Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
17. juuli 2015, 17:17

Eesti ehitajast Kalevipoja naine elust Soomes: üksildust peletab alkohol ja suhtlusportaalid (152)

Eestist Soome tööle läinud naine leidis uue mehe ja elu, millega ei oska nüüd enam midagi peale hakata. Nüüd tahab ta hoiatada teisi Eesti naisi ja mehi, et rohkem raha ei võrdu rohkema õnnega.

Lapsega 30-aastane Lea (nimi muudetud -K. R.) jättis mehe Eestis ja hakkas kokku elama Soomes ehitajana töötava Tarmoga (nimi muudetud - K.R.). Paar abiellus ja sai lapse. Nüüd möödub Lea elu koos lastega kodus askeldades, kuid Tarmo käib tööl ja ehitab ja ...

"Me ei näe teineteist peaaegu üldse. Pärast tööd on kombeks minna sõpradega-töökaaslastega välja end tuulutama," kurdab Lea.

Naise sõnul kipub paljude Soomes elavate eestlastega minema nii, et riigis neid siiski päris omaks ei võeta ja tekivad pinged, mis viivad mehed alkoholini ja naised üksilduse ja alkoholini.

Üksildast naist trööstib suhteportaal

"Meil on ilus kodu ja raha varasemast rohkem, kuid ma tunnen end üksikuna," tunnistab Lea, et suhtleb varasemast isegi rohkem oma Eestis elavate sugulastega.

Kui muidu võiks ta eluga olla rahul, siis nutuse naise sõnul trööstib teda elus rahast rohkem hoopis facebook ja suhteportaalid.

"Ma olen teinud omale konto paari suhtlusportaali ja käin seal päeval lobisemas. Panen lapsed magama ja lähen justkui teist elu elama," kirjeldab Lea, et kui mehe käigud õhtuti pikemaks venivad, siis kehastub tema ümber vallaliseks naiseks, kes otsib meelelahutust.

"Ma ju armastan oma meest, aga ma vajan tähelepanu," kurdab Lea, kes avastanud enese jaoks võõraste meestega flirtimise.

Majapidamises kulub lisaks mehe poolt tarbitavale õllele ka kõvasti rohkem veini, mille Lea harjumuspäraselt endaga arvuti taha põgenedes kaasa haarab.

Kas naine tagasi kodumaale ei tahaks kolida?

"Ei! Lähedust see meile juurde ei tooks. Siis tuleks jamad rahaga ja ikkagi me tülitseks koos või tõstaks tema sõpradega kusagil õlleklaasi," usub Lea ja ei kahetse oma seniseid otsuseid.

"Ma tahaks pigem, et teised naised ei laseks end rahast nii meelitada, et laseks oma mehel siia (Soome - K.R.) tööle tulla või tuleks ise," räägib Lea, et neid õnnetuid Eesti Kalevipoegade naisi on Soomes niigi.

Ka Lea suguvõsast on paljud pered Soome kasuks otsustanud, kuid õnnelikku pereelu Soomes ei ela neist keegi.

"Raha on, aga aega ja tahtmist perega olla - seda pole," teab rääkida Lea.

"Mehed ja naised ei suhtle enam omavahel. Suheldakse vaid läbi pangaarve. Mulle meeldib, et ma ei pea poes sente veeretama, aga need paar aastat siin lastega kodus olles - ma tahan ikkagi midagi muud," unistab Lea, et ehk vanusega kaob mehelt vähemasti jaks sõpradega baarides tiirutada.

Pagulasi ei pelga

"Me oleme ise ka siin nagu pagulased. Keegi ei suhtu eriti sõbralikult sinusse, kui kuuleb, et oled Eestist ja siia tööle tulnud," usub Lea, et ega ka soomlased taha oma töökohti naabritega jagada.

"Keegi midagi otseselt halvasti ei ütle, aga suhtumisest saab ikkagi aru. Tööl küll eestlasi kiidetakse, aga samas võrdväärsetena neid ei võeta," teab Lea.

Naise sõnul hoiab ta end Eestis toimuvaga kursis ja ei mõista, et miks eestlased pagulaste vastu nii hirmsasti on.

"Iga päev kirjutab mõni ajaleht pagulastest ja Facebooki pole üldse mõtet minna," soovitab Lea kaasmaalastel vähe sõbralikum olla.

"Ma vahel tunnen end siin Soomes kah pagulasena. Nagu oleksin üks neist Vao küla elanikest, kellele ei anta isegi võimalust," on Leal ka oma kogemus moslemite ja pagulastega.

"Meie majas elavad ka moslemid ja siiani on nad küll rahulikud olnud," ei leia Eestist lahkunud Lea, et kodumaal tuleks muret tunda võimalike tulevast pagulaste üle, vaid hoopis muretseda, et  inimesed ei peaks teise riiki tööle minema.

Ka on tal positiivsed kogemused lasteaias käiva vanema lapse rühmas olevate moslemitest vanematega.

"Nad on abivalmis ja vahetud. Suhtuvad meisse kui omadesse," räägib Lea ja lisab: "Soomlased on pigem need, kes näitavad oma üleolekut ja seda, et nad ei taha meid siia."

Oma looga tahab Lea panna kõigile eestlastele südamele, et kuigi raha võib tuua suuremad võimalused asju omada, siis ei tohiks teha seda viga, mis on röövinud tema perelt õnne - raha ei tohi inimestes tähtsamaks muutuda.