Foto: Tairo Lutter
Blogid
19. august 2015, 07:00

Kuidas augustis iseseisvuse kaotasime ja võitsime

Kaks üliolulist päeva Eesti ajaloos on üsna lähestikku: ülemnõukogu otsus riiklikust iseseisvusest 20. augustil, mida homme taasiseseisvumispäevana tähistame, ja Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine 23. augustil, millega iseseisvusele kriips peale tõmmati.

1939. aastal oli sõjaoht ilmne. 19. augustil pealkirjastasid Eesti lehed: "Hitleril olevat midagi varuks, ta talitavat dramaatilise ootamatusega. Teadmatus Danzigi küsimuses kestab."

Ajalehed ei teadnud, et samal päeval oli Berliin käskinud Saksa saadikul Moskvas välisminister Molotovi juurde minna ja selgitada: "Saksa välisministri visiit Moskvasse on ainuke tee edu saavutamiseks, mida käskivalt nõuab poliitiline olukord."

Molotov kõhkles, saadik lahkus, kuid ootamatult kutsuti ta õhtul tagasi. Molotov pakkus, et Ribbentrop võib tulla, kui sõlmitava mittekallaletungilepinguga kaasneks spetsiaalne protokoll, ja ulatas saadikule Moskva ettepanekud Euroopa mõjusfäärideks jagamiseks.

Samal päeval avaldasid ajalehed riigivolikogu esimehe Jüri Uluotsa kõne: "Meie oleme otsustanud kindlalt vastu astuda igasugusele agressioonile, mis meid ähvardaks, olenemata sellest, kust see ka ei tuleks!"

Uhked sõnad, millele Stalini ja Hitleri käed kriipsu peale tõmbasid. 20. augusti otsust 1991. aastal ei suutnud keegi tühistada.