Merle JäägerFoto: Aldo Luud
Mitmesugust
8. oktoober 2015, 12:58

Merca piiripealne elu vee ja elektrita

"Ükski tibla ega neeger siia oma jalga ei tõsta!" tervitab näitleja Merle Jääger ehk Merca külalisi oma Setumaa talu õuel käredahäälselt ja naerab. Tema julgeb selliseid nalju teha. Asub ju tareke riigipiirile päris lähedal ja hoovi väravadki on kujundatud nagu piiripostid.

Suures hoovis viitavad paljud asjad sellele, et siin majapidamises on ohtralt pooleliolevaid töid. Silma hakkavad värvipintslid ja rullid, ämber ja kastekann. Hoovi keskel ka üks ütlemata imelik asjapulk: WC-pump pika varre otsas ja kõrval vann liguneva pesuga. See on Merca moodne isetehtud pesumasin.

Vett ja elektrit majas ei ole, tuleb olla leidlik nagu Leiutajateküla Lotte. Muide, Lotte rakett, mis oli kasutuses etenduses "Kosmonaut Lotte", on nüüd saanud uue elu välipeldikuna. Merca naerab, et külalapsed käivad neil peldikus ekskursioonil. "Situ ennast kosmosesse!" kõlab käimla mercalikult mahlakas loosung.

Vett saab tallu tuua umbes kilomeetrikauguselt allikalt ja elekter tuleb ... autoakult.

Täpselt aasta tagasi sügisel soetatud talus hakkasid Merca ja tema elukaaslane Imre kohe töödega pihta. "See oli kõik võssa kasvanud. Tegime talgud. Ainult mootorsaega sai läbi. Too hekk ja võsa olid aknani väljas," seletavad värsked majaomanikud õhinal. "Kui rõõmutsed endale maja, ei lõpe töö mitte kunagi," kiidab Imre.

"Mehed vähendasid karmavõlga, tegid küla lätte puhtaks. See peab olema. Seal on püha vesi sees, mille papp on ka ää õnnistanud. Seitse allikat jookseb sinna," räägib Merca. Järgmiseks võetakse ette tsässoni (külakabel – toim.) kordategemine.

Neli aastat otsisid Merca ja Imre endale maale elamist.

See talu tuli Merca sõnul ise kätte. "Ta oleks justkui oodanud meid," ütleb Merca, kes leidis mahajäetud majakese võssakasvanult ja leidis kohe, et just selle koha ja majaga tahab ta end siduda. Teda ei häirinud, et hoone mõnest kohast kasvas seenekene välja ja hakid olid ahjulõõridesse omale korrusmaja ehitanud. Kõik sai koristatud ja Imre tuunis ka lae korralikuks, et see enam läbi ei tilguks. Majas on nüüd täiesti võimalik sees elada.

Kummaline on see, et majas ka kummitas. Kui Imre tuli esmakordselt majja koristama, kostus köögipoolelt põrandaluugini kõndivaid samme. Isegi Merca kuulis neid läbi telefoni, kui ta linnakodust telefoni teel Imrega kõneles.

Loe edasi värskest ajakirjast Naised!