigustekeskus ütleb, et me ei tohi hoida Harku kinnipidamiskeskuses meile tundmatuid varjupaiga taotlejaid. Näiteks on selgunud, et üks Eesti inimõiguslaste kaitsealusest (kes pidi olema väidetavalt pärit põhja Süüriast) oli siia saabunud hoopiski Armeeniast. Kui sellist asja ei teata, siis tekib ju paratamatult hirm, kas me üldse teame, kes need inimesed on, kes Euroopa Liitu sisenevad.

Nägin Ungaris ise pealt, kuidas mass inimesi voorib riiki ja sisuliselt nende üle mingit kontrolli pole. Teine, mis mulle kohe meenub on Eesti ajakirjaniku kohtumine Ungari-Serbia piiril terroriorganistastiooni kuuluva Al-Nusra võitlejaga. Nende kohtumisest ilmus ka foto ja lugu. Võib olla on tegu tõepoolest desertööriga, kuid kus ta praegu resideerub?

Kui inimene tunneb reaalset hirmu moslemi ees, kuna terroristid karjuvad rünnakute ajal "Allah Akbar", siis minu meelest on see seos inimlik. Isegi kui see nii pole, on see normaalne reaktsioon ja seda ei saa ette heita. Ka londonlased kartsid veel kuude kaupa teist nahavärvi inimesi metroodes ja sellest kirjutati praktilislet iga päev, kuidas sellest hirmust vabaneda. Keegi ei heitnud seda ette, et inimesed niimooodi end tunnevad.

Kui elasin Londonis, siis pandi mind pidevalt kõikide idaeurooplastega ühte patta. Idaeurooplased on brittide meelest litsid, pätid, vargad, vaesed jne. See oli tõde, millele ma pidin pidevalt näkku vaatama.

Mitte midagi ei ole teha, et moslemid on pandud halba olukorda ja terroristide pärast on langenud neile ebameeldiv tähelepanu. Minu meelest on palju alatumad need, kes targutavad interentis, et taoliste tunnetaga inimesed on harimatud ja rumalad.

Tunnen Pariisi sündmustele siiralt kaasa ja loodan, et meie riik õpib nendest rünnakutest. Et me oleme valmis mitte ainult terrorirünnakuteks, vaid et meil oleks süsteem, mis aitaks neid inimesi tuvastada. Miks ei ole meil sisse seatud näiteks piirikontrolli?

Tänasel päeval peame me ju normaalseks, et inimese isik tuvastatakse ja tehakse turvakontroll kui ta siseneb lennukisse. Ka siis kui eestlane sõidab Saaremaale. Samamoodi tuvastatakse isik, kui ta sõidab praamiga Soome. Peame ju kõik piletit ostes näitama check in punktis isikut tõeandavat dokumenti.

Seetõttu ma leain, et on täiesti okei, kui kohe homsest hakatakse kontrollima Eestisse sisenevaid ja väljuvaid inimesi ka maapiiripunktides. Tuvastame isikud, kes liiguvad siia ja siit välja.

Kõige tähtsam praeguste sündmuste keerises on see, et meie riik suudaks tuvastada inimesed, kes siia tulevad ja teaks nende täpset asukohta kogu aeg.