Tiina TauraiteFoto: Daisy Lappard
Inimesed
12. november 2015, 07:00

Tiina Tauraite: tee oma elu keeruliseks ja sinus tärkab loovus

Elu teatri ja põllupidamise vahel jagav Tiina Tauraite oskab tõsiselt hästi pipardada. Tema käe all kogub särtsu üle 50 sordi tšillipipraid, mida ta lõpuks pudelisse pistab, et ka teised saaksid end nende teravusega turgutada.

Sel sügisel on Tiina elus mitmeski mõttes tähtis periood. Nüüd on kooliealised tema ja Erki Lauri mõlemad pojad – Laurits (11) ja Luiga (7) – ning see muutis veidi elukorraldust. "Natuke läks elu isegi lihtsamaks," rõõmustab ema. "Mõlemad lähevad hommikul ühte kohta. Nad lähevad ise koolibussi peale ja tulevad ise koju. Minul langeb ära lapsele taksojuhiks olemise töö."

Tööd on aga Tiinal küll ja veel. Möödunud aastal tuli Tiina turule pipraviinaga. Ka sel aastal villib ta tšillisid pudelisse. Tiina usub, et see aasta näitab, kas toode on hästi vastu võetud ja on sel veel tulevikku või mitte.

Ekspertide silmis on töövõit igal juhul saavutatud, sest äsja sai Tiina Tauraite Pipar & Viin Eesti toidu- ja joogikultuuri arendajate tunnustusena pääsukesemärgi. Tunnustatud Eesti maitse päritolu- ja kvaliteedimärk antakse tootele, mille põhitooraine on sada protsenti eestimaise päritoluga ja mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise. 

Sul on nii erinevad elualad, milles tegutsed – näitlemine ja põllumajandus. Kus on siin see suhkrutükk, mis teeb pipratera magusaks? 

Iga tööga on nii, et seal on omad mured ja rõõmud. Näitlejaamet võib olla kohati stressirohke ja ka põllumajanduses on selliseid külgi, mis panevad pead murdma.

Suhkrutükk seisneb ilmselt selles, et kui mu näitlejatöö on selline, et tulemus on kuskil seal... Keegi ei tea, kus see tulemus on. On küll teinekord need päris hetked, kus tean, et praegu sündis päriselt laval midagi. Aga seda ei saa käega katsuda. Plät-plät-plät sinna lõppu (plaksutab) ja nii see kaobki.

Võib-olla tšillikasvatamise töö suhkrutükk on, et see on käega katsutav ja reaalne ja materiaalne. Päris asi. Ise kasvatasin, ise sain mekkida... See on päris. Need tööd tasakaalustavad teineteist täielikult.

Kas elu on olnud sinu vastu helde ja magus või pigem piprane ja kibe? 

Kindlasti näitab see sügis, milline elu mu vastu on. Üks aasta toote seisukohalt pole mingi eluiga. Aeg näitab, mis tulevik toob. Aga see, mis seljataga... On olnud erinevaid aegu.

Olen saanud aru, et ei tohi karta nõu küsida. Ükskõik mis küsimus mis tahes valdkonnast sul on – alati tuleb küsida endast targematelt. Spetsialistidelt. Isegi kui selle eest peab raha välja andma. See tasub ennast ära.

Õppetunnid tulevad. Loll pole mitte see, kes eksib, aga see, kes enda ja teiste tehtud vigadest ei õpi. Eestlane arvab tihti, et peab ise kõiges tark olema.

Vahel on mul käed rüpes – ei oska lapsi või tšillit kasvatada. Samas on nii palju inimesi, kes oskavad nõu anda. Elu heldus on kohati just sellega seotud. Kui ei tea, siis küsi nõu, ja elu kohtleb sind paremini. Kui aga nina püsti ja hambad ristis üritad ise kõigega hakkama saada, siis ongi raske. Tuleb olla avatud ja tunnistada, kui sa midagi ei oska.

Loe edasi värskest ajakirjast Naised!