Katrin LustFoto: Erakogu
Blogid
3. juuni 2015, 19:17

Lastega pered tõstame tänavale, aga pagulastele pakume korterit? (266)

Pagulasteema kütab siiani rahvast üles. Pildid ja jutud Vao külast on kohati nagu teiselt planeedilt. Mis elu seal käib ja kes seal elab jääb vähemalt minu jaoks tundmatuks ja kaugeks teemaks

Olen just kohtumas Õhtulehe intervjuu tarvis noore Eesti mehega, kes õpib Aafrika politoloogiat Londonis ning on elanud õpingutega seoses Keenias ja vaadelnud, kuidas Somaalia põgenikud seales ühiskonnas hakkama saavad. Noormees on keskendunud pagulaste teemale sügavamalt ning vestlus temaga meie riigi pagulasi puudutavatel punktidel tuleb kindlasti huvitav.

Eile kohtusin hea tuttava Andres Raidiga. Arutasime nagu tavaliselt ühiskondlike probleemide üle. Andres tõstatas küsimuse: kuidas on võimalik, et paar nädalat tagasi visati ema lastega üürivõla pärast tänavale- samas on aga meie riigil pagulastele pakkuda elamistingimusi. Tuletan siinkohal meelde, et Euroopa Liit annab 6000 eurot iga Eestisse ümberasunud pagulase kohta. Sellise rahaga inimene tänapäeva ühiskonnas aga kaugele ei sõida. Eriti kui ta alustab täiesti nullist.

Kui teha lihtne arvutus, siis annab 6000 eurot aastas ühele pagulasele kulutamiseks 500 eurot kuus. Selle raha eest peaks ta olema suuteline elu võõras riigis sisse seadma, muretsema korteri, töökoha jne.

Samas Eesti riik ei suuda oma enda abivajavaid aidata. See kõik lööb omakorda lõhe ühiskonda. Pean silmas argumenti, kus oma inimene tõstetatkse lastega tänavale ja võõrale pakutakse korterit.

Paratamatult tekib sellega riigi eelarvele veel suurem surve. Kõik vähekindlustatud tõstavad ju pead ning hakkavad endale samuti samasuguseid hüvesid nõudma. Võiks isegi öelda, et tekib natsionaalsotsialismi puhang. Te kõik ju saate aru, mida see tähendab...

Ja ühe asja teeme kohe selgeks. Palun mind natsimeelsuses mitte süüdistada, kuna mu pereliikmed on selles kannatanud.

Loomulikult ei taha ma öelda, et Eesti on nagu 1930ndate Saksamaa, aga kindlasti hakkavad siin pagulasteemaga seoses pead tõstma just sellised jõud, kes mängivad vähekindlustatud ühiskonnakihtide probleemidele. Pagulastele saate maksta, aga meile mitte!

Siiski ei pea olema raketiteadlane mõistmaks, et taolises olukorras hakatakse riigieelarve kaudu jagama üha suuremaid summasid ja tavakodaniku maksukoormus tõuseb.