Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
5. august 2015, 16:35

IMETAVAD EESTLANNAD: "Kui tal oli nälg, siis ma teda ka imetasin. Olgu selleks siis buss, kohvik või maksuamet." (108)

Õhtuleht rääkis Eesti naistega, et kuidas nemad suhtuvad imetamisse. Kui vanalt oleks veel sobiv lapsele rinda anda ning kuidas on lood avalikus kohas imetamisega.

"Imetamine on sama loomulik, kui söömine või seksimine. Mulle meenub kohe mu esimene lennureis välismaal töötava mehe juurde," meenutab teist last ootav 30-aastane Sandra, kuidas ta 3kuuse imikuga lennukis sai ootamatult abi tema kõrval istunud võõralt noormehelt.

"Esimene laps ja esimene reis. Põdesin ette hullult ja loomulikult sattus mu kõrvale istuma täisa kobeda välimusega noormees. Aga mis sa teed, kui su vääksul kõht tühi," sai naine esimesest kohmetusest kohe üle.

Kõik lahenes aga veelgi apremini, sest Sandra kõrval istunud mees oli valmis kõiges värsket emmet isegi abistama.

"Uuris, et kas mul on äkki rohkem ruumi vaja, et last toita. Või soovin ma vett, et tema õde olla imetades alati janune olnud. Lõpuks pakkus isegi, et võin tema istmel mähkmeid vahetada," tänab Sandra õnne, et esimest reisi saatis selline abivalmis mees.

"Pärast seda pole ma kordagi mõlenudki, et lapse toitmine peaks kuidagi seksuaalne või teiste jaoks häiriv olla," plaanib Sandra ja peagi sündivat beebit kindlasti rinnaga toita.

Esimese lapsega sai ta seda hoolivust oma beebi vastu näidata suisa kaks aastat ja kaks kuud, misjärel laps ise rinnast ootamatult keeldus.

Nagu mustlane või hooliv ema?!

33-aastane Laura andis oma lapsele rinda aasta ja neli kuud, mil justkui ema ja lapse ühisel soovil imetamine lakkas.

"Laps enam ei küsinud ja minulgi oli väsimus peal," tunnistab naine, et ei kujuta siiski ette, et imetaks veel koolieelikut või vanemat.

 "Korra pidin talvel last liinibussis toitma. Siis kõlas kusagilt kommentaar - nagu mustlane," ei mõista Laura siiani, kuidas sai tema vägagi varjatud toitmine kedagi häirida.

"Ma ei ajanud näpuga järge, et kas beebi peab just nüüd sööma või 20 minutit hiljem. Kui tal oli nälg, siis ma teda ka imetasin. Olgu selleks siis buss, kohvik või maksuamet," põrutab Laura.

Laura ei leia, et kõik peaksid toimima ühtede terminite järgi, vaid soovitab kõigil naistel jälgida siiski end ja oma last.

"Mul on sõbrannasid, kes on eelistanud erinevatel põhjustel pudelit või beebit väga vähest aega imetanud. Olen tutvunud ka naisega, kes lasteaias käivat last kodus imetas, kuid ei pööranud sellele suuremat tähelepanu," soovitab noor ema inimestel pigem oma elu nautida ja vähem teiste elude ja tegemistega tegeleda.

Rind pudelist mugavam

Tartus elava Maria (37) peres kasvab kaks last (poeg 14-aastane ja tütar peagi neli), kellest viimast imetab veel praegugi.

"Esimese lapsega mul peaaegu ei olnudki rinnapiima ja temaga tundus see imetamine olevat iavene jamamine. Tütrega on hoopis teine lugu - ma ei pea majandama nende pudelite ja segudega. Öösiti olen terve tema beebiea saanud normaalselt magada ja pole üldse nii närviline. Anna ainult rind suhu ja kõik korras," pooldab Maria igati imetamist.

Kui enamasti kipuvad emad rinda andma siiski paar esimest aastat - miks pole Maria seda katkestanud?

"Tal tulid hambad jube raskesti ja kuidagi selline helluse ja läheduse vajadus on meil veel mõlemal," lisab Maria, et ometigi ei plaani ta last koolini imetada, vaid juba peatselt laps rinnast ikkagi võõrutada.

"Tegelikult ta ise juba enam ei otsi nii tihti. Enamasti vaid enne uinumist," räägib Maria.

Ühe seigana meenub naisele juhtub ajast, mil tütreke ehk kõigest 7-8kuune oli.

"Käisime perega Eedeni keskuses pontšikuid söömas, kuid Liisa oli rahutu ja nõudis rinda, mida ma loomulikult talle ka andsin. Seal oli üks vanaproua, keda olen ka kordi hiljem kohanud, kes imiku toitmise häälekalt kommenteerima asus," on see see vahejuhtum Marial ainsa negatiivse kogemusena meeles.

Naine nõustub ka eelpool kõnelejatega, et mehed suhtuvad imiku toitmisse loomulikumalt.

"Naised pööravad rohkem tähelepanu ja rohkem mõjutatud. Mehed võtavad asja vabamalt," usub Maria.

Juba homme võid Õhtulehe veebiportaalist lugeda, et kuidas suhtuvad imetavadesse emadesse Eesti mehed.