Pagulaskeskus Vao külas.Foto: Aldo Luud
Blogid
21. juuni 2015, 18:03

Kas pagulased hakkavad mõjutama kinnisvarahindasid? (75)

Käisin hiljuti Suurbritannias oma hobuseid vaatamas. Puhkasin paar päeva West Sussexi maakonnas väikeses külas nimega Milland. Kuna pagulasteema küsimus on juba mõnda aega olnud eestlase jaoks suur probleem, siis tegin ka oma briti tuttavatega sellest juttu.

Tuuakse meil ju pidevalt eeskujuks just Inglismaad, kus paljude eestlaste sõnul immigrante rõõmsalt vastu võetakse. Nemad on meie suurim eeskuju! Tegelikult võitsid seekordsed valmised taas konservatiivid, kelle valimislubaduste üks põhiküsimusi oli just immigratsioon ja kuidas seda vähendada.

Ka üks põhjus, miks Suurbritannia kaalub Euroopa Liidust lahkumist on see, et takistada sisserännanute horde oma riiki. Üks olukord valitseb Londonis. Sealne seltskond on kirju nagu igas suurlinnas.

Aga kallid lugejad, see ei ole kogu Suurbritannia, kus immigratsioonipoliitika inglasi vihastab ja nad tunnevad justkui oleksid nad oma riigi võõrastele ära kinkinud.

Nn puhast verd britid on tegelikult väga sisseränanute vastu. Neile ei meeldi juba ammu, et nende saareriigis asub linnu ja linnaosasid, kus inimesed ei suuda rääkida isegi korralikult inglise keelt.

On moslemite ja muude religioonide ja rahvuste kogukonnad. Ka meie sõbrad poolakad, lätlased, leedukad võtavad ühe käega vastu tööturahasid ja lastetoetusi, mis saadetakse siis otseteed oma kodumaale perede toetuseks.

Inglismaal elab tuhandeid kodanikke, eriti Ida-Euroopast pärit inimesi, kes elavad juba aastaid oma koduriigis, kuid saavad oma briti kontole ikka veel sealseid toetusi. Miks peaks taoline olukord kellegile meeldima? Pigem puudub brittide meelest neil sisserännanute osas kontroll.

Küsisin Millandis, kuidas sealsed britid suhtuvad immigratsiooni. Muide terves West-Sussexi maakonnas näeb väga harva värvilist inimest. See piirkond on väga britilik ja uustulnukaid seal eriti ei sallita. Seal elavad põhiliselt ärimehed, pankurid ja aristokraadid ning kindlasti on see üks kallemaid piirkondi kogu Suurbritannias. Viimast just meeletult kõrge kinnisvarahinna poolest. Viimasel ajal on hakanud ka venelased sinna investeerima ja sellega on hinnad veelgi tõusnud. Ka Anna Abramovitch kolis hiiglaslikku villasse Millandi külje all.

Kohalikud ütlesid, et üks põhjus, miks sealsed kinnisvarahinnad on kõrged ongi just seetõttu, et seal eelistavad elada inglased, kes tahavad tunda end turvalises briti keskkonnas. Just seetõttu ei jõuagi ükski immigrant sinna kolida. Isegi aednikud, poemüüjad, koristajad ja ehitajad on selles piirkonnas tavaliselt inglased ise. Tööd teevad nad ilmselt kallimalt kui sisserännanud, kuid just seetõttu on nad sel viisil valitud ja eelistatud.

Sain teada, et see küla ongi etniliselt ja kultuuriliselt nii britilik, sest kõrge elatustase laseb seda nii hoida. Just kõrged tingivadki selle, et seal saaksid elada hea sissetuleku ja tööga haritud kodanikud, kes tahavad oma koduskohas tunda end täieõigusliku inglasena.

Uskumatu, kuidas isegi hinnapoliitika on sisserännanutest mõjutatud ja et kodanik omas riigis peab maksma selle eest, et ta saaks tunda end oma riigis britina.

Huvitav, kas Vao kinnisvarahinnad on ka juba pagulastest mõjutatud? Kui palju eestlasi tahab tulevikus sinna kanti kolida? Ometi pole tolle piirkonna inimestel ju muud valikut, kui elada nüüd külge külje kõrval uute vaolastega.