Foto: Inge Mehide
Testid
24. juuli 2015, 08:08

Milline on õige Eesti kama?

Veel mõni aasta tagasi oli Eestis müügil vaid üht sorti kama. Praegu on muutunud valik laiemaks ja juurde tekkinud sorte, mille kohta "traditsiooniline" ei julgegi enam öelda. Selgub aga, et seda kõige-kõige õigemat kamasegu polegi olemas.

Pärt-Jaagu nisuvabasid kamasid tootva Piret Lankotsa sõnul pole tegelikult üht ja õiget kamaretsepti olemas. “Ajalooliselt on vaid teada, et Eestis olid levinud segukamad ehk siis erinevate tera- ja kaunviljade segud,” selgitab ta. Kamajahuks on Eestis jahvatatud eelkõige kevadeks järele jäänud terasid. “See tava jõudis Eestisse Venemaalt ja piirkonniti kama põhikomponent vaheldus – kuskil oli rohkem otra, kuskil kaera sees ja näiteks Lõuna-Eestis oli tavaks kindlasti kuivatatud ube sisse jahvatada.”

Kamategu oli vanasti mitme päeva töö, sest viljaterasid keedeti, kuivatati, röstiti ja alles siis jahvatati jahuks. Piret märgib, et kamale iseloomulik maitse tuleb eelkõige teraviljade kuumutamisest/röstimisest, magusust annab juurde kaunviljade lisamine – tema hinnangul on hernejahu selleks parim. Just röstimine on kamajahu kodustes tingimustes valmistamise juures kõige keerulisem, sest teravili võib kergesti kärssama minna. Sestap soovitab Piret neile, kes kama ise kodus teha soovivad, kannatust. “Võib proovida väikeses koguses pannil kuumutada, aga tasa ja targu.”

Kamajahude kirev valik

Naised võtsid maitsta kuut erinevat kamajahu, klassikast maitsestatud kombinatsioonideni. Arvamusi oli mitmesuguseid ja needki teisenesid maitsmise käigus oluliselt, sest mõni kama muutus seistes paremaks, teine sai maitset juurde suhkru lisamisel jne.

NAISTE LEMMIK! Rukkikama

Tootja: Tartu Mill Hind: 1.38 / 400 g Koostis: rukis, oder, hernes

Arvamused: Klassika, aga sellest isegi kraadi võrra parem! Suurepärane igas mõttes. Jahvatuse aste on paras, midagi ei kriuksu ega torgi hamba all. Ka maitset on parajalt, see on tavalisest kamast veidi mõrkjam ja iseloomult tummisem, aga see just rukkikama eriliseks teebki.

NAGU MAGUSTOIT! Pärt-Jaagu kakaokama

Tootja: Nisuvaba Maailm UÜ Hind: 4.20 / 300 g Koostis: kaer, oder, hernes, kakao

Arvamused: Kõige suurema maitsemuutuse läbi teinud kama. Kui paned vähe suhkrut ja vähe jahu, on tulemuseks ilmetu jook, millel vaid õrn kakaomekk küljes. Lisades juurde nii suhkrut kui ka jahu, muutub kama aga tõeliseks desserdiks – see meenutab suisa kakaopudingut. Tõeliselt väärt leid suviseks maiustamiseks! Lase enne söömist seista, jämedateralisem jahu vajab paisumist.

Urvaste kama

Tootja: Urvaste külade selts Hind: 3.89 / 300 g Koostis: mahenisu, -rukis, -hernes, -oder, mahe põlduba

Arvamused: Hea puhta ja naturaalse maitsega kama, sellist oleks nagu terve elu söönud. Vähemalt tundub nii maitse põhjal. Küll on võrreldes teise klassikalise kamaga jahvatus oluliselt jämedam, aga mitte ebameeldiv. Tuleb taaskord veidi kauem seista lasta, siis paisuvad ka terad ega jää hamba all torkima.

Kama

Tootja: Tartu Mill Hind: 1.38 / 400 g Koostis: nisu, rukis, oder, hernes

Arvamused: Täielik klassika, seda on raske isegi kommenteerida – me kõik teame, kuidas maitseb kama. Täpselt nii nagu see toode. Väiketootjate kamajahudega võrreldes on oluliselt peenema jahvatusega, mida võib kohe sööma asuda. Kindla peale minek.

Pärt-Jaagu sõstrakama

Tootja: Nisuvaba Maailma UÜ Hind: 4.20 / 300 g Koostis: rukis, oder, hernes, kuivatatud must sõstar

Arvamused: Kõige ilusama värvusega kama, näeb välja nagu magustoit. Lastele see kindlasti meeldiks, nii maitse kui ka värvi tõttu. Marjamaitse tuleb paremini esile, kui teha tummisem segu, mitte vedel jook. Üllatav, et ka suhkru lisamine võimendab hapukat marjamaitset. Nagu teisedki väiketootjate jahud, on seegi jämedama jahvatusega ja võiks enne söömist keefiris/hapupiimas seista.

Kaerakama

Tootja: Urvaste külade selts Hind: 3.89 / 300 g Koostis: mahekaer

Arvamused: Täiesti eristuva maitsega kama, kaer mis kaer ja see kas meeldib või mitte. Osa kiidab, teised laidavad sõltuvalt sellest, kas kaer kuulub lemmikute hulka või mitte – selles kamas muud jahu polegi. Ei muuda seda arvamust ka suhkru lisamine. Proovitud kamadest kõige jämedama jahvatusega, isegi keefiris/hapupiimas paisudes jäävad kliid hamba alla.