Arno KalbusFoto: Daisy Lappard
Inimesed
3. juuli 2015, 12:12

Bombillaze trummar Arno Kalbus loob eestlastele šamaanitrumme

Armastatud bändi Bombillaz trummar Arno Kalbus (37) õppis trummimängu teismelisena selgeks omal käel. Kuigi arst soovitas poisil kunagi pillimängust tervise tõttu loobuda, on Arnost saanud täna nii edukas trummar kui ka hinnatud trummimeister.

13–14aastaselt alustas Arno Keava kultuurimajas hobitrummariks käimist ja trummide remontimist. Bänditegemine algas pea iseenesest. Arno mängis trummi ja üks kitarrist oli praegune džässkitarrist Paul Daniel. "Teised tegelased, kellega teismelistena Beatlesi ja Nirvana lugusid ümber töötlesime, olid Priit Võigemast ja Vaiko Eplik."
Trummimängu juures võlus Arnot juba toona võimalus end jõuliselt väljendada. "Mulle meeldis see tunne, et kui olin tükk aega harjutanud, siis pärast justkui ärkasin ja olin üleni higine. Rikkusin aga oma käed ära, sest harjutasin külmas ruumis. Käed hakkasid valutama. Läksin arsti juurde, kes ütles, et mul on liigesepõletik ja parem, kui ma rohkem trummi ei mängiks." Mängimisega Arno siiski jätkas ja nüüdseks on trummimängust saanud kätele omamoodi teraapia. "Iga kord, kui rohkem mängin, on see nagu lõdvestumine ja käed ei valuta nii palju."

Kilekotist trummi"nahk"
Trummide tegemise juurde jõudis Arno olude sunnil – poisikesepõlves käepärast olevad trummid, mis olid nõukaajast kultuurimajja jäänud, kippusid ära lagunema. Neid tuli remontida. Arnole meenub üks soolotrumm, mis oli eriti õhukese trummikilega. Pilli remontimiseks polnud trummikilet kusagilt saada ja Arno asendas selle tavalise kilekotiga. See töötas. Nii saigi alguse trummide loominguline remontimine. "Leidsime vanu trummikestasid siit ja sealt tuttavate käest. Esimese toornaha, mis võiks trummi peale sobida, leidsin kooli keldrist. Vaatasin, et väga huvitav nahk, sobiks trummile. Sõbrad ütlesid, et vanasti kasutati trummikomplektidel just selliseid nahku."

Šamaanitrummi erilised võnked
Täna tellivad Arno käest trumme väga erinevad inimesed – muusikud, muusikaterapeudid ja ka täiesti tavalised inimesed, kes maakodus võtavad šamaanitrummi välja, et seda lõkke ääres lüüa. Huvilistele teeb Arno ka suuri taikotrumme, kõikvõimalikke keskajatrumme (näiteks tamburiine) jt. Tööd jagub, sest Arno paneb iga trummi sisse parasjagu armastust trummimängu vastu ja see ajendab trummimeistrit omakorda tuttavatele soovitama
Šamaanitrumme on Arno teinud praeguseks väga palju, sealhulgas tuntud inimestele, näiteks Vahur Kersnale ja Jaan Toomingale. "Šamaanitrummi mängimisel vallandub resonants ja vibratsioon ehk siis mingi võnge. Selle võnke tasandil on võimalik ühel või teisel viisil minna šamaaniteadvusesse, alateadvusesse."

Pikemat lugu Arnoga loe ajakirja Naised 2. juuli numbrist!