Foto: SILLE ANNUK
Kodu
14. juuni 2015, 16:44

Löö kodus kord majja! (2)

Suvel on nii palju muud põnevat teha, et oleks suisa patt nädalavahetusi kodu kasides veeta. Võta kasutusele mõned koristamisgurude nutikad nipid – koristamistöö läheb palju lihtsamaks.

Neil, kellel kodus ohtralt igasugust pudi-padi, tasub styleAtHome.com vahendatud nippe eriti tõsiselt võtta – segadust tekitabki kõige rohkem see, kui asju on palju, aga kindlat kohta kõigele pole.

Ka ei maksa soovitustele kohe käega lüüa ettekäändel, et raha vajalike hoiukarpide-kappide-sahtlite soetamiseks nagunii pole – üsna palju asju saab võtta taaskasutusse. Võimalik, et lahendus pole kõige silmarõõmustavam ja ei vasta su unistustele ideaalsest kodust, aga parem kui piiritu segadus on see ikka. Vähemalt tead siis, kust midagi otsida.

Alusta laste koolitamisest

Kui lapsed on juba harjunud, et kõik, mis kuskil käest kukub, võib sinna jäädagi, ei pruugi uue korra kehtestamine päris libedalt minna, aga ära anna kohe alla – järjekindlus viib sihile.

PESUKORVID. ­Pane pesukorv lapse/laste tuppa ja nõua, et mustad rõivad kohe sinna pandaks. Nii tuleb pesupäeval vaid korvide sisu kokku korjata, sorteeerida ja pesumasinasse pista. Kui pesukorvideks kohe raha ei jagu, kasuta selleks mistahes kasti või korvi – tõsta see kohta, kus kohe silma ei torka.

VANNILELUD. Kui peres on väikelapsi, kes vanni mänguasju kaasa nõuavad, soeta sõrestikpõhjaga plastkarp (neid leiab pudi-padi poodidest õige odavalt) ja kehtesta kord, et vanniskäik lõpeb alati mänguasjade karpitõstmisega. Siis tuleb karbitäis vaid nõrguma jätta ja kui kõik on kuivanud, karp kappi või riiulile tõsta.

MÄNGUASJAD ELUTOAS. Kui lastel ongi oma tuba, kipuvad mänguasjad ikka jõudma ka elutuppa. Et nende pärast pidevalt mitte kakelda, oleks hea, kui elutoas on panipaigaga tumba – enne magamaminekut paneb igaüks oma elutuppa jäänud lelud sinna ja kõik ongi korras.

LASTE RIIDEKAPID. Kui peres on väikelapsi, kes oskavad küll ise riidesse panna, aga endale rõivaid otsides kõik kapid segamini pööravad, tasub pühapäeval järgmise viie päeva rõivad koos nendega välja valida ja nii kappi panna, et lapsel oleks lihtne iga päev just selleks päevaks mõeldud võtta ja muu puutumata jätta.

ÕUERÕIVAD. Tõmba tuulekotta või esikusse sobivale kõrgusele tugev traat või lihtsalt pesunöör, kuhu lapsed saaksid õuest tulles kindad jm märjad esemed kuivama riputada.

Igale asjale oma koht

KILEKOTINUHTLUS. Oled see, kes poekoti alailma maha unustab ja alistunult poest uue kilekoti võtab? Nii koguneb neid koju mõttetult palju. Topi need kõik pabertaskurättide tühjaks saanud karpi – sealt saab need mugavalt kätte. Üks kilekott pista igasse käekotti – siis pole vaja ootamatult poodi minnes uut osta.

KIRJAD JA ARVED. Pane esikusse kaks korvi ja sorteeri saabunud post alati kohe pärast postkasti tühjendamist: ühte olulised kirjad-arved, millega tuleb tegelda, teise ajalehed-ajakirjad-reklaamlehed.

IGAÜHEL OMA KORV. Esikus olgu igale pereliikmele oma korvike, kuhu saab koju tulles panna kõik, mis väljudes on jälle vaja kindlasti kaasa võtta: võtmed, rahakott, päikeseprillid jmt.

AJAKIRJAD. Kui ajalehti nagunii vanapaberisse viid, ei maksa alles hoida ka ajakirju – lõika välja leheküljed, mida vajalikuks pead, ja köida kausta, ülejäänud vii koos ajalehtedega minema.

PUDI-PADI VANNITOAS. Kui rahakott hoiukarpe osta ei luba, võta tühjaks saanud purgid-karbid ja pista neisse kõik, mis vannitoas vajalik: vatipadjad, juuksejummid, -klambrid jmt.

REMONDIINFO. Ära viska remondi lõppedes minema värvikaarte ja -koode, kõigi tapeedirullide tootesilte jm. Sea neile sisse omaette kaust – muidu näed kurja vaeva, kui tekib vajadus pisiparandusi teha.

VANNILINAD. Ei leia neile head kohta? Muretse üks suurem korv, keera linad rulli ja pista korvi. Hoia korvi vannitoas – kui vannituba on väike, võid selle riputada kõrgemale nagisse.

Ole ettenägelik ja leidlik

PAKKEMATERJAL. Säti garderoobi või riidekappi korv kingipaberite ja -kottidega – nii tead, kus need on, ja ei torma alati poodi uut ostma. Korvi asemel võid kõik mahutada suurimasse olemasolevasse kotti.

KAUNID PABERKOTID. Ostuhulludel, kes butiikidest koos kaubaga uhkeid paberkotte koju toovad, on kohe võimalus olla säästlik: säti kotid riidekapis või garderoobis riiulile ja hoia neis salle, sukki-sokke, vöösid, mütse, kindaid jmt. Hoiukarpe osta pole vajagi!

JALATSIRIIUL UUES ROLLIS. Tekstiilist jalatsiriiulit saab kasutada lastetoas – seal on hea hoida kunstitarbeid, pehmeid mänguloomi jm pudi-padi.

VOODIPESUKOMPLEKTID. Pista tekikott, lina ja üks padjapüür teise padjapüüri sisse ja pane alles siis kappi. Nii näevad voodipesukuhjad alati kaunid välja ja kõik on kohe käepärast.

SOKKE KORRAGA ROHKEM. Et vähendada sokkide pesujärgse paaripaneku vaeva, osta ühesuguseid sokke vähemalt kümme paari.

KAANERIIUL. Pottide-pannide hoidmiseks mõeldud köögikapi ukse külge kinnita spetsiaalne kaanehoidja. Nii püsib kapp paremini korras ja kaaned on alati käepärast.