Anne VeskiFoto: ARDO KALJUVEE / KROONIKA
Inimesed
22. juuni 2015, 11:31

Anne Veski jaanipäev: ikka kogu värk ja korralik pidu

Anne Veskilt jaanimaagia ja -pidustuse kohta küsides tõdeb lauljanna, et vaid ühe korra on temal jaanipäeva tähistamine vahele jäänud.

"Ise peame jaanipäeva tavaliselt nii, et kui tööd ei tee, siis istume kodus ja teeme koos naabritega lõket. Grillime liha või kala, sööme värsket salatit kõrvale. Ikka kogu värk ja korralik pidu. Torti küll ei söö, sest hoiame kaloreid kokku. Üle lõkke ka ei hüppa, see oleks natukene liig. Jaanipäeva tähistame igal aastal ja vahele on jäänud ainult üks kord, kui oli nii metsik tuul, et lõket ei saanud teha."

Küll pole Anne Veski suur maagiliste jaanitraditsioonide järgija. "Sõnajalaõie otsimine on väga tore tegevus, aga ma ise nõidumistega ei tegele ja pole ka selleks taimi otsimas käinud, et padja alla pista. Ma olen üldse pigem ratsionaalne inimene. Nii järsku ei tule pähe ka kedagi, kes oleks endale abikaasa just jaaniööl leidnud, aga loogiliselt võttes neid kindlasti on, sest juba teoreetiliselt on palju suurem tõenäosus kedagi kohata, sest igal pool ju pidu käib ja rahvast on väljas palju liikumas."