Foto: Stock
Kultuur
14. juuli 2015, 08:10

14. juuli: Hinnakem lehmi!

Tänane päev on pühendatud lehmadele ja sellele, kui olulist rolli need nii tavalised koduloomad meie elus mängivad.

Ja mõelda ei tasu ainult kitsalt toidu peale, kuigi just tänu neile maailma kõige suuremate ja armsamate silmadega elajatele on meie laual kõikvõimalikud piimatooted alates koorest ja võist ning lõpetades jogurtite ja juustutortidega, ning loomulikult hõrgud steigid.

Lehmadel on oluline roll ka maailma ökosüsteemis, kui meenutada kas või aastatetagust üllatust, kui järjekordne uuring paljastas, et just nende suurt rohusööjate kõhugaasidest tingituna on hakanud õhenema maakera osoonikiht. Tohutuid loomakarju peavad aga muidugi inimesed... Seda teooriat on hiljem küll korduvalt ümber lükatud ja uuesti kinnittaud, kuid olgu kuidas on − lehm on loom, kellega tasub tutvust teha.

Muide, kas sina ikka tead, et kuigi me mõtleme „lehm" öeldes enamasti ikka kõiki veiseid, siis tegelikult on lehm siiski emane loom? Isast looma kutsutakse pulliks, ja kui see pull on kohitsetud, siis saab temast härg. Äsjasündinud veisekutsikas on vasikas, kuid kui temast on sanud juba aastane noorloom, siis kutsutakse teda juba mullikaks.

Maailma kõige kuulsamaks lehmaks võib ilmselt pidada juba piiblis mainitud kuldset lehma, maise varanduse sümbolit, keda paganad ebajumalana kummadasid. Tegelikult kummardatakse lehma aga Indias hindude poolt, kelle jaoks see loom sümboliseerib Nandit, püha elu andvat ema.

Kui sa täna lehmale pai tegema minna ei saa, siis joo vähemalt üks hea lõuatäis piima. Steik jäta aga täna ostmata!