VARIOUS MODEL RELEASED Rear View Of Mother Hugging Children On Winter BeachFoto: Juice/REX
Kultuur
3. november 2015, 12:28

Kui elatis jääb maksmata

Väga paljud üksikemad, aga mõned -isadki on hädas elatisraha kättesaamisega lapse teiselt vanemalt. Kuidas käituda, kui üks lapsevanem oma kohustused täitmata on jätnud, selgitab Naiste Tugi- ja Teabekeskuse projektijuht Sirje Otstavel.

Umbes viiendik Eesti lapsi elab üksikvanemaga, 92% puhul kasvatavad last üksi just naised. See on meie kurb statistika, millele lisandub paraku tõsiasi, et paljud isad ei täida oma kohustust jagada lapse kasvatamise kulusid. Oma lapse õiguste eest seismine nõuab paraku keerukana näivat suhtlemist riigiametnike ja kohtuvõimuga. Millest alustada, on ehk lihtsaim selgitada näidete varal.

Olen abielus ja meil on abikaasaga laps(ed). Kavatseme abielu lahutada või lahus elama hakata.
Soovitame sõlmida lapsevanematel notariaalselt tõestatud kokkuleppe elatise maksmise kohta tulevikus. Juhul kui teine vanem tulevikus ei täida kokkulepitud ülalpidamiskohustust lapse suhtes, on notariaalselt tõestatud kokkulepe täitedokument, millega saab pöörduda kohtu¬täituri poole, ilma et oleks vaja eelnevalt kohtusse minna.

Elan lapse teise vanemaga küll koos, kuid lapse ülalpidamises ta ei osale.
Sel juhul on samuti võimalus elatise väljamõistmiseks pöörduda kohtu poole. Lihtsaim viis selleks on maksekäsu kiirmenetluse avalduse esitamine E-toimiku kaudu. Avalduse saab esitada juhul, kui elatise suurus, mida nõutakse, ei ületa 200 eurot kuus. Maksekäsu kiirmenetluse avalduse saab täita E-toimiku portaalis aadressil www.e-toimik.ee.
Hea teada: Maksekäsu kiirmenetlus on lihtsustatud kirjalik menetlus, mis võimaldab kohtuistungita ja väiksemate kuludega võlga välja mõista. Kiirmenetluse avalduse läbivaatamise eest riigilõivu tasuma ei pea.

Elan lapse teisest vanemast lahus. Elatise kohta on küll olemas kokkulepe, kuid teine vanem lapse ülalpidamiskohustust ei täida.
Soovitame esimese sammuna pöörduda kohtu poole maksekäsu kiirmenetluse avaldusega. Avalduse saab esitada juhul, kui elatise suurus, mida nõutakse, ei ületa 200 eurot kuus.
Hea teada: Maksekäsu kiirmenetlusega ei saa nõuda elatist tagasiulatuvalt. Seda on võimalik teha ainult kohtuhagiga.

Kasvatan üksi last ja tema isa andmed ei ole kantud lapse sünnitunnistusele, isadus on tuvastamata. Soovin taotleda lapse isalt lapse jaoks elatist.
Soovitame esitada kohtule avalduse isaduse tuvastamiseks ja elatise väljamõistmiseks.

Kasvatan üksi last ja teine vanem ei ole maksnud kokkulepitud elatist juba pikema aja vältel.
Sel juhul on kaks võimalust. 1. Soovitame pöörduda kohtu poole maksekäsu kiirmenetluse avaldusega. Avalduse saab esitada juhul, kui elatise suurus, mida nõutakse, ei ületa 200 eurot kuus. 2. Kui soovitakse taotleda elatist tagasiulatuvalt ühe aasta eest, tuleb pöörduda hagi¬avaldusega kohtu poole ja esitada see lapse nimel lapse elukoha järgsesse maakohtusse.

Soovin pöörduda elatise väljamõistmiseks hagiavaldusega kohtu poole. Vajan abi hagiavalduse koostamiseks, kuid mul ei ole raha, et juristile maksta.
Elatishagi koostamiseks, kohtus esindamiseks või muuks õigusalaseks nõustamiseks saab taotleda riigi õigusabi.
Hea teada: Riigi õigusabi tähendab, et õigusteenuse eest maksab esialgu riik. See ei tähenda tingimata täiesti tasuta teenust. Näiteks võidakse teile õigusabi määramisel panna kohustus tasuda osaliselt ise või maksta õigusabikulud osaliselt või täielikult tagasi pärast kohtuvaidluse lõppu.

Kohus on teiselt vanemalt mõistnud välja elatise lapse ülalpidamiseks, kuid ta ei maksa ikkagi.
Sel juhul soovitame koheselt pöörduda kohtutäituri poole täitemenetluse alustamiseks. Kohtutäiturite kontaktandmed on kättesaadavad Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kodulehel http://www.kpkoda.ee/content/avaliku-poole-lingid/kontaktinfo-0.

Kohus on teiselt vanemalt mõistnud välja elatise lapse ülalpidamiseks, kuid ta ei ole elatist ikkagi maksnud. Olen pöördunud kohtutäituri poole, kuid ka see ei ole andnud mingit tulemust. Tean, et teine vanem sihilikult varjab oma sissetulekuid.
Kui teine vanem hoidub kuritahtlikult kõrvale elatise maksmisest, on teil võimalik esitada politseile avaldus kriminaalmenetluse alustamiseks karistusseadustiku § 169 alusel.

Olen kuulnud, et riik maksab last üksi kasvatavale vanemale elatisabi. Kuidas saaksin seda taotleda?
Elatisabi makstakse vanemale, kes taotleb kohtult elatise väljamõistmist maksekäsu kiirmenetluse või hagimenetlusega. Elatisabi makstakse 90 päeva eest ja selle saamiseks tuleb esitada avaldus sotsiaalkindlustusametile.
Hea teada: Kui kohus teiselt vanemalt elatist välja ei mõista, peab taotleja elatisabi riigile tagasi maksma.


Minu lapse isa väidab, et elatis tähendab vaid lapse sööki, et ta ei pea tasuma lapse eluasemekulude, lasteaia ega riiete eest. Millest tegelikult elatis koosneb?
Lapsevanematel on võrdne kohustus osaleda lapse ülalpidamiskulude katmisel. Elatis ongi selleks ja peaks katma poole lapse ülalpidamisega seonduvatest kuludest (eluasemekulud, sh elekter, küte jm, riided, jalanõud, toit, lasteaia kohatasu, huvialaringid, vaba aja kulutused, samuti näiteks erivajadustega seonduv: prillid, ravimid jmt).