Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
6. august 2015, 14:14

EESTI MEHED IMETAVATEST EMADEST: "kui laps käib juba koolis, siis võiks suuta piima leida piimapakist" (5)

Eile rääkisid Õhtulehes eestlannadest emad, et kuidas suhtuvad nemad imetamisse, kuidas suvalised inimesed tänaval, kohvikus ja mujal. Täna annab Õhtuleht võimaluse avaldada sel teemal arvamust ka Eesti meestel.

29-aastane Alvar ise isa pole, kuid leiab, et eks tegu on paratamatu asjaga.

"No mis seal ikka. Jääb vaid loota, et iga ema imetab piisavalt varjatult. Muud polegi. Et kui väga vaja imetada, siis saab ju alati ka riietega varjata. Et mulje ikka jääb ja on arusaadav, millega tegeldakse, aga no ei pea strippi kohe tegema," usub Alvar.

Nelja-aastane tissi otsas ei tundu mõistlik

Äsja isaks saanud 33-aastane Martin suhtub imetavatesse emadesse lugupidavalt ja arusaajana.

"Üldiselt on muudki teha, kui imetavaid emasid jõllitada, seega ei pööra neile tähelepanu ja tänavapildis (nt pargis) silmad neid ei otsi, et kui näeks, siis paneks kohe lina maha ja vaataks paakümmend minutit andunud. Loomulik tegevus ja midagi kummastavat pole, kui seda normaalselt tehakse. Normaalse all mõtlen, et sisuliselt samamoodi nagu iga inimene võiks söömise ajal lugupidavalt käituda: teed seda pargipingil, siis ei ole puru kahekümnemeetrises raadiuses laiali ning koosolekulaua taga niikuinii ei söö. Rongid-lennukid ja muud taolised on sama loogilised kohad, et pead sina sööma, peab ka laps sööma," selgitab Martin.

"Keerulisem on öelda, et kui palju ja kas üldse peaks naine toimuvat varjama. Esimene instinkt on öelda, et mingi rätt võiks ju olla, kuid kui just pervo pole, siis pole ju ka põhjust jõllitada. Ehk ainult tõesti rongis-lennukis, kus keegi võib kõrval või vastas istuda, sest üldiselt ju ka ei sööda lahtise suuga ja ei matsutata, et arvestatakse teiste tunnete või mugavuse-ebamugavusega," leiab mees, et see ei tohiks ühiskonna jaoks siiski nii suur probleem olla.

Hoopis teine suhtumine on tal aga sellesse, et kui kaua last imetada on normaalne.

"No kui laps käib juba koolis, siis võiks suuta piima leida piimapakist. Mingid jutud, et nelja-aastane on ikka tissi otsas, tundub kummaline ja lapse jaoks, pikas plaanis, mitte just vaimselt kõige mõistlikum," on ta veendunud.

Imetav ema ei mõju seksuaalselt

36-aastane Margo kasvatab koos kaasaga kodus kaht põnni.

"Ma ei vaadanud isegi oma naist seksuaalselt, kui ta meie poegi imetas. Miks peaks suvaline mees võõrast ja imetavat naist veel nii vaatama. Tal peaks olema suhteliselt ükskõik sellest," leiab ta.

"Kui ma jalutan suvel pargis või vanalinnas, siis ikka võtad lonksu vett või haarad mõne jäätise. No see on ju normaalne. Ega ma ka ei roni kellegi nina ette jäätise ja keelega tähelepanu otsima. Ma leian, et Eesti naised on piisavalt mõistlikud. Ei ole kohanud, et keegi lihtsalt rind rippu avalikult last imetada üritaks," võtab Margo teema kokku.