Tõnis Erilaid.Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
22. august 2015, 08:00

Kuidas piirikaubandus Vene luurajad Eestisse lasi

Vene salaluure joodab piirikaubapunktides meie külaelanikke ja uurib neilt riigisaladusi. Käivad ka ise spekulantideks maskeerunult üle piiri. On teada, et mõni neist Tartussegi on jõudnud, kirjutab Päevaleht, tsiteerides poliitilise politsei aruannet piirikaubapunktides toimuvast.

1936. aasta suvel sai Tallinna poliitilise politsei komissaril Reinhold Tähel kümme aastat teenistust selles ametis täis ja Uudislehele antud intervjuus oli taas nondest piirikaubapunktidest juttu. «Neis punktides, mis asusid meie territooriumil ja polnud Venemaast traataiaga eraldatud, tehti omal ajal suuri ärisid. Venelastel oli puudus igasugustest tarbeainetest,
mida eestlased kohe ära kasutasid. Kaubapunktides oli saada piiritust, tallanahka, soola, suhkrut, tuletikke jms. Venelased vahetasid neid kaupu linade ja kuld- ning hõbe­asjade vastu. Loomulik, et lahtisi kohti piiril kasutasid ka salakuulajad ja teised tumedate kavatsustega isikud,» meenutab komissar Täht ja räägib loo piiriametnik Kusnetsovist, kelle venelased ühest sellisest piirikaubapunktist koos ühe piiripolitseinikuga – oli ka selline amet – röövisid.

1921. aastal avatud ja palju pahandust teinud piirikaubapunktid suleti lõplikult 1925. aastal ja Vene luurajate suurejooneline laiamine Eestis jõudis (peaaegu) lõpule.