Geen AMY1 toodab seedeensüümi amülaas, mis aitab tärklist suhkruks muuta, mistõttu muutub näiteks ka leiva maitse pikemalt suus hoides magusaks, vahendab ERR-i portaal Novaator.
Kuna selline ensüüm aitab meil toidust toitaineid kätte saada, on spekuleeritud, et see võib olla seotud ka rasvumisega, kuid Harvardi meditsiinikooli geneetika dotsendi Steven McCarrolli töörühm leidis nüüd, et AMY1 ei ole kuidagi rasvumisega soetud.
Esialgse uuringu tulemuste kontrollimiseks kasutati täpsemaid molekulaarseid meetodeid ning kaasati Eesti geenivaramu ülisuur valim (uuringusse kaasati üksnes väga kõhnad ning äärmuslikult tüsedad geenidoonorid).
"See on taaskord tõestus sellele, et Eesti geenivaramu andmekogu on maailmas vägagi unikaalne ning võimaldab küsida genoomikateadusele olulisi küsimusi," lisab Tartu ülikooli Eesti geenivaramu teadusdirektor Tõnu Esko, et see teeb meid hinnatud koostööpartneriks
Järeldus- ka kõige paksem inimene saab enda kehakaalu alandada vähem süües. Ei mingit suurt konti ega geeni, need on kõik teisejärgulised.