Süüria põgenikud põgenikulaagris.Foto: AP / Scanpix
Maailm
20. juuni 2015, 09:18

ÜRO pagulasameti kõneisik: tegemist on tavaliste inimestega, kes pagevad tagakiusamise ja vägivalla eest (187)

ÜRO pagulasameti Põhja-Euroopa esinduse kõneisiku Markku Aikomuse sõnum eestlastele on, et tihti võib tekkida hirm tundmatu nähtuse ees, sest Eesti ühiskonnal on olnud väga vähe kokkupuuteid põgenikega, kes tulevad väga erinevast kultuuriruumist.

Aikomus rääkis ERRi uudisteportaalile antud intervjuus, et ainus arusaam põgenikest ja pagulastest, mille avalikkus saab, tuleb meediast ja et uudismeedia ei jäta alati nendest inimestest kõige objektiivsemat pilti. "Mina soovitaksin kõigil saada teada rohkem põgenikest, nende päritolu riikidest ja olukorrast, kust nad tulevad," ütles ÜRO pagulasabi kõneisik.

Seda tehes saab Aikomuse hinnangul kiiresti aru, et kuigi sõja eest pagevad inimesed tulevad teisest kultuurist ja keeleruumist, on neil siiski samad eesmärgid ja püüded nagu kõigil eurooplastel.

"Kui inimesed vaataksid numbrite ja statistika taha, siis nad näeksid, et tegemist on tavaliste inimestega, kes pagevad tagakiusamise ja vägivalla eest ehk nemad ei põhjusta probleeme, vaid nad põgenevad probleemi tekitajate pärast," rõhutas Aikomus.