Tõnis ErilaidFoto: Tairo Lutter
Blogid
30. mai 2015, 07:00

Kuidas ilmus õhulosside vabahärrade ajaleht

Jääbki mul lugemata verdtarretav romaan «Rasputini surm Vabadussilla all». Vabadussild, nagu teada, oli Tartus ja seal 1931. aastal ilmunud ajaleht Kiil lubas jutu esimest osa oma teises numbris. Aga näib, et härrade Klemmeri ja Taaderi väljaanne teise numbrini ei jõudnudki. Vähemalt pole sellest raamatukogudes jälgegi.

"Mõningad teadlased on veel siiani väärarvamuses, et eestlased olevat Balti mere rannikule ilmunud kuskilt Altaist. Kui me katsuksime seda väidet uskuda, et meie esiemad ja -isad tõesti korraldasid väljasõite ühes einelauaga Altai lumistele tippudele, et sääl kuulata "Tangot sinule", siis, mu daamid ja härrad, tunnistan enese avameelselt kaktuse ja vihmaussi ristsugutiseks. Mis on lõpuks ajalugu? See on raamat, mis sisaldab kangelaste ja kuningate elulugusid. Kes kirjutab need lood? Inimene. Ning miks siis ei võinud see molkus valetada, lihtsalt luisata, et eestlane tuli Altaist? Et istusime Altai või Uurali jaamast rongile ja davai tulekut ešelonide kaupa? Ei. Pole meil veres mustlase kirge, kes täna Paides, homme juba Nehatus laadal," lükkas avanumbris prof Anthracen ümber eksitusi eestlaste põlvnemise kohta.

Juhtkirjas lubas Kiil, et on edaspidigi julge kui türklane ja kartmatu kui ilmameister. Lehemehed pidid olema "õhulosside kröösuslikud vabahärrad". Vot nii.