Kongo Demokraatli Vabariigi naised protesteerimas seksuaalvägivalla vastu.Foto: AFP / Scanpix
Mitmesugust
13. august 2015, 15:13

10 riiki, kus ükski naine elada ei tahaks (26)

Meil on ettekujutus, et 21. sajandi naine on enesekindel, edukas ning pakatab tervisest ja ilust. Maailmas on 3,3 miljardit naist, kes nii ei ela. Neid naisi diskrimineeritakse, vägistatakse ja isoleeritakse jätkuvalt. Siin on 10 riiki maailmas, kus naistega ebaausalt käitutakse.

1. India
Naised moodustavad 39 protsenti kõigist HIVi nakatanud täiskasvanutest. Umbes 70 protsenti naistest on perevägivalla ohvrid. Hinnanguliselt on 100 miljonit naist ja tüdrukut inimkaubanduse ohvrid ja 44,5 protsenti tüdrukutest pannakse mehele enne 18-aastaseks saamist.

2. Pakistan
Mõningatel hõimualadel vägistatakse naisi grupiviisiliselt, karistuseks mehe kuritegude eest. Aumõrvad on laialt levinud, milles eelmisel aastal hukkus 1000 naist ja tüdrukut. Naised on vägivalla ja väärkohtlemise ohvrid, sest riigil puudub seadus selle takistamiseks. 90 protsenti naistes kannatavad koduvägivalla all. Naised teenivad 82 protsenti vähem kui mehed.

3. Iraak
USA tungis Iraaki sisse, et riik vabastada Saddam Husseini võimu alt. Siiski on seal endiselt palju naiste väärkohtlemist ja kirjaoskus üks madalamaid maailmas.

4. Somaalia
Somaalia pealinnas, Muqdishos, on kodusõda pannud naised, kes traditsiooniliselt olid perepead, rünnaku alla. 95 protsenti tüdrukutest seisavad silmitsi suguelundite moonutamisega, enamasti vanuses 4-11 aastat. Vaid 7,5 protsenti parlamendi kohtadest on naiste käes ja vaid 9 protsenti naistest sünnitab tervishoiuasutustes.

5. Mali
Malis, mis on üks vaesemaid riike maailmas, põgenevad vähesed naised piinavast suguelundite moonutamisest. Paljud neist on sunnitud varakult abielluma ja iga kümnes naine sureb raseduse või sünnituse ajal.

6. Guatemala
Vaesunud alamklassi naised seisavad silmitsi koduvägivalla ja vägistamisega. Sahara taguse Aafrika järel on Guatemala kõrgeima HIVi ja AIDSi levikuga riik.

7. Sudaan
Kuigi Sudaani naised on teinud edusamme reformeeritud seadustega, on Darfuris ja Lääne-Sudaanis elavate naiste seisnud halvenenud. Röövimine, vägistamine ja sunniviisiline ümberasustamine on hävitanud enam kui miljoni naise elu alates 2003. aastast.

8. Kongo Demokraatlik Vabariik
Naised Kongos seisavad silmitsi karmi reaalsusega- Iga päev vägistatakse üle tuhande naise. Alatest 1996. aastast on teada rohkem kui 200 000 vägistamist. 57 protsendil rasedatest on aneemia. Naised ei saa allkirjastada juriidilisi dokumente ilma, et abikaasa loa annaks.

9. Afganistan
Afganistani seaduse kohaselt võib vägistamise ohvrit sundida abielluma oma vägistajaga. Rohkem kui pooled pruudid on alla 16- aastased. Suur enamus, kuni 85 protsenti naistest sünnitab ilma arstiabita. See on kõrgeima emasuremuskordajaga riik maailmas.

10. Tšaad
Naistel on Tšaadis väga vähe õigusi. Ettekavatsetud abielud on seal siiani levinud ja tüdrukud on tihti 11-12 aastased. Naised seisavad silmitsi ahistamise, füüsiliste rünnakute ja relvastatud rünnakutega opositsiooni liikmete, bandiitide ja julgeolekujõudude poolt.